Tekstadvertenties zien er anders uit op het Google Display Netwerk?

Heb je vragen?

De laatste tijd krijgen we steeds vaker de vraag waarom de tekstadvertenties op het Google Display Netwerk (GDN) er niet meer uit zien als de tekstadvertenties die we gewend waren. Ook horen we wel eens: “Wie heeft deze banners ingezet?” Tijd om dit nader te onderzoeken!

Tekstadvertenties in verschillende layout

In het Google Display Netwerk (GDN) kunnen Banners, Video ads, Rich Media ads en tekstadvertenties worden getoond. In het GDN zijn 1 op de 3 advertenties tekst advertenties.

In het GDN (miljoenen andere websites van publishers, waaronder ook mobiele websites en apps) kunnen tekstadvertenties worden weergegeven op verschillende manieren. Een zelfde tekstadvertentie kan er op elke website en op ieder device anders uitzien. Tekstadvertenties hebben eigenlijk geen vaste afmetingen of layout meer. Met als voordeel dat tekstadvertenties op vrijwel elke plek kunnen staan en daardoor kosten efficient in te zetten zijn. De tekstadvertenties passen zich ook automatisch aan op mobiele devices.

Systeem eigen tekstadvertenties (Native text ads)

De standaard tekstadvertentie, zoals we die ook in Google search zien, verdwijnt langzamerhand. Begin 2014 zagen we al dat tekstadvertenties een nieuw uiterlijk en layout kregen. Een layout die ook goed op mobiele devices getoond kan worden. Dit type tekstadvertentie integreert met het uiterlijk, de stijl en de content van de website van de publisher.

Magazine style ads

In mei 2014 introduceerde Google de Magazine Style ads. Deze ads zijn tekstadvertenties die in een glossy stijl worden weergeven.

Rich Media tekstadvertenties

Vanaf medio 2015 is er een transformatie gaande waarbij de standaard tekstadvertenties op sommige plekken in het Google Display Netwerk steeds meer gaan lijken op ‘normale’ banners. Deze nieuwe Rich Media textads bevatten:

• Een logo, deze haalt Google van het Google + profiel

• Kleuren worden uit het logo gehaald. Google gebruikt hiervoor de primaire en secondaire kleuren

Deze tekstadvertenties lijken op ‘normale’ banners. Met een logo en de kleuren van het merk sluit de banner al snel goed aan op het merk. Google ziet ook een uplift van 3% in conversievolume tegen dezelfde CPA’s. Er is echter ook een nadeel; de adverteerder heeft bijna geen invloed heeft op de ‘look en feel’ van de ad. Hierdoor kan de uiting juist helemaal niet meer brand-safe worden. Er is een opt out mogelijk op de rich media tekstadvertenties.

Louis Plattner

Display Analytics Specialist

We helpen je graag!

Heb je vragen

over | ?

Meer updates