7 belangrijke verschillen tussen hoe Bing en Google werken

Blogs
Nina
Geschreven door Nina van der Hoeven
Geschreven op: 18 december 2018Bewerkt op: 21 juni 2024

We zijn als online marketeers een beetje verwend geraakt. We optimaliseren alles voor Google en meestal gaat het dan ook goed bij andere zoekmachines. Waar het bij die andere zoekmachines op aankomt (Bing, Yandex, Yahoo) blijft het een beetje kip-ei-verhaal als we moeten uitleggen aan klanten dat het belangrijk is te checken of daar ook alles goed staat. Veelgehoord “ja, maar nu komt maar x% van ons verkeer uit Bing, dus daar willen we geen energie in steken”. Dat is uiteraard de omgekeerde wereld. Idealiter wil je niet afhankelijk zijn van slechts 1 zoekmachine. En hoe Bing werkt verschilt wel degelijk van Google. In deze blog daarom de belangrijkste verschillen tussen Bing en Google uitgelegd.

Maxlead - Ontwerp zonder titel (1)

De lijst met verschillen is nog best lang als je er eenmaal in duikt. Bing steekt weliswaar veel energie in machine-learning en het verbeteren van de antwoorden per zoekintentie, maar hoe Bing naar je website kijkt is op een aantal punten toch nét even anders. Je zou Bing zelfs ‘stricter’ kunnen noemen. In het algemeen lijkt het alsof Google steeds meer probeert de gebruiker vóór te zijn, terwijl Bing probeert gewoon kwalitatieve antwoorden te geven die perfect passen bij de vraag van de gebruiker. Dat levert soms net even typische verschillen op, die je alleen gaat zien als je regelmatig in beide webmastertools duikt (search.google.com/search-console en bing.com/webmaster) of log files vergelijkt voor beide ‘bots’ (wat crawlen ze wel en niet).

De belangrijkste 7 verschillen hebben we samengevat in een filmpje. Onder het filmpje kun je verder lezen voor de uitleg.

1. Social Media signalen

Je hebt vast wel van menig consultant gehoord dat je nieuwe content moet aanjagen op social media. Dat klopt. Binnenkomend verkeer van welke externe pagina dan ook, is een signaal voor Google dat er iets gaande is met die content. We hebben ook al meerdere cases gehad waarbij social media zorgden voor een goede eerste start in vindbaarheid. Maar zodra de ‘freshness’ eraf is, zagen we dat de pagina’s weer zakten in zowel ranking als verkeer. Google leest ook alleen maar publieke berichten, en dan met name Twitter en Pinterest, omdat deze goed te lezen zijn voor Googlebot. Bing pikt wat meer signalen op en biedt ook in Webmaster Tools een optie om je sociale profielen te koppelen, zodat ze in de gaten gehouden kunnen worden. In dat opzicht is het dus net even makkelijker in Bing snel te ranken door social media in te zetten en dat te blijven doen.

Kleine nuance: het gaat dus om de inhoud van de berichten. Google vertoont natuurlijk wel al je social media profielen wanneer er op naam wordt gezocht, alleen Google rekent niet met de inhoud van je profielen.

2. Canonicals

Een canonical gebruik je als je van een bepaalde pagina wilt aangeven dat er een andere pagina eigenlijk beter is. Bijvoorbeeld in het geval dat je anders duplicate content krijgt, kun je de canonical tag instellen. Die verwijst dan naar het origineel. Dit zorgt dat het origineel geïndexeerd wordt/blijft, in plaats van de nieuwe pagina. Google kan hier steeds beter mee omgaan, en gebruikt meerdere signalen om te achterhalen of een bepaalde pagina nog actueel of interessant is om te indexeren. Sterker nog, we krijgen steeds vaker het idee uit wat we zien bij klanten, dat Google de canonical amper nog serieus neemt. Bing daarentegen gebruikt ze vrij strikt. Staan je canonicals verkeerd, dan heb je daar vooral in Bing last van en in Google een stuk minder.

3. Local

Bij Google is local een belangrijk speerpunt de komende tijd. Ze verbeteren steeds hun Maps, Local Search en Google My Business waardoor bedrijven van groot tot klein steeds beter vindbaar worden. Toch zie je aan de resultaten wel dat Google vooral nog bekende bedrijven laat zien, zowel ketens als populaire lokale bedrijven. Dat zorgt dat je als klein bedrijf of eenpitter het best zwaar hebt om goed gevonden te worden in Google. Bing daarentegen lijkt toch veel vaker ook de kleinere bedrijven te tonen, zolang deze relevanter zijn voor de zoekopdracht. Dat houdt dus ook in dat Bing op andere signalen let dan bijvoorbeeld autoriteit en populariteit (links).

4. Index opschoning

Google is niet zo van het actief opschonen van hun index. Sta je eenmaal bij Google in de bieb, dan blijf je daar, tenzij je zelf aangeeft dat je eruit wilt. En zelfs dan nog lijkt Google je pagina’s soms maar met moeite te willen weghalen. Bing schoont actief de index op. Word je nooit opgevraagd en heb je geen actieve inlinks van externe websites bijvoorbeeld, dan bestaat de kans dat je op een gegeven moment verwijderd wordt. Zo houden ze de index netjes en blijft er voldoende ruimte voor iedereen om gevonden te worden. Zeg nou zelf, in een schone, netjes op orde gebrachte en overzichtelijke bieb, is het toch veel fijner boeken zoeken? Misschien dat je net dat ene pareltje niet meer gaat terugvinden, maar de rest is dan mogelijk veel interessanter.

5. Conversie

Van wat wij tot nu toe zien, is de conversie van bezoekers die uit Bing komen veel hoger dan van bezoekers uit Google. Misschien komt dat ook wel omdat bezoekers in Bing met veel minder keuzes worden geconfronteerd, of omdat Bing de zoekintentie beter begrijpt en daardoor meteen de juiste website kan tonen. Dat blijft enigszins gissen. Maar ben je sterk afhankelijk van pagina’s die écht iets moeten opbrengen, zorg dan dat je pagina’s tenminste ook goed in Bing staan, zeker gecombineerd met een goede advertentiecampagne. Omdat ook de kosten lager zijn dan in Google Ads, is het een aardige speeltuin om wat tests te doen zonder dat je meteen kapitalen verliest.

6. Pagespeed

Voor Google is de snelheid waarmee je website laadt een ranking factor. Voor Bing is het dat (nog) niet. Bing kijkt vooral naar andere factoren die de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Er zijn veel websites en/of producten waarvoor mensen gerust even willen wachten. Als daar tegenover staat dat het product of de informatie perfect aansluit (lage bounce rate, weinig terugklikken naar de zoekmachine, conversies) dan kan dat soms een veel beter signaal zijn dan dat de website supersnel laadt. Je kunt in dat opzicht dus spelen met de KPI’s per zoekmachine en goed kijken wat het verschil is.

7. HTTPS

Ook voor HTTPS geldt dat vooral Google dit een ranking factor vindt. Zonder HTTPS moet je nog veel beter je best doen om hoog in de zoekmachines te komen. Bij Bing organic is er tot op heden weinig van te merken dat HTTPS steeds belangrijker wordt. Heb je gewoon een goede, (verder) veilige en betrouwbare website, dan is HTTPS niet per se noodzakelijk om toch goed te ranken. Wel heeft Bing Ads recent aangegeven dat het verstandig kan zijn om over te gaan op HTTPS in campagnes, met als voornaamste reden eigenlijk dat ze anders mogelijk slecht converteren in Chrome browsers. Deze geven immers aan wanneer een website onveilig is.

Er zijn nog veel meer punten waarop Bing anders kijkt naar je website. Of het loont om actief energie in optimalisaties te steken, hangt van veel factoren af. Ik adviseer daarom eens te beginnen met Bing Webmaster Tools te activeren en actief te kijken welke verschillen tussen Bing en Google je zo al uit de data kunt halen voor je website. Wellicht geeft dat eerste inzichten in de mogelijkheden die je hebt om er meer uit te halen.

In een volgend artikel wil ik ingaan op optimalisaties die je specifiek kunt doen voor Bing, zonder dat je Google in de weg zit. Stay tuned!

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag