De belangrijkste keuzes bij het in kaart brengen van je doelgroep

Heb je vragen?

Onze doelgroep zijn mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar, die onze producten kopen. Ja, onze doelgroep hebben we duidelijk in kaart.”

Geen onbekend verhaal, het gebeurt regelmatig dat een doelgroep te breed wordt gedefinieerd. Keuzes maken, keuzes maken en nog eens keuzes maken, daar draait het om. Als je de kans krijgt om 10 minuten te praten met een potentiële klant die perfect bij jou past, wie zou dat dan zijn? Dit is een eerste vraag die je jezelf moet stellen. Wie is je ideale klant? Wat speelt er bij hen? Wat triggert hen om iets te kopen? Vragen die écht het verschil maken.

“Knowing who your customers are is great, but knowing how they behave is even better” – Jon Miller

Als je iedereen wilt aanspreken, dan voelt niemand zich persoonlijk aangesproken. De boodschap die overgebracht moet worden blijft generiek en is daardoor niet interessant voor velen. Kiezen is lastig, maar essentieel. Zeker als je er middenin zit. Je wilt keuzes maken maar je weet niet hoe. Een externe partij, die van een afstand meekijkt en er niet middenin zit, helpt om de juiste keuzes te maken en hierin te begeleiden. Belangrijke keuzes, want je doelgroep vormt de basis van al je marketingactiviteiten.

Bij welke productcategorie of dienstverlening start je? Ga je voor het laaghangende fruit? Of wil je het ondergeschoven kindje meer aandacht geven? Wat zegt de data? Wat zijn de ervaringen van je medewerkers? Een goede start van de doelgroep in kaart brengen, begint met het verzamelen van informatie. Deze informatie helpt bij het maken van keuzes en het uitdiepen van de doelgroep.

Naast deze data bezitten medewerkers van onder andere sales, marketing en klantenservice een schat aan kennis over de doelgroep. Zij hebben immers dagelijks met hen te maken. Wie spreken zij? Tegen welke problemen loopt de doelgroep aan? Wat willen zij? Jijzelf en/of jouw collega’s kunnen hier waarschijnlijk antwoord op geven.

Keuzes die gemaakt kunnen worden op basis van input uit data en je collega’s:

  • Bestaat de doelgroep uit mannen of vrouwen?
  • Binnen welke leeftijdscategorie vallen zij?
  • Wat zijn hun interesses?
  • Waar komen zij vandaan (geografisch)?

Daarna duik je de diepte in binnen de doelgroep:

  • Wat zijn de wensen en verlangens?
  • Wat zijn de pijnpunten?
  • Hoe ziet de customer journey eruit?

Zo kan je bepalen wat de doelgroep graag wilt horen en zien. Dat is het startpunt van het verhaal dat je wilt vertellen. De basis voor een succesvolle communicatiestrategie. Een strategie die gebouwd is op de doelgroep en hun behoeftes en niet op de behoeftes van de organisatie zelf. Communiceren mét de doelgroep en hen door hun customer journey leiden met inspirerende content. Dat is de key tot succes.

Bekijk de webinar ‘Jouw doelgroep: de key tot succes voor al je marketingactiviteiten’. Wij kunnen je helpen bij het maken van belangrijke keuzes en het in kaart brengen van je doelgroep(en).

Saskia Koek

SEO Content Specialist

We helpen je graag!

Heb je vragen

Meer updates