ADVERTEREN VIA GOOGLE ADS OP HET DISPLAY NETWERK
Via Google Ads zetten we beeldadvertenties (banners) in voor awareness en remarketing doelstellingen. Deze advertenties kunnen worden getoond op allerlei websites en platformen binnen het Google Display Netwerk.
Door een keuze te maken in targetingopties en campagnetypes bepalen we waar de advertenties worden vertoond. Dat doen we op basis van de briefing en in overleg met de klant. We sluiten ook websites uit waar HvA geen uitingen wil vertonen.
GDN kent een aantal advertentie formaten, afhankelijk van campagnetype, waarbij het materiaal volgens bepaalde specificaties moet worden aangeleverd.
- Doelgroep targeting via GDN
- Campagne types
- Advertentie formaten
- Specificaties voor advertentiemateriaal en voorbeelden
1. DOELGROEP TARGETING VIA GOOGLE DISPLAY NETWERK (GDN)
- Affinity Consumenten die interesse tonen in een bepaald onderwerp (onderwerpen zoals: opleidingen, jobs, sport, fitness, auto’s, zonnebrillen)
- Custom affinity Unieke audience die samengesteld worden op basis van keywords, URLs, apps en locatie.
- Similar audience Een vergelijkbare doelgroep van mensen die eerder de website hebben bezocht.
- In-market – doelgroep Doelgroep van Google met mensen die actief op zoek zijn naar bepaalde onderwerpen (bijvoorbeeld een studie, telefoon, vakantie etc).
- Custom intent doelgroepen Mensen die naar specifieke keywords op Google hebben gezocht in de afgelopen 7 dagen.
Remarketing doelstelling (THINK & DO fase) – targeting opties
- Bezoekers van de homepage of landingspagina
- Bezoekers van specifieke website pagina’s
- Bezoekers van het YouTube kanaal (indien gekoppeld aan het Google Ads account)
- Bezoekers die een conversie hebben gedaan (download, aanmelding etc.)
Daarbij kunnen we de targeting verfijnen op basis van fysieke locatie (provincie/plaats), taal en demografische kenmerken (leeftijd, geslacht etc.)
2. CAMPAGNETYPES VOOR GOOGLE DISPLAY NETWERK
Als we een campagne aanmaken voor het GDN, kiezen we voor een van deze campagne-types.
Per campagnetype kunnen verschillende advertentieformaten nodig zijn.
3. ADVERTENTIE FORMATEN
Voor Display en Remarketing campagnes zijn 2 typen display banners mogelijk: HTML banners en RDA’s. Discovery campagnes gebruiken RDA’s.
1. HTML banners → Statische afbeelding
HTML banners laat je maken door een bureau. Dit betekent dat de huisstijl gevolgd wordt en je zelf bepaalt welk beeld er wordt getoond. Het nadeel is dat er speciale creatie nodig is wat geld en tijd kost.
2. Responsive Display Ads (RDA) → Diverse losse onderdelen waarbij Google optimaliseert naar de beste combinatie.
Voordeel van RDA is dat we een groter bereik kunnen realiseren tegen lagere kosten. Google past de advertentie namelijk automatisch aan voor de beschikbare advertentieruimte. Bovendien maakt Google zelf combinaties op basis van de beste performance. En je kunt bestaande afbeeldingen gebruiken die waarschijnlijk al op de plank liggen. Het nadeel is dat er niet altijd een uniforme huisstijl kan worden meegegeven.
Ons advies: als het mogelijk is zet dan beide formaten in voor Display en Remarketing en neem op basis van de resultaten en ons advies beslissingen over de budgetverdeling.