Internationale SEO: met succes de grens over

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 3 januari 2019Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - internationale_seo

Heb jij een meertalige website? Of overweeg je de (online) stap naar het buitenland te maken? Dan sta je wat betreft SEO voor een paar mooie uitdagingen; je wilt over de ‘organische’ grens ook goed gevonden worden door jouw doelgroep. Hier komt internationale SEO om de hoek kijken. Bij internationale SEO moet je nadenken over onderstaande vraagstukken.

Taal of land targeting?

Wil je met jouw website mensen in een bepaald taalgebied aanspreken (meertalige website), of richt je je op personen in specifieke landen (multiregionale website)? Je kiest bijvoorbeeld de Spaanstalige markt, of specifiek het land Spanje. Deze keuze heeft invloed op de manier waarop je jouw website structureert, en is afhankelijk van een aantal zaken:

  1. De mate waarin jouw bedrijf afhankelijk is van locatie.
  2. Hoe zeker je bent van de potentie van een land.
  3. Hoeveel resources je tot je beschikking hebt om een multi regionale aanpak tot een succes te maken.

In de volgende blog over internationale SEO zullen we verder ingaan op dit specifieke onderwerp.

Domeinstructuur: het technische aspect

Als je weet naar welke markten je wilt uitbreiden en welke landen of talen het meest interessant zijn voor jouw business, is het belangrijk na te denken over een logische domeinstructuur. Deze keuze hangt nauw samen met de uitkomst van de vraag of je gaat voor een multiregionale aanpak of een meertalige website. Hieronder een opsomming van de mogelijkheden.

  • gTLD: een generiek topleveldomein (Engels: Generic Top Level Domain) richt zich niet perse op één specifiek land. Met een gTLD ben je flexibel in het targeten van zowel een of meer landen en talen. Voorbeelden van gTLD’s zijn .com, .net en .org.
  • ccTLD: een country code top-level domain. De naam zegt het al, een ccTLD is gekoppeld aan een landcode (.nl, .de, .fr etc.).
  • Subdomein: onderdeel van een domeinnaam. Bijvoorbeeld nl.voorbeeld.com, of en.support.voorbeeld.com.

Daarnaast is het ook mogelijk subdomeinen en domeinen te combineren: bijvoorbeeld voorbeeld.nl en be.voorbeeld.nl of voorbeeld.fr en lu.voorbeeld.fr.

Naast de keuze voor het soort domein, moet je ook rekening houden met technische aspecten als de zogenoemde hreflang-tag (zeer belangrijk) en het eventueel automatisch doorsturen van bezoekers op basis van hun taal en/of locatie. Deze aspecten bespreken we in detail in een volgend blog in deze serie.

Verschillen tussen zoekmachines

We vergeten nog wel eens dat er ook andere zoekmachines bestaan dan Google. Dat is niet zo gek gezien het indrukwekkende marktaandeel van Google in ons land, maar er zijn wel degelijk andere zoekmachines waar we rekening mee mogen houden:

  • Rusland: met 54.26% is Yandex hier de grootste zoekmachine.¹
  • China: Baidu bezit 70.3% van de markt in China.¹
  • VS: lichte concurrentie van Yahoo en Bing: 5.8% voor Yahoo, 5.6% voor Bing.¹

Voorbeeld van het marktaandeel zoekmachines, Rusland in december 2018:

Yandex zoekmachine Rusland

Wil je jouw website gaan uitbreiden naar (of ben je al actief in) een van deze landen of continenten, houd dan rekening met meer zoekmachines dan alleen Google. Onlangs schreven we nog over de verschillen tussen Google en Bing. De algemene regels voor het goed vindbaar maken van multiregionale websites zullen grotendeels overeenkomen, maar even checken of alles klopt voor die specifieke zoekmachines, valt zeker aan te bevelen.

Meer dan alleen vertaalwerk

Je zou kunnen denken dat je met internationale SEO alleen je inhoud vertaalt naar een andere taal voor een andere geografische groep … Niet waar! Lokaliseren is een vak apart en daar komt meer bij kijken dan alleen vertalen.

Wie bijvoorbeeld denkt dat hij of zij in België prima uit de voeten kan met een Nederlandse website zal in heel veel gevallen snel door de mand vallen bij onze zuiderburen (en andersom natuurlijk ook). Werk voor het schrijven van teksten daarom altijd samen met lokale copywriters, en doe een lokaal zoekwoordenonderzoek. Naast verschillen in taal heb je ook te maken met wet- en regelgeving, cultuurverschillen, verschillende betaalmethodes en andere concurrenten.

Lokale autoriteit en outreach

Afhankelijk van de domeinstructuur die je hanteert zul je ook lokaal aan de slag moeten met outreach en het vergroten van de lokale website autoriteit. In principe is autoriteit altijd een belangrijk onderdeel van een SEO strategie maar in sommige gevallen net iets meer. Stel dat je bij de keuze voor domeinstructuur bent gegaan voor losse cTLDs voor Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. In dat geval zul je al voor die losse domeinen autoriteit op moeten bouwen: de cTLDs profiteren niet van elkaars autoriteit. Bij een gTLD met subfolders (bijvoorbeeld voorbeeld.com/nl/) wordt alle linkwaarde wél onderling gedeeld.

Lokale SEO

Heb je vestigingen in het buitenland? Dan is local SEO onmisbaar. Local SEO gaat om het verbeteren van de organische lokale zichtbaarheid van jouw webpagina’s en local listings (profielen van jouw bedrijf op platforms zoals bijvoorbeeld Google My Business). Local SEO wordt steeds belangrijker, mede door het mobiele tijdperk. Tegenwoordig kan iedereen op iedere moment en op iedere plek een zoekopdracht uitvoeren, waardoor locatie een steeds belangrijkere factor is geworden.

Ook over de aanpak van websitelokalisatie lees je meer in een van de volgende blogs.

Blijf ons de komende tijd volgen om alles te weten te komen over het kiezen van de juiste domeinstructuur, wanneer je moet gaan voor een multiregionale of meertalige website, en het succesvol lokaliseren van je website. Wil je alvast sparren over een internationaal vraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op!

¹ Bron december 2018: https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share/all/

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag