Mobielvriendelijk is wel zo vriendelijk

Onderzoeken
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 9 september 2015Bewerkt op: 9 september 2015
Maxlead -Bedrijfslogo

We kennen het allemaal; even snel iets opzoeken op onze mobiel, en vervolgens op een website terechtkomen die tamelijk onleesbaar is. We schuiven en zoomen van links naar rechts en rennen vervolgens naar onze laptop omdat dat toch sneller gaat. De niet-mobielvriendelijke website: een frustratiebron van velen. Wat vinden consumenten van websites die niet goed leesbaar zijn op hun mobiele telefoon? En moeten we Google geloven met de zogenaamde ‘mobilegeddon’ update? De kersverse stagiair van Maxlead zocht het uit!

Opeens was de dag aangebroken: 21 april 2015, de ingrijpende Google D-Day. Ik heb het natuurlijk over de mobielvriendelijke ranking factor update, die ons vertelt dat niet-mobielvriendelijke websites lager in de zoekresultaten van Google komen te staan. Deze update kreeg door verschillende bloggers gelijk de naam ‘Mobilegeddon’ , omdat deze update volgens Google een grote impact zou gaan hebben. Webpagina’s die wel goed op onze telefoons passen en werken, worden daarentegen beloond door Google; deze zouden hoger gaan ranken in de mobiele organische zoekresultaten.

Eigen onderzoek naar mobielvriendelijke webpagina’s

De ‘Mobilegeddon’ update was de aanleiding om een marktonderzoek te starten. Klopt het wel wat Google zegt? En hoe zwaar weegt deze update dan voor niet-mobielvriendelijke websites?

  • Via de tool ‘Rank Tracking’ zijn we 8 websites gaan volgen; van 21 zoektermen werden de organische rankings bijgehouden voor en na 21 april jl.
  • Zowel mobielvriendelijk als niet-mobielvriendelijke websites zijn hierbij getest.

Het programma ‘Rank Tracking’ laat zien op welke organische positie een pagina staat in de zoekresultaten van Google. Zo konden we zien of de niet-mobielvriendelijke webpagina’s na de update van Google daadwerkelijk lager zouden ranken.

Let op: deze rankingfactor geldt ‘real-time’ per webpagina, niet voor een hele website. Als een aantal pagina’s binnen de site niet-mobielvriendelijk zijn wil dat niet zeggen dat de hele site wordt ‘gedowngrade’ in de Google resultaten.

Conclusie onderzoek

Voor alle bedrijven die nog geen mobielvriendelijke website hebben, geen reden tot paniek, want tot nu toe zijn er niet echt drastische veranderingen gezien. Betekent dit dat het niet waar is wat Google zegt? Nee dat niet, want wellicht gaat deze rankingfactor in de toekomst wel zwaarder meewegen voor niet-mobielvriendelijke webpagina’s, waardoor deze websites lager kunnen gaan ranken in Google. We hebben gezien dat webpagina’s die in de top 10 staan van de Google zoekresultaten, nauwelijks van plek zijn veranderd gedurende dit onderzoek. Maar opvallend is, dat als we keken naar de webpagina’s die lager ranken – vanaf positie 11 -, hier wel ineens veel verschil te zien was. Bij rankings op de eerste resultaten pagina blijft ‘autoriteit’ zeer waarschijnlijk een zware rankingfactor. Bij lagere rankings (vanaf pagina 2) maakt mobielvriendelijkheid meer verschil.

Screenshot van de eerste resultatenpagina in Google bij de zoekopdracht ‘Credit Card’. Hier is goed te zien dat er in de mobiele en desktop resultaten geen verschillen zijn in rankings.

Screenshot van de tweede resultatenpagina in Google bij de zoekopdracht ‘Credit Card’. Hier kun je zien dat er wel verschillen ontstaan in rankings voor mobiele en desktop resultaten.

Maxlead enquête

‘Hoe goed ken jij Google?’ was de titel van de online enquête die onlangs via onze Maxlead Facebookpagina werd gedeeld. Een enquête die voornamelijk ging over het online koop- en zoekgedrag van de consument en diens meningen en ervaringen met betrekking tot mobielvriendelijke websites. 130 respondenten van verschillende leeftijden en achtergronden hebben deze vragenlijst ingevuld.

Een belangrijke uitkomst van dit online onderzoek is dat het merendeel van de respondenten een niet-mobielvriendelijke website echt vervelend vindt. Er wordt aangegeven eerder weg te klikken als een website niet gebruiksvriendelijk is.

Uit dit onderzoek komt tevens naar voren dat consumenten informatie zoeken via mobiel, PC of tablet. Maar echte online aankopen doen ze via de PC of laptop. De grafiek hieronder laat zien dat het merendeel van de eerder bereid is te kopen via mobiel wanneer de website gebruiksvriendelijks is.

De behoefte van de consument is duidelijk: Wij willen een site die goed werkt op onze mobiel, en dan zijn we ook wel bereid iets online te kopen. Als een site niet goed leesbaar is op onze telefoon, klikken we sneller weg naar een andere website.

Mobiel voor uw actielijst

De mobielvriendelijke rankingfactor van Google mag dan voor nu nog niet zo veel impact hebben, maar daar kan in de toekomst verandering in komen. Voor de usability is het prettig als uw website goed werkt en ook is aangepast voor het schermpje van uw klant. Want u moet er niet aan denken dat uw bezoekers naar de site van een concurrent klikken, toch? Zorg voor tevreden klanten; een mobielvriendelijke website kan daar bij helpen.

Doe zelf de mobiele test

Testen of een website mobielvriendelijk is? Dat kan met de tool van Google, zo kunt u controleren of uw website voldoet aan de kenmerken van mobielvriendelijk. Test een website via deze link:
https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/?hl=nl

Overige Onderzoekberichten

Kennis
Maxlead - Maxlead-conversiemeting_c-scaled
Efficiëntie van Google Ads maximaliseren door conversieoptimalisatie
Onderzoek
Maxlead - Custom-Audience-Targeting-1c_-scaled
Wat gebeurt er met Display en Video targeting in DV360 & CM360 na afschaffing van 3P-cookies
Onderzoek
Boot vaart richting bergen
Onderzoek
Onderzoek
Floris
Floris
Maxlead - reddit-hero
Adverteren op Reddit: Een gids voor succes in “Een community van communities”
Onderzoek
Maxlead - Threads-followers-only-scaled
Een deep dive in de start van Threads, de snelst groeiende app op dit moment
Onderzoek
seo zoekbalk
Blog Offline Conversion Tracking Google ads
Onderzoek
Maxlead - Programmatic-blog
2023: de opkomst van connected tv
Onderzoek
Maxlead - social media gebruik
Social media gebruik in 2022, dit is wat je moet weten
Onderzoek
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag