Video-SEO: hoe pak je dat aan?

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 23 maart 2017Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - pexels-photo-88476-500×330-1

Zijn video’s onderdeel van jouw contentstrategie? Ben jij druk bezig met het optimaliseren van video’s in YouTube en je eigen site? De kans is klein dat je beide vragen met ‘ja’ beantwoordt. Video-SEO is nog steeds een ondergeschoven kindje. Juist daarom biedt video-SEO nog voldoende kansen.
We zijn druk bezig met content marketing of contentstrategieën, maar zodra je over video’s begint wordt het toch een beetje lastig. “Duur” of “kost veel tijd” hoor je vaak als je begint over het maken van video’s. En dan is er ook nog de onbekendheid met wat het oplevert. Als er video’s zijn, dan zijn die bijna nooit geoptimaliseerd voor betere vindbaarheid. Terwijl het in YouTube nog steeds vrij eenvoudig is goed zichtbaar te zijn.

Video’s in de content marketingstrategie

Op het moment dat je content gaat creëren voor jouw doelgroep, kan het eigenlijk niet anders dan dat video’s er ook bij horen. Of je nou een webshop hebt voor jonge moeders, of actief bent in de B2B lift-oplossingen. Vaak heb je video’s nodig om jouw klant goed te kunnen helpen. Sommige dingen laat je nou eenmaal het beste zien in een video.

We zeggen nu niet dat je geen tekstuele content meer nodig hebt, zoekmachines leunen zwaar op tekstuele informatie. En daarbij zijn er ook bezoekers die na het bekijken van de video de informatie misschien nog rustig willen nalezen.

YouTube mag je niet overslaan!

Als je dan met video’s aan de slag wilt, mag je YouTube eigenlijk niet overslaan. YouTube is de op één na grootste zoekmachine ter wereld, de eerste zelfs als het aankomt op productreviews.

Uploads:
Als we YouTube moeten geloven worden er per dag 300.000 video’s geüpload. Dat is zo’n 80.000 uur en 24 TB aan data. De populairste sectie is bij uitstek People & Blogs, 41% van de nieuw geüploade filmpjes valt in die sectie. Op plaats twee staat Gaming met 14% en op drie Film & Animatie met 10%.

Kijkcijfers:
Vergeet niet de kijkcijfers: dagelijks gebruiken 1,2 miljoen Nederlanders YouTube. De kijktijd is gegroeid met 60%, het aantal mensen dat elke dag YouTube gebruikt is met 40% gestegen sinds maart 2014 en het mobiele gebruik met 100%.
Bron.

Views:
De categorie met de meeste views is Gaming (31%), Entertainment (19%) en People & Blogs (12%).

overzicht youtube gebruik cijfers

Bron: https://www.dutchcowboys.nl/video/dit-gebeurt-er-allemaal-op-youtube-in-een-dag

Ben ik niet te laat voor YouTube-optimalisatie?

Met zulke statistieken is het duidelijk dat YouTube enorme potentie biedt om je doelgroep te bereiken, je zou denken dat elk bedrijf allang actief is op YouTube en je in 2016 niet meer hoeft aan te komen met een artikel over YouTube-optimalisatie. Niets is minder waar. Uit onze ervaring blijkt dat bedrijven die filmpjes hebben, deze wel op YouTube plaatsen maar er verder niets mee doen. Met andere woorden, de filmpjes zijn niet geoptimaliseerd voor betere vindbaarheid.

Optimaliseren in YouTube

Maar hoe doe je dat dan, dat optimaliseren in YouTube? Eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk, maar veel werk is het wel. Net als bij ‘gewone’ SEO is ook video-SEO hard werken.

Stap 1: kanaal inrichten

De eerste stap is het inrichten van je kanaal. Denk op z’n minst aan een goede banner, afbeelding en nuttige informatie op de ‘over ons’ pagina. Dit gaat verder dan 3 regels tekst met wat informatie over wat je doet. Wees uitgebreid in je toelichting, zonder in herhaling te vallen. Plaats hierin links naar je andere ‘owned media’ zoals je eigen website, je sociale media platformen en misschien wel een link naar je eigen App als je die hebt. Deze links geven geen linkwaarde door (helaas linkbuilders in spe), maar helpen je gebruiker wel door naar je andere kanalen. Kleine geste dus.

Stap 2: filmpjes uploaden

Daarna ga je filmpjes toevoegen aan je kanaal. Breaking news: hier stopt het niet bij!
Wat we vaak zien is dat bedrijven lijken te denken “het filmpje staat erop, even een titel invullen en klaar is Kees”. Maar zo werkt het dus niet. YouTube weet zonder hulp niet goed wat de inhoud is van een filmpje. In theorie zou je dus een video over auto’s kunnen laten ranken op een zoekterm als ‘nieuwe trends in bloemen’. Je moet duidelijk maken wat er in jouw video te zien is, op naar stap 3 dus.

Stap 3: filmpjes optimaliseren

Titel: bedenk een waanzinnige titel voor je video. De titel is absoluut een van de grootste rankingfactors binnen YouTube. Denk dus van te voren na over zoekopdrachten waar je graag je filmpje op getoond zou willen hebben en zorg dat die terugkomen in de titel. Natuurlijk sluit je titel ook echt aan bij de inhoud van de video en maak je een natuurlijke, leesbare titel.

Omschrijving: een goede omschrijving van je video is minstens even belangrijk. Je hebt hier flink de ruimte voor, dus benut die ook. Je kunt een transcript toevoegen van je video en extra informatie die je graag kwijt wilt. Wees niet te beknopt in je omschrijving.
Vermeld ook het adres (de hele URL) naar de pagina binnen je eigen site die betrekking heeft op het filmpje of waar je meer informatie kunt vinden.

Tags: YouTube werkt nog steeds met tags. De vraag is hoe lang dat nog duurt, Google kijkt immers al jaren niet meer naar de meta keywords. Maar zolang YouTube dat wel doet, is het van groot belang om tags toe te voegen aan je video. Welke tags hangt af van je video, maar denk aan tags als: je merknaam, product of dienst en gerelateerde onderwerpen. Tags zijn niet zichtbaar voor de consument maar enkel voor YouTube zelf, je kunt hier dus best vrij in zijn.

Ondertiteling: En misschien wel het allerbelangrijkste: voeg ondertiteling toe aan je video’s. Door de titel en de omschrijving weten zoekmachinespiders al ´wat´ van je video, maar laat de kans niet voorbijgaan om alles goed te doen. YouTube heeft best een goede tool om ondertiteling toe te voegen, dus doe dat ook. De automatische ondertiteling is namelijk van zo’n slechte kwaliteit, dat je dit wel moet bewerken.

Hieronder zie je een screenshot van onze video’s over SEO met daaronder de automatische vertaling van YouTube die behoorlijk de plank misslaat.

Video SEO

De ranking van je video binnen YouTube wordt daarnaast ook nog bepaald aan de hand van een aantal andere factoren zoals views, de tijd dat de video wordt bekeken en of de video wordt uitgekeken en ratings. Hier kun je niet zoveel aan optimaliseren, wel is het handig om je video binnen 24 uur na plaatsing onder de aandacht te brengen van je doelgroep zodat de video meteen veel views trekt.

Nieuw in YouTube zijn de zogenaamde kaarten en eindschermen, bedoeld om de interactie met de gebruiker te vergroten. Hieronder zie je de diverse kaarten die je kunt toevoegen, en hoe dat er in een YouTube-video uitziet. Denk aan de promotie van je eigen kanaal, een video die je onder de aandacht wil brengen of een poll.

Youtube interactie voorbeeld

Youtube poll voorbeeld

Eindschermen zijn zoals gezegd shots die aan het eind van je filmpje worden vertoond. Je kunt hier ongeveer dezelfde mogelijkheden inzetten als bij kaarten. In de laatste 5-20 seconden van je video is dan een eindscherm met de door jou ingestelde opties te zien.

Als je aan de slag gaat met YouTube, verken dan alle opties eens die kaarten en eindschermen je bieden. Je kunt nog eens verrast worden door de mogelijkheden.

Video’s op je eigen site

Natuurlijk wil je de video’s ook op je eigen website laten zien. Doe dit op pagina’s die over hetzelfde onderwerp gaan als je video. Dat lijkt logisch, maar veel bedrijven dromen nog altijd over een pagina met daarop alle video’s. Daar doe je niet alleen jouw gebruiker geen plezier mee, maar ook kun je er meer voordeel uit halen als een video wordt getoond op een pagina die bij het onderwerp hoort. Je pagina wordt op die manier namelijk net wat relevanter voor dat thema.

Je kunt de video zelf hosten, of je YouTube-video embedden. Het maakt niet uit welke keuze je maakt, embedden via YouTube is vaak de meest eenvoudige oplossing. Ook dan is het belangrijk dat je de video in YouTube geoptimaliseerd hebt volgens bovenstaand stappenplan.

Met behulp van structured data (vraag jouw webbouwer naar de implementatie van Schema.org) kun je op je eigen site nog informatie toevoegen over de video. Hiermee help je zoekmachinespiders nog beter de inhoud van de video te begrijpen. Het transcript kun je ook op je eigen site plaatsen, zodat mensen een en ander na kunnen lezen. Wil je meer weten over structured data? Neem dan contact op met het SEO-team van Maxlead.

Laatste tip

“Één video is geen video” hebben we een video-expert wel eens horen zeggen. Een waarheid als een koe. Als je aan de slag gaat met video’s maak daar dan eerst een goede strategie voor. De kracht van succes zit ‘m niet in één enkele video. Kijk verder dan het optimaliseren van individuele filmpjes. Steek tijd in het optimaliseren van je kanaal.  En natuurlijk kun je niet optimaliseren als je niet eerst een gedegen trefwoordonderzoek hebt gedaan binnen YouTube.

 

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag