Effectievere shopping campagnes door 7 feed optimalisatie updates van Google

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 20 juli 2020Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - Blog_Google_Shopping_1200x400

Ieder jaar voert Google diverse wijzigingen door in de voorwaarden en specificaties van de productfeed voor Google Shopping. Ook dit jaar zijn er weer diverse wijzigingen en aanvullingen aangekondigd. In dit blog zetten we alle nieuwe updates voor je op een rij.

Wijzigingen per direct
Sinds 16 juni 2020 kunnen adverteerders gebruikmaken van de nieuwe feed attributen product_detail (productdetail), product_highlight (product highlight), installment (termijn) en subscription_cost (abonnementskosten). Daarnaast zijn de voorwaarden voor het attribuut sale_price (uitverkoopprijs) iets versoepeld.

Wijzigingen per 1 september
Per 1 september zullen de voorwaarden voor de velden description (beschrijving), material (materiaal), pattern (patroon) en image_link (afbeeldingslink) veranderen. Daarnaast zullen de eisen aan producten in de Google-productcategorieën Media en Kleding en accessoires worden aangescherpt.

1. Product_detail

Met het nieuwe attribuut product_detail (Nederlandse aanduiding productdetail) kun je aanvullende informatie over je product op een gestructureerde manier toevoegen aan je feed. Met name voor tech producten, zoals laptops, camera’s en mobiele telefoons is dit een prettige toevoeging. Generieke productspecificaties, zoals focuslengte en diafragmabereik bij een digitale camera, kunnen zo op een duidelijke en gestructureerde manier worden opgemaakt in de feed. Naast verbeterde leesbaarheid, zorgt dit volgens Google ook voor een betere vindbaarheid. Met het veld product_detail kun je jouw producten nog beter matchen aan specifieke lower-funnel zoekopdrachten, waarbij de gebruiker al actief op zoek is naar specifieke productkenmerken.

Drie sub-attributen
Het nieuwe attribuut product_detail telt één optioneel en twee verplichte sub-attributen. Met het optionele veld section_name (sectienaam) kun je de productspecificaties groeperen. Bij een digitale camera kun je de specificaties bijvoorbeeld opdelen in specificaties voor het lenssysteem en specificaties voor de camerabody. Wanneer je gebruikmaakt van product_detail moet je altijd de twee verplichte velden attribute_name (kenmerknaam) en attribute_value (kenmerkwaarde) invullen. In een XML feed ziet dat er zo uit:

< g:product_detail >
          < g:section_name>lenssysteem</g:section_name >
          < g:attribute_name>focuslengte</g:attribute_name >
          < g:attribute_value>50mm</g:attribute_value >
</g:product_detail >
< g:product_detail >
          < g:section_name>lenssysteem</g:section_name >
          < g:attribute_name>diafragmabereik</g:attribute_name >
          < g:attribute_value>F/1.8 </g:attribute_value >
< /g:product_detail >
< g:product_detail >
         < g:section_name>camerabody</g:section_name >
         < g:attribute_name>sensor</g:attribute_name >
         < g:attribute_value>CMOS</g:attribute_value >
< /g:product_detail >

2. Product_highlight

Met het nieuwe attribuut product_highlight (product highlight) kun je een aantal kenmerken (USP’s) van je product uitlichten. Deze zinnen met extra informatie kunnen vervolgens bij de advertentie getoond worden. Je zou dit dus kunnen zien als een soort call out extensies voor Shopping advertenties, waarbij jouw advertentie meer ruimte inneemt en meer opvalt. Dit attribuut is nog redelijk nieuw én optioneel, waardoor deze waarschijnlijk door de meeste adverteerders nog niet wordt ingezet. Wees je concurrentie dus voor en zorg dat je jouw producten voorziet van waardevolle product highlights.

Hieronder vind je de best practices voor product_highlight:

  • Elk product moet minimaal 2-10 product highlights hebben, met een optimaal aantal highlights van 4-6 per product.
  • Meerdere product highlights voor een enkel product moeten worden gescheiden door een komma.
  • Elke product highlight moet een tekenlengte van 1-150 hebben.
  • Product highlights moeten specifiek zijn voor het product en geen speciale aanbiedingen of informatie voor de hele site bevatten, zoals verzendgegevens.

3. Installment en subscription_cost

Deze twee nieuwe feed attributen zijn al beschikbaar in een aantal grote Europese landen, maar op het moment van schrijven helaas nog niet in Nederland. Voor producten die in de categorie draadloze producten en services vallen, kun je de attributen installment (termijn) en subscription_cost (abonnementskosten) gebruiken. Deze informatie wordt dan bij de Shopping advertentie getoond. Een goed voorbeeld hiervan is het kopen van een mobiele telefoon waarbij je de mogelijkheid hebt om de telefoon direct of in maandelijkse termijnen af te betalen en waarbij je een mobiel abonnement afsluit.

Beide feed attributen maken gebruik van een aantal verplichte sub-attributen. Bij installment zijn dat de velden months (maanden) en amount (bedrag), waarmee je de looptijd in maanden en het maandbedrag aangeeft:

< g:installment >
        < g:months>12</g:months >
        < g:amount>80 GBP</g:amount >
< /g:installment >

Bij subscription_cost vul je de sub-attributen period (periode), period_length (duur_periode) en amount (bedrag) in. Bij period geef je aan of het bedrag per maand of per jaar betaald moet worden en bij period_length geef je het aantal betaalperiodes aan:

< g:subscription_cost >
      < g:period>month</g:period >
      < g:period_length>12</g:period_length >
      < g:amount>50 EUR
< /g:subscription_cost >

4. Sale_price

Dit is een bestaand veld waarbij de voorwaarden per direct zijn versoepeld. Om het ‘sale’ label te tonen moet het product over een periode van 200 dagen minimaal 30 dagen de basisprijs (of een hogere prijs) hebben gehad. Als dit het geval is dan laat Google bij het product de afprijzing en het ‘sale’ label zien. Verder kun je met het attribuut sale_price_effective_date (uitverkoopprijs_startdatum) de start- en einddatum van de sale aangeven. Om ervoor te zorgen dat Google het sale label en de afprijzing bij jouw advertentie vertoont is het dus belangrijk om te controleren of jouw producten aan de sale periode eisen voldoen.

5. Description

Dit veld bestaat al langer, maar wordt vanaf 1 september verplicht. Producten zonder beschrijving zullen dan nog wel worden vertoond, echter kan de performance achteruit gaan. Vergelijkbare producten die wel een beschrijving bevatten, krijgen namelijk voorrang op producten die een waarde missen voor het attribuut description (beschrijving). Heb je producten waarbij de beschrijving nog ontbreekt, zorg er dan voor dat je deze vóór 1 september toevoegt.

6. Categorie-specifieke wijzigingen

Voor sommige producten in de Google-productcategorieën Media en Kleding en accessoires worden de velden gender (geslacht), age_group (leeftijdsgroep), size (maat) en color (kleur) per 1 september verplicht. Wanneer deze velden niet zijn ingevuld kan dit een negatief effect hebben op de performance. Ook hier geldt dat vergelijkbare producten, waarbij deze velden wel zijn ingevuld, voorrang krijgen op producten waarbij deze leeg zijn. Adverteer je voornamelijk met producten uit deze twee categorieën? Voorkom dan een negatieve impact op je campagneresultaten en zorg ervoor dat je jouw feed op tijd optimaliseert voor deze update.

7. Material, pattern en image_link

Per 1 september wordt er een kleine aanpassing doorgevoerd voor de attributen material (materiaal) en pattern (patroon). Deze velden mogen dan nog steeds meerdere waarden bevatten, echter mogen deze niet meer met een komma gescheiden worden. Wanneer je toch meerdere waarden wil meegeven kun je deze nog wel scheiden met een schuine streep (/) of een koppelteken (-).

Niet toegestaan:

< g:material>wood,glass</g:material >

Toegestaan:

< g:material>wood/glass</g:material >

Het veld image_link (afbeeldingslink) mag vanaf 1 september nog maar één URL bevatten. Links voor aanvullende afbeeldingen kun je kwijt in additional_image_link (extra_afbeeldingslink).

Conclusie

Feedoptimalisatie speelt een belangrijke rol bij het draaien van een succesvolle Google Shopping campagne. De nieuwe updates zullen naar verwachting een grote impact hebben op enerzijds de product-afkeuringen en anderzijds de productprestaties. Het is dus goed om te controleren of jouw feed aan bovenstaande eisen voldoet.

Kom je er zelf niet helemaal uit of wil je meer over weten? Neem dan contact op met mij via 071 542 53 06 of stuur een mail naar fabianne@maxlead.com

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag