Nieuw: Offers in Google Places

Heb je vragen?

Toen ik van de week voor een klant de SEO rapportages aan het maken was, zag ik in het Google Places account een aangepaste lay-out. Ik had dit nog niet eerder gezien. Je kunt nu kiezen uit 2 tabbladen, teweten het Dashboard (default) en een tabblad ‘Offers’. Die Offers had ik nog niet eerder gezien. Zo nieuwsgierig als ik ben ging ik op onderzoek uit.

Wat zijn (gratis) Places Offers en wat kun je ermee

Ik klikte op het tabblad ‘Offers’ en zag dat je gratis aanbiedingen (in de vorm van een coupon) kunt inzetten via Google Places. Ik had hier in het verleden al wel over gelezen maar toen was het nog niet actief in Nederland.

Ik klikte verder om te kijken hoe het werkt. Het aanmaken van de aanbieding is zeer eenvoudig:

 1. Een titel (max. 60 karakters)
 2. Details over aanbieding (max. 250 karakters)
 3. Optioneel een thumbnail toevoegen
 4. Geldigheidsdatum aangeven
 5. Eventueel kortingscode invullen (max. 15 karakters)
 6. Aangeven voor welke locatie de actie geldig is, dat wil zeggen als je meer locaties als listings hebt

Google+ check-in

Als laatste wordt een optie gegeven om klanten te laten inchecken op Google+ voordat de kortingscoupon kan worden ingewisseld. Dit kun je aanvinken als klanten naar je toekomen om de actie in te wisselen. Geldt bijvoorbeeld voor:

 • Restaurants
 • Winkels
 • Sportscholen
 • Autogarages

Als je als klant niet naar het bedrijf hoeft voor de aankoop, is het onverstandig dit aan te zetten. Denk aan:

 • Restaurants die bezorgen (pizza, chinees, spare ribs)
 • Bedrijven die werken op locatie zoals loodgieters, dakdekkers en schilders
 • Bedrijven waar het product online kan worden besteld en betaald zoals een bloemist

Voor informatie over de Google check-in kijk op Google Support.

Meer kortingsaanbiedingen

Je kunt meer couponaanbiedingen aanmaken voor verschillende acties die je wilt inzetten. De aanbieding op zich moet een unieke korting zijn die ergens anders niet te krijgen is, dus ook niet op je website. Houd de tekst kort en duidelijk en gebruik correcte spelling en grammatica (logisch, anders klikt niemand door). Slechte kwaliteits aanbiedingen worden afgekeurd en verwijderd door Google. Over dat laatste heb ik zo mijn twijfels; ik heb uiteraard meteen een testje gedaan met een korting van een klant van ons die ook bij hun op de website staat. De kortingsaanbieding was dus niet uniek maar werd goedgekeurd en getoond.

Waar wordt de aanbieding getoond?

Waar wordt de aanbieding getoond als deze is geactiveerd? Ik ben in Google Maps gaan zoeken op het trefwoord ‘pizza restaurants Houston’. De aanbieding van Papa John’s Pizza wordt als hyperlink bij het resultaat getoond.

Ik ben nog steeds een echte Hollandse dus ik klik door naar de aanbieding:

Vervolgens ga je door naar de pagina die je kunt printen en meenemen naar het restaurant.

(Onder de aanbieding zie je trouwens duidelijk dat Google zijn eigen vertaal tool heeft ingezet. Gebruik deze vooral niet voor je eigen site)

Alle aanbiedingen worden automatisch opgenomen in je eigen plaatspagina.

Mogelijkheden Google Places Offers?

Ondanks dat we tegenwoordig van alle kanten murw geslagen worden met kortingen denk ik dat het voor bepaalde bedrijven best kan werken: Voor locale bedrijven zoals restaurants, pizzabezorgdiensten, maar ook winkelketens zie ik mogelijkheden. Zeker als de check-in van Google+ gebruikt wordt en de acties vervolgens verspreid worden onder de circles of publiekelijk opengesteld.

Nina van der Hoeven

Head of SEO

We helpen je graag!

Heb je vragen

over ?

Meer updates