Het succes van je App - 5 tips bij het plannen van app-tracking

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 21 november 2016Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - goalc5dc

Iedere dag worden er honderden nieuwe apps gelanceerd waarbij het effect anders uitpakt dan gehoopt. Dit is niet vreemd. Bij de app-ontwikkeling denken marketeers vooral aan design en techniek, maar app-tracking vergeten ze nog te vaak. Wil je meer halen uit je app? Volg dan onze 5 praktische tips voor app-tracking.

Ben je tevreden over het gebruik van je app?

Stel jezelf deze vragen:

  • Heb ik voldoende inzicht in het gebruik van mijn app?
  • Zijn de data helder en zet het aan tot app- en campagne-optimalisatie?
  • Hebben we al successen geboekt na het implementeren van verbeteringen?
  • Wordt sindsdien de app beter gewaardeerd en nemen de opbrengsten ook navenant toe?

De praktijk van app-management is weerbarstiger dan je bij het ontwerp had verwacht. Met nieuwe releases kun je veel goedmaken, maar dan wel op basis van correcte app-data.

Veel gehoorde klachten na app-lancering:

  1. Pas tijdens de bouwfase werd ons duidelijk dat we app-tracking nodig hadden
  2. App-tracking stond op de roadmap van de lancering, maar omwille van andere prioriteiten, heeft app-tracking het niet (volledig) gehaald in het eindproduct
  3. App-tracking is niet de core-business van onze app-developer
  4. App-tracking bleek te zwaar op het budget te drukken
  5. App-tracking is technisch complex

Flashback: Tot circa 2 jaar geleden vonden we website tracking ook lastig. Tegenwoordig gelukkig niet meer. Met de komst van CMS-/webshop plugins en Google Tag Manager is website tracking meer gemeengoed (complexe configuraties uitgezonderd). De toekomst voor app-tracking ziet er goed uit. De tools worden beter. De kennis en ervaring op dit gebied neemt snel toe.

Praktische tips bij app-tracking

1. Marketingdoel voor ogen
Wij maken vaak mee dat achteraf blijkt dat de app-developer zelf de te meten onderdelen van de app heeft uitgekozen. Goed bedoeld, maar niet de juiste volgorde.
De marketeer en analist bepalen welke gebieden zij willen meten. Zij moeten immers na release met de data aan de slag. De app-developer mag uiteraard suggesties geven, zolang deze maar in lijn zijn met de marketingdoelstellingen.

Marketing goal

Welke meetpunten je ook kiest, zorg dat de namen van de schermen, buttons, aanbiedingen en andere interacties altijd ondubbelzinnig en herkenbaar zijn. In 7 van de 10 app-trackingtrajecten zien wij in Analyticsrapporten cryptische of dubbelzinnige namen. Zie daar maar eens wegwijs uit te worden. Een screenviewnaam in een rapport is nauwelijks terug te voeren naar de bijbehorende plek in de app. Dit vergroot het risico dat marketeers en uiteindelijk ook analisten afhaken, omdat ze de data niet meer vertrouwen. Dit is killing voor je marketingdoelstellingen.

2. Verankerd in de planning
Zorg dat de app-trackingdoelstellingen expliciet in de offerte van de app-developer vermeld staan. Maak hiervan een strategische doelstelling en plan app-tracking in een vroeg stadium.  Neem ook budget op voor app-tracking installatie. Realiseer je goed dat áchteraf app-tracking inbouwen een investering met factor 1.5 vergt.

planning5f07

3. Goed gereedschap, het halve werk
Welk analytics product je ook kiest, maak altijd gebruik van een tag management systeem dat geschikt is voor apps. Dit is een universele app-tracking laag op je reguliere app programma-code. Met dit tag management systeem kun je kiezen voor een analytics product als Google Analytics (gratis editie), Google Analytics 360 (betaald), Google Firebase etc. Voordeel is dat het tag management systeem de weg vrij maakt om later (andere) marketingcampagne-code toe te voegen zonder inspanning van de app-developer.
Een tag management systeem biedt de marketeer/analist bovendien de mogelijkheid om aanpassingen in het tagplan naar de gebruikers uit te rollen, zónder dat de versie van de app in de Play of Apple store vernieuwd hoeft te worden. Je hoeft niet meer te wachten totdat users zelf de app updaten. Het tag management systeem regelt dit voor je op de achtergrond. Binnen 12 uur zitten al je gebruikers automatisch op je nieuwe tagplan!

4. De relatie met je app-developer
App-developers zijn scheppers met passie voor techniek, die in logica denken en code foutloos willen opleveren. Jouw developer besteedt zijn tijd het liefst aan nuttige of leuke features en een goede gebruikerservaring.

App-tracking code implementeren is niet een bezigheid waar hij in eerste instantie aan denkt. App-tracking is immers niet merkbaar voor de app-gebruiker.

Zorg dat app-tracking een gezamenlijke doelstelling wordt. Als spin-off van deze samenwerking wordt de app-developer er zelf ook wijzer van. Door app-tracking code te integreren met foutafhandeling, krijgt de developer in ruil daarvoor een schat aan informatie over de aard en achtergrond van de situatie waarin de fout optreedt. Met deze kennis kan je developer de app verbeteren.

programmer1a33

Vind je het lastig om met developers te communiceren of de development-hindernissen in te schatten? Betrek dan iemand bij het project die een brugfunctie kan vervullen.

5. Hekkensluiter, maar geen sluitpost; De testfase…
Als de release-datum van de app in zicht komt, is het zaak om zorgvuldig te handelen. Laat de aandacht niet verslappen. Het is belangrijk dat app functionaliteit soepel en foutloos werkt, maar van even groot belang is dat app-sessies, app-interacties en app-conversiedata accuraat in het analyticspakket worden opgeslagen.
Juist vóór livegang wil je als marketeer/analist zeker weten dat het werkt. Immers, app-statistieken kun je niet met terugwerkende kracht corrigeren. Ook hier geldt: ‘garbage in = barbage out’.
Werk testscenario’s uit en beschrijf wat het gewenste resultaat in het analyticsrapport is. Leg vervolgens testbezoeken af en bekijk in een IP-adres gefilterde view jouw interacties. Valideer dit. Als niet de gewenste screenviewnamen, interacties of de verkeerde aantallen in analytics worden opgeslagen, bespreek je dit met de developer. Zorg dat de oorzaak boven tafel komt, corrigeer het en test opnieuw. Herhaal deze cyclus, totdat het goed staat.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag