Wat verwacht je...

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 3 januari 2022Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - 21_938213-AM-Vooruitblik-2022-1080×1080-rgb-V1

We staan aan het begin van een nieuw jaar! Vooruitblikkend op dit nieuwe jaar stelden wij een aantal collega’s de volgende vragen: “Kijkend naar afgelopen jaar, wat verwacht je voor jouw vakgebied in 2022 en wat neem je van 2021 mee naar 2022?”

SEO team

Iets wat al langer speelt zijn de zero-click-searches in Google en de betaalde resultaten. In 2022 zal het aantal zero-click-searches alleen maar meer extremere vormen aannemen. Hierdoor wordt het voor SEO-ers een steeds grotere uitdaging om het organisch verkeer op peil te houden of te laten groeien. Vooral binnen E-commerce zien we de impact van de betaalde Shopping carrousel. Gelukkig zijn onze SEO-ers creatief en slim genoeg om te focussen op SEO werkzaamheden die wel resultaat opleveren. Het SEO team is namelijk gewend om continu in te spelen op de laatste updates van Google. Wat goed is om te weten is dat wij niet alleen optimaliseren voor de Google Web resultaten, maar ook voor bijvoorbeeld Google Images, YouTube, Pinterest, Apps, Marketplaces, Lokale platformen. SEO is namelijk veel meer dan alleen Google Web. 

De websites van onze klanten zijn continu in ontwikkeling. Klanten hechten steeds meer waarde aan snelle en gebruiksvriendelijke websites die goed gevonden worden.
SEO is daar een onmisbare schakel in. Enkele SEO diensten waar steeds meer vraag naar is en dat zal in 2022 alleen maar meer worden:
– Sitespeed scan
– Core Web Vitals scan
– Mobielvriendelijkheid scan
– Technische audit
– Website bouwbegeleiding (schakelen met webbouwers vanuit onze vakkennis bij de realisatie van nieuwe sites)
– Migratie trajecten
– Redesigns vanuit SEO/CRO expertise (complete redesigns tot aan één website template)

Kortom, SEO wordt ook in 2022 steeds breder met marketplaces, CRO en UX en klanten zullen deze verbreding (nog meer) moeten omarmen. 

Programmatic – René van der Linden 

Voor volgend jaar verwacht ik een hoop toffe uitdagingen voor video advertising. Lineaire TV kijkers zullen nóg meer verschuiven naar online video content. Deze content is on-demand en door algoritmes steeds meer aangepast aan de behoefte van de gebruiker. Doordat men door corona meer thuis is, zie ik de TV een andere rol aannemen. De TV zal veel meer gebruikt worden om eigen gekozen content op te streamen. Connected TV (CTV) zie ik daarom als één van de grote trends voor 2022. Op dit moment zien we in de YouTube campagnes voor onze klanten, dat er in Nederland méér YouTube ads uitgeleverd worden op CTV dan op desktop. Dit kan de meest interessante shift worden binnen het consumeren van video content, ná de mobile-first shift. Uit brand lift studies blijkt ook dat CTV zorgt voor een hogere ad recall bij doelgroepen, vergeleken met smartphones, tablets en desktops. Grote schermen maken dus écht meer impact. YouTube is hier al op ingesteld en voor publishers & VOD aanbieders zal dit een kans zijn om hun advertentie inventory hierop (verder) uit te breiden. Daar gaan wij voor onze klanten uiteraard vanaf het eerste moment op inspringen!

Social Ads – Mike Verbruggen 

Volgend jaar zal online het gevecht van “Fake news” veranderen in een discussie over censuur. Gebruikers willen meer in controle zijn over hun eigen in-app social media ervaringen. Zo gaan ook de social media kanalen hier op inspringen, door meer controle te geven aan de gebruikers. Kijk bijvoorbeeld naar Instagram, zij gaan hun algoritme aanpassen naar zoals dit was in 2016 toen alle content in chronologische volgorde werd weergegeven ipv meest relevante content eerst.

De METAverse zal steeds meer nieuwe ontwikkelingen delen en zal AR/VR een steeds grotere rol gaan spelen. Daarnaast gaan short form video’s steeds groter worden. We zagen al dat TikTok/Reels goed werkte en met de introductie van YouTube Shorts zien we deze trend doorzetten. En creators (influencers) worden steeds belangrijker door social selling. Mensen geloven referrals meer dan ads. Daarbij zal dus ook de User generated content een boost krijgen, kijk bijvoorbeeld naar de challenges of contests op TikTok.

Ook gaan er oplossingen komen voor de cookieless future en komen er nog meer regels. Server-side tagging biedt een oplossing voor alles wat aan client-side mis kan gaan. Denk aan die ad blockers, of een slechte WiFi of 3G verbinding.

De problemen rondom cookieless future zullen we in 2022 nog steeds zien. Ook zal Facebook moeten blijven werken aan hun imago en gaan ze zeker met nieuwe oplossingen en alternatieve targeting komen. Door je marketing flexibel in te richten kun je snel schakelen op al deze  veranderingen. Wat we de afgelopen jaren wel hebben gemerkt is dat we niet ver vooruit kunnen plannen in verband met de continu veranderende omstandigheden.

Video gaat belangrijker worden aangezien dit ook de main focus is van Facebook. Daarbij is creative power een belangrijk speerpunt in 2022. Hoe val je op? Met de nieuwe richting van Facebook, META, zal AR/VR dus ook belangrijker worden, dit gaat een hoop veranderingen teweeg brengen wanneer we kijken naar video metrics. Engagement gaat dus belangrijker worden. Dit zijn onderwerpen waarin je moet investeren. Creatie is je visitekaartje. Hoe val je op als je 1.000 visitekaartjes(ads) op een dag te zien krijgt.

   

SEA – Charissa van Haalem & Maurice Kaan 

Wat we niet kunnen voorspellen is hoe de wereld er volgend jaar uit zal zien. Waar we wel op kunnen vooruitblikken is hoe Google de wereld van Google Ads ziet. Wij denken dat de trends van automatisering, verdere samensmelting van Google kanalen in campagnetypen en privacy first voort zal zetten. Misschien zelfs versnellen. 

Zo zullen responsive tekst advertenties (RSA’s) de standaard worden en uitgebreide tekst advertenties (ETA’s) verdwijnen. Volgens Google wordt het voor adverteerders daardoor steeds eenvoudiger om relevantere advertenties te tonen aan de zoeker. Ook door de introductie van campagnetypes als “Performance Max” stuurt Google aan op automatisering en versimpeling van campagne-opzet. Met dit campagnetype kun je met één campagne op bijna alle Google kanalen adverteren in combinatie met slimme biedstrategieën gericht op het binnenhalen van (zoveel mogelijk) conversies. Hiermee geef je Google de controle over waar je getoond wordt, zo lang het relevant is voor de doelgroep. Ook met ontwikkelingen als datagedreven attributie als standaard en verbeterde matching van brede zoekwoorden duwt Google adverteerders op weg naar automatisering. 

Voor online marketeers zal het verder aanpassen worden aan de weg die Google al een tijdje inslaat. Minder data en inzichten beschikbaar en meer controle uit handen. Voordeel hiervan is dat je meer tijd kunt besteden aan de strategische inslag van je campagnes en Google voorziet van de juiste context en input over jouw doelgroep.

Analytics – Sam Vermeersen 

Move fast and break things… slow! Snel volgden de ontwikkelingen op het gebied van privacy en beveiliging in de browsers en in de Europese informatiewetgeving zich op. Net zo snel waren ‘s werelds twee grootste advertentiebedrijven – want advertentiebedrijven zijn het – met het ontwikkelen van oplossingen om het dataverlies te beperken. Enerzijds Meta (met de meest tumultueuze naamswijziging sinds Ye) in de vorm van de conversion api, kortweg CAPI, en anderzijds Google met consent mode, server-side tagging en conversie modellering.

Traag ging juist de ontwikkeling van – en de adoptie in de branche van – GA4. Zolang features zoals, weergaven, uitgebreide filters en aangepaste content- en kanaalgroeperingen ontbreken, blijven we werken met twee standaarden. 

Dit alles bracht een hoop vragen teweeg bij onze klanten over data controle, governance, first-party tracking, user consent en het nieuwe meetmodel van GA4. Het was een uitdaging om bij te blijven in dit dynamische speelveld, maar die dynamiek is juist wat ons werk ook zo leuk maakt!

Om binnen de hierboven geschetste dynamiek te navigeren verwacht ik in 2022 dat meer van onze werkzaamheden plaats gaan vinden in de cloud. Cloud is een van de gebieden in tech waar de incumbent (Amazon) hevig beconcurreerd wordt door niet alleen andere big tech bedrijven (Microsoft met Azure en Google met GCP) maar ook door partijen als Databricks en Snowflake, die meer een niche hebben op domeinen als data warehousing en AI applicaties. Al die concurrentie zorgt voor betere cloud services die mijn Analytics hart sneller doen kloppen. Als performance marketing bureau sluit GCP op dit moment het best aan bij onze dienstverlening. Door bijvoorbeeld de mogelijkheden van BigQuery te benutten zijn we niet afhankelijk van de GA4 roadmap, want schrijven we gewoon onze eigen queries op ruwe, ongeproceste data om rapporten op te bouwen. Daarnaast kunnen we, om de controle over onze data flows terug te krijgen, een server-side container activeren die we in GCP plaatsen. Zo bepalen wij zelf welke informatie zichtbaar is in de browser en wat er doorgestuurd wordt naar Google, Facebook (pardon, Meta) en andere vendors. 2022 wordt het jaar dat wij de controle over data terugnemen én daarbij natuurlijk de wensen van de gebruiker respecteren!

Content – Sophie Volkerink

2021 is een jaar waarin ik mezelf enorm heb kunnen ontwikkelen waardoor ik klanten nu nog beter kan helpen op het gebied van social media. Ik denk dat we door alles wat we in de afgelopen twee jaar hebben meegemaakt, ook hebben gezien dat digitale aanwezigheid op onder andere social media met unieke content enorm belangrijk is. Het is -denk ik- een echte toevoeging voor veel bedrijven. Er zijn complete bedrijven die enkel op social media actief zijn en zo hun omzet halen. Naast social media zie je ook dat mensen een bepaalde verwachting hebben op het gebied van content, denk bijvoorbeeld aan verschillen tussen een offline uiting en online uiting. Ik hoop in 2022 klanten te helpen de juiste content op het juiste kanaal te plaatsen waarbij het concept met de boodschap centraal staat. 

Content gaat natuurlijk ook verder dan alleen social media. Het gaat ook over alle mogelijke kanalen die een klant gebruikt. Voor 2022 verwacht ik dat de grootste uitdaging ligt in het verschil maken in content. Dit geldt voor alles wat met content te maken heeft, van de creatie tot de copy. Alles moet elkaar versterken en ondersteunen. Je website in dezelfde stijl als je social media kanaal, of andersom, straalt alleen maar uit dat je als bedrijf goed hebt nagedacht over je content. Je positionering wordt duidelijker en de consument weet wat hij kan verwachten

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag