De werkzoekende bestaat niet (meer)!

Heb je vragen?

Sinds de jaren 50 is de arbeidsmarkt nog nooit zo krap geweest. Inmiddels zijn er 133 vacatures per 100 werklozen, een stijging van 27 procent ten opzichte van vorig kwartaal.Waarom kunnen bedrijven niet de juiste werknemers vinden? Het talent dat je als medewerker voor jouw bedrijf wilt, heeft vaak al een baan met een leuke werksfeer. De uitdaging is om de doelgroep te triggeren en de juiste drijfveren te ontdekken. Het probleem bij veel organisaties is de perceptie dat er werkzoekenden zijn. Maar werven via die ouderwetse gedachte werkt niet meer. Wij nemen je mee naar wat wel kan werken.

De comfortabele positie die werkgevers hadden, áls ze die al hadden, is in deze arbeidsmarkt veranderd. Dat besef dringt nu goed door. Nu dit herkend én erkend wordt, is het zaak om je activiteiten en communicatie hierop aan te passen. Bijvoorbeeld door andere kanalen in te zetten, je tone-of-voice te veranderen, vacatureteksten kritisch te bekijken (bijv. niet meer: “deze vacature sluit op 15 juli”), minder eisen te stellen, de sollicitatie eenvoudiger te maken. etc.

Draai de rollen om, zoals Randstad dat doet tijdens de andersom sollicitatie.

Door de krapte is het nog belangrijker om te weten wie je bent en waarom een kandidaat nu voor jou moet kiezen? Dit moet je als organisatie helder hebben. Want als jij dat zelf al niet weet, hoe moeten kandidaten dan deze (belangrijke!) keuze maken. Wat zijn de kernwaarden van jouw organisatie, waar sta je voor en wat ben je ook juist niet. Dus wat is jouw Employer Value Proposition (EVP). Deze waarden moeten in lijn liggen met je corporate values. Pas als je deze kernwaarden goed in kaart hebt, weet je ook wat je moet communiceren, wie je wilt aantrekken en waarom mensen voor jouw organisatie moeten kiezen, of wederom waarom juist niet. Je EVP is de belofte die je doet aan werknemers. Oftewel: Dit hebben wij jou te bieden. Dit is het hart van je employer brand. Dit moet sollicitanten het gevoel geven dat ze bij jouw bedrijf op hun plek zijn.

Vijf voorwaarden waaraan EVP moet voldoen:

  1. Aantrekkelijk zijn voor nieuwe en huidige medewerkers.
  2. Houdbaar zijn, lange tijd mee kunnen> investeren in solide EVP.
  3. Onderscheidend zijn in de arbeidsmarkt.
  4. Geloofwaardig, overeenkomen met je imago.
  5. Eerlijk zijn. Het moet waar zijn wat je zegt (co2 neutraal, inclusief, veilig).

Bepaal vervolgens wat je wilt communiceren in welke laag. Dit zijn communicatiestrategieën die parallel kunnen lopen.
Corporate Branding: de positionering van de organisatie in het algemeen.
Employer Brand: positionering als aantrekkelijke werkgever, gehele markt (voor iedere functie).
Recruitment Marketing: communicatie op je kerndoelgroepen, zoals vitale functies waarvoor je continu werft en die de basis vormen van je organisatie: bezorgers, chauffeurs, docenten.
Job Marketing: specifieke doelgroep voor een vacature.

Juiste boodschap en call-to-action. Iedere communicatielaag heeft een eigen boodschap die je wilt overbrengen en een specifiek doel: wat je hoopt/verwacht dat kandidaten zullen doen, een Call To Action. Wees je bewust van de fasen die een kandidaat doorloopt. Uiteindelijk wil je een potentiële werknemer verleiden tot een actie.

Door de juiste boodschap te brengen in iedere fase, van hoog in de funnel naar het einde van de funnel, wil je bereiken dat mensen van onbewust passief (ik zit goed in mijn huidige baan) uiteindelijk bewust actief worden en solliciteren op jouw vacature.

De vier sleutels tot succes:

  1. Onderken je positie in de huidige markt
  2. Weet wie je bent
  3. Wees je bewust van de communicatielaag
  4. Juiste boodschap & call to action

Hulp nodig met jouw employer branding, recruitment marketing of jobmarketing? Benieuwd naar verbeterpunten in jouw candidate journey? Neem geheel vrijblijvend contact op met ons via am-recruitment@abovomaxlead.nl

Sue Ellen Balai

We helpen je graag!

Heb je vragen

Meer updates