6 SEO optimalisaties die in 2019 nog steeds belangrijk zijn

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 29 november 2018Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - blur-close-up-connection-218717

Ook in 2019 is organic traffic nog steeds een van de belangrijkste bronnen van verkeer voor veel websites. Je website optimaliseren voor Google (en andere zoekmachines) kan veel extra verkeer opleveren. In deze blog beschrijf ik 6 optimalisaties die ook in 2019 nog steeds erg belangrijk zijn. Daarnaast geef ik je per optimalisatie enkele actiepunten. Zo kan je direct aan de slag met het verbeteren van jouw organische vindbaarheid.

1: Mobile first indexing

Mobile first indexing betekent dat Google de mobiele versie van je website gebruikt voor het indexeren en het bepalen van de rankings van je pagina’s. Sinds maart 2018 is Google bezig met het migreren van websites naar de mobile-first index. Voorheen keek Google naar de desktop versie van je website. In Google Search Console krijg je een notificatie als jouw website is opgenomen in de mobile-first index.

Actiepunten
Een paar zaken die je snel op orde moet maken, als dat nog niet het geval is bij jouw website:

  • Laat een mobielvriendelijk design bouwen, ook wel een responsive design genoemd. Responsive wil zeggen dat je website zich aanpast naar alle soorten schermen en formaten. Zo is de site op elke mobiele telefoon, iPad of computer optimaal te gebruiken.
  • De laadtijd van mobiele pagina’s verbeteren. Check jouw belangrijkste mobiele pagina’s met PageSpeed Insights. Hebben deze belangrijke pagina’s een snelheidsscore van onder de 50? Dan is het tijd om de laadtijd te gaan verbeteren.

2: PageSpeed

Google beloont websites die de beste gebruikerservaring bieden. Laadtijd op desktop was al een tijdje een ranking factor. In juli is er een nieuwe ranking factor bijgekomen, namelijk de snelheid van een mobiele pagina. Nog meer reden om dit voor jouw pagina’s te gaan verbeteren.

Een betere PageSpeed zorgt er niet alleen voor dat jouw rankings en de gebruikerservaring verbeteren, het zorgt ook voor een betere quality score in Google Ads. Als je quality score hoger wordt, zal de cost per click lager worden. Zo kan je op andere online marketingkanalen weer wat geld besparen. Bovendien is een trage website een conversiekiller.

Actiepunten
PageSpeed is iets wat bij de meeste websites nog ruimte biedt voor verbetering. Google heeft een handige lijst gemaakt met enkele aanbevelingen om de PageSpeed te verbeteren. Neem deze aanbevelingen eens door met een developer en onderzoek waar er ruimte ligt tot verbetering bij jouw website.

Google Mobile

3: Jouw merk als ranking signaal

Google gebruikt jouw merknaam bij het bepalen van je rankings. Waarom? Google prefereert websites met een sterke merknaam. Zo kijkt Google onder andere naar het direct verkeer wat op jouw site terecht komt. Als mensen direct een URL invoeren om een site te bezoeken, ziet Google dit als positief signaal. Het andere signaal waar Google naar kijkt is het linkprofiel. Hoe vaker jouw bedrijf op een andere site wordt benoemd, hoe beter. Zo kan Google beter bepalen wie de autoriteit is in zijn of haar vakgebied.

Actiepunten
Activiteiten om jouw linkprofiel te verbeteren:

  • Ga op zoek naar brand mentions. Waar wordt er al over jouw bedrijf gesproken, maar staat geen link naar jouw website? Verzamel een lijst van potentiële websites en contacteer deze.
  • User generated content. Zorg dat je tevreden klanten een recensie achterlaten op hun eigen website, in Google My Business of op jouw website. Zo wordt er positief over jouw bedrijf gesproken.
  • Ga op zoek naar influencers in jouw vakgebied. Laat hen content ontwikkelen voor jouw merk en delen op de eigen kanalen.
  • Kijk naar jouw concurrenten. Wat doen die aan online branding?

4: Javascript

Steeds meer websites worden gedeeltelijk in JavaScript gebouwd. Hoewel JavaScript tegenwoordig door Google kan worden gelezen is het nog steeds erg moeilijk om te kunnen bepalen wat precies gelezen wordt en hoe het vervolgens wordt geïnterpreteerd.

Zo komt het tegenwoordig vaak voor dat menu’s in JavaScript worden gebouwd, waardoor deze ontoegankelijk zijn geworden voor zoekmachines. Ook komt het voor dat interne links niet volgbaar zijn. Kortom, voor SEO dient JavaScript zoveel mogelijk vermeden te worden.

Actiepunten
Download de Google Chrome Extensie, Quick Javascript Switcher. Schakel de Javascript op jouw website uit en kijk wat dit voor effect heeft op het functioneel gebruik van de website en de gebruikerservaring. Mocht je de website niet meer kunnen gebruiken zoals gewenst, is het tijd om een goed gesprek met de developer te hebben.

5: Structured data

‘On-SERP SEO’ en ‘no click searches’. Termen die je steeds vaker voorbij ziet komen. Google wil je het liefst in de eigen index houden. Tegenwoordig kan je al vluchten vergelijken (Google flights), uitslagen van wedstrijden, het weerbericht zien en zo zijn er nog tientallen mogelijkheden die Google biedt om je op de zoekresultatenpagina te houden. Een van de middelen die jij als website-eigenaar hebt, om jouw plek op de zoekresultatenpagina te vergroten, is het toevoegen van structured data.

Met structured data maak je content op jouw website begrijpelijker voor zoekmachines. Dit doe je door jouw content te markeren met een stuk code. Zo vertel je aan een zoekmachine waar een stukje content voor staat. Als jij jouw content markeert, kan Google rich snippets creëren.
Enkele van de mogelijkheden:

  • Sitenaam, breadcrumbs en sitelinks
  • Producten
  • Recepten
  • Evenementen
  • Lokale bedrijven
  • Reviews
  • Etc, zie hier enkele voorbeelden

Actiepunten
Kijk eens wat er mogelijk is voor jouw website op het gebied van structured data. Organiseer je evenementen? Maak je gebruik van reviews? Data kun je eenvoudig markeren met de data highlighter in Google Search Console. Deze tool is te vinden onder het tabje zoekopmaak > gegevens markeren > markeren starten. Dit werkt echter wel alleen voor Google zelf. Wil je ook structured data doorgeven aan bijvoorbeeld Bing, dan moet de developer even aan de slag.

6: Local SEO

De mobiel hebben we altijd bij ons. De meeste zoekopdrachten worden op de mobiele telefoon uitgevoerd. Een groot deel van deze zoekopdrachten is locatie gerelateerd.

Met local SEO optimaliseer je jouw website en/of andere online entiteiten voor lokaal georiënteerde zoektermen. Dit zal erin resulteren dat als iemand op zoek is naar een product of service bij jouw in de buurt, dat jouw website of listing als een van de eersten naar voren komt. Op het gebied van local SEO zijn tal van mogelijkheden. Van Google My Business optimalisatie tot aan het ontwikkelen van lokale content, lokale outreach, etc. Over deze mogelijkheden kan je meer lezen op de pagina over local SEO.

Google komt om de zoveel maanden met nieuwe opties voor Google My Business. Zo is er begin dit jaar de menu en diensten optie bijgekomen en zijn er nog enkele andere updates geweest. Kortom, local SEO blijft zichzelf ontwikkelen. Ook in 2019 komen er weer diverse nieuwe updates aan.

Actiepunten
In hoeverre ben je al bezig met local SEO? Stel jezelf onderstaande vragen en onderzoek hoe local minded je op dit moment bezig bent:

  • Heb je geoptimaliseerde lokale pagina’s op de website?
  • Worden je pagina’s geïndexeerd door zoekmachinespiders.
  • Ben je vindbaar via externe listings van andere platformen als Google My Business, Facebook for Locations, Foursquare of Yelp?
  • Hoe zien je lokale organische resultaten eruit?
  • Laten mensen ratings en reviews achter op de diverse platformen?
  • Ontvang je links vanaf andere (lokale) websites?

local seo

Werk aan de winkel!

Uit deze blog zijn per optimalisatiepunt enkele actiepunten gekomen. Mijn advies is om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Al deze factoren hebben een grote invloed op je organische vindbaarheid. Mocht je nog met vragen zitten of hulp willen van een specialist, neem dan contact met ons op.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag