SEO: waarom zie ik andere informatie in Google dan ingegeven?

Heb je vragen?

Iedereen heeft het wel eens gedaan, jezelf of je bedrijf opzoeken in Google en kijken wat er gebeurt. Je begint met het zoeken op je eigen merknaam  en je ziet dat je site goed presteert. Maar misschien zie je wel vreemde teksten staan onder je site of kloppen de titels niet met wat je hebt ingegeven. Misschien zie je jouw eigen site wel helemaal niet terug. Wat moet je dan doen? Wij helpen je verder en beantwoorden praktische vragen die ontstaan als je start met zoekmachine optimalisatie. Heb jij ook een praktische vraag voor de vraagbaak? Mail ‘m ons en wie weet beantwoorden we ook jouw vraag.   Niveau: Starter/ Matig gevorderd

Vraag: Waarom zie ik andere teksten in de zoekresultaten dan ik heb ingegeven?

Antwoord: Zoekmachines willen resultaten laten zien die zoveel mogelijk aansluiten op een zoekopdracht en daarmee dus relevant zijn voor de gebruiker. Het kan dan wel eens gebeuren dat zoekmachines zelfstandig andere omschrijvingen laten zien op de plek waar normaliter de title of description staat. Wat dit is wordt in de afbeelding hieronder uitgelegd.

Een zoekresultaat ziet er vaak als volgt uit:

voorbeeld van een zoekresultaat

Google heeft diverse redenen om de inhoud van een zoekresultaat aan te passen.
Bijvoorbeeld:

  1. Dezelfde meta description of titel staat op elke pagina en is dus niet relevant
  2. De meta description of titel is niet relevant voor/ sluit niet aan op de inhoud van de pagina
  3. De meta description of titel is niet relevant voor de zoekvraag
  4. Er is geen meta description of titel ingegeven voor een pagina
  5. Google vindt de titel te kort
  6. Google haalt de gegevens uit Dmoz
  7. Google voert testen uit
  8. Google vindt dat er een andere goede reden is om andere teksten te laten zien.

De meeste van de hierboven genoemde redenen spreken voor zich. Dmoz is een directory met informatie over populaire websites. De directory is handmatig gemaakt door liefhebbers en vrijwilligers. Momenteel staan er in de database voor Nederland een kleine 93.000 sites . Als je een kleinere site hebt, is de kans dus vrij klein dat je hierin staat. Het is trouwens mogelijk om te voorkomen dat een zoekmachine gegevens uit Dmoz haalt.

Dat zoekmachines soms zelf gaan nadenken en een en ander aanpassen, is bijvoorbeeld het geval in onderstaand voorbeeld waarin we de zoekopdracht ‘Sylvie rafael uit elkaar’ gebruiken. Zowel in het resultaat van RTL.nl als Shownieuws.tv wordt een door Google aangepaste omschrijving gebruikt.

De afbeelding hieronder laat zien welke teksten Google geeft op de plaats van de omschrijving.

De daadwerkelijke meta descriptions die zijn ingevoerd, zien er anders uit:

RTL.nl:

<meta name=”description” content=”Sylvie en Rafael van der Vaart geven hun huwelijk een tweede kans. Hun scheiding is van de baan, schrijft de Duitse krant Bild“>

Shownieuws.tv:

<meta name=”description” content=”Ze zijn na tien jaar uit elkaar gegroeid” />

In het geval van RTL.nl maakt Google een andere omschrijving. Dat gebeurt zeer waarschijnlijk omdat de door ons gebruikte zoektermen niet in de meta description staan, maar wel op de pagina. Google gaat daarom op zoek gaat naar teksten waarin de woorden zijn gebruikt die overeenkomen met onze zoekopdracht: Sylvie, Rafael, uit elkaar. In dit geval wordt de omschrijving samengesteld uit twee verschillende stukken tekst op de pagina.

De twee stukken teksten bevatten allebei een deel van onze zoekopdracht, zie de foto’s hieronder.

Een deel van deze tekst wordt door Google gebruikt om weer te geven in de zoekresultaten.

En het andere deel van de zoekopdracht ‘uit elkaar’ wordt gebruikt in een comment van een de lezers.

Comment van een gebruiker die de tekst bevat die wordt weergegeven op de plek van de meta description.

Ook in het geval van Shownieuws.tv wordt hoogst waarschijnlijk de meta description niet relevant genoeg vonden omdat de door ons gebruikte zoekwoorden niet hierin terug komen. Google gaat nu zelf een tekst samenstellen die aansluit bij onze zoekopdracht, op basis van de inhoud van de pagina.

Dat betekent echter niet dat je zomaar de meta description leeg kunt laten en er vanuit kunt gaan dat Google het werk voor je gaat doen. Google doet dit niet altijd naar behoren. Dat zien we in het voorbeeld hieronder bij de webshop Bonprix.

Op deze pagina is geen meta description ingevoerd: https://www.bonprix.nl/categorie/voor-haar-damesmode-van-a-z-jurken/

Op deze pagina is geen meta description ingegeven

Google toont dan het volgende zien in de resultaten:

Voorbeeld van een zoekresultaat voor een pagina die geen meta description heeft meegekregen

De teksten die worden weergegeven zijn afkomstig uit het kruimelpad en het menu. Dat juist deze teksten gepakt worden, kan ermee te maken hebben dat er geen andere relevante content aangetroffen is op deze pagina.

Wil je zoveel mogelijk controle houden op je omschrijvingen? Zorg dan dat elke pagina een unieke title tag en meta description heeft. Zorg ervoor dat ze beiden relevant zijn en overeenkomen met de inhoud op de pagina. Is je pagina rondom een bepaald thema of trefwoord geschreven? Laat dit trefwoord dan terugkomen in jouw teksten. De kans is dan groter dat Google de ingevoerde gegevens laat zien.

Nina van der Hoeven

Head of SEO

We helpen je graag!

Heb je vragen

over ?

Meer updates