11 ‘Take Aways’ voor je online marketingplan 2017

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 28 oktober 2016Bewerkt op: 28 oktober 2016
Maxlead -Bedrijfslogo

Nog twee maanden te gaan en 2016 is weer voorbij. Welke successen heb je online geboekt? Wat zijn de learnings voor de toekomst? Welke kansen heb je laten liggen of juist opgemerkt? Deze kennis gebruik je bij het opstellen van het online marketingplan voor 2017. We geven je onze 11 Take Aways die vooral betrekking hebben op leadgeneratie in de B2B markt en die je kunt gebruiken in je marketingplan voor 2017.

1. Begin bij het begin: zorg voor correcte data

Het grote voordeel van online marketing is dat inspanningen en effecten te meten zijn, én deze data geanalyseerd kunnen worden. Het is dus belangrijk dat alle online marketingactiviteiten gedurende het jaar goed worden gemeten. Regel dit voor het einde van het jaar. Zijn metingen eenmaal correct ingericht dan kun je het jaar in ieder geval evalueren en de learnings meenemen voor het daarop volgende jaar.

2. Dive deep: evalueer het afgelopen jaar

Wordt alles goed gemeten? Dan maak je – voordat je aan de slag gaat met de plannen voor 2017 – een goede data analyse van je online inspanningen over het afgelopen jaar. In Google Analytics komen data uit alle kanalen samen. In een deepdive analyseer je waar de verbeterpunten liggen en welke knelpunten er zijn. Bepaal welke knelpunten je snel wilt aanpakken: welke punten kosten weinig moeite om op te lossen en/of leveren het meeste op? Daarmee beland je in Take Away 3. Ons advies is overigens om zo’n deepdive niet jaarlijks maar ieder kwartaal te doen, mits het aantal bezoekers op je website voldoende groot is.

3. Conversie optimalisatie: steeds een stap vooruit

Geef conversie optimalisatie een plaats in je marketingplan voor 2017. Bepaal aan de hand van de evaluatie over het afgelopen jaar welke onderdelen van je website of online marketingkanalen een hoger rendement of meer conversies kunnen opleveren.  Maak hier een conversie optimalisatie project van zodat het prioriteit, budget en aandacht krijgt in 2017. Zo werk je structureel aan het verbeteren van de ROI van je marketingbudget.

4. Bepalen van online doelstellingen, doelgroepen en producten/diensten

Heb je groeidoelstellingen of breid je uit met nieuwe producten of markten? Zorg dat je daarvoor een reëel budget opneemt. Meer doen met gelijkblijvend budget werkt niet. Denk ook nog – out of the box – aan:

  • Welke doelgroepen/audiences targeten we nu online? Zijn er nog doelgroepen die we online niet bereiken en waar wel potentieel zit?
  • Online leent zich uitstekend voor het uitvoeren van strakke pilots. Welke diensten/producten leveren we nu? Zijn ze wellicht makkelijk aan te passen, op te schalen of te verkleinen voor nieuwe doelgroepen?
  • Denk buiten de landsgrenzen. Zijn je producten makkelijk te verkopen in andere landen? Online is je bereik onbegrensd!
  • Welke producten/diensten leveren online veel winst? Zet daar meer marketingbudget op in.
  • Zijn er nieuwe regels en wetgevingen waar we actief op in kunnen spelen? Welke vragen en ontwikkelingen spelen er bij onze doelgroep waar wij een antwoord op hebben?

5. Ben je in iedere fase van het aankooptraject (buyer journey) aanwezig?

Hoe ziet het oriëntatie en aankooptraject van jouw klant eruit? Zorg dat je dit inzichtelijk maakt voor jouw belangrijkste product/markt combinaties. De concurrentie online wordt steeds groter en het aantal touch points neemt toe. Bovendien oriënteren mensen zich meer een meer via mobiel. Het aanwezig zijn in iedere fase en op ieder device wordt dus steeds belangrijker. In de ideale situatie wil je in ieder fase van het aankooptraject van je doelgroep online zichtbaar zijn met relevante informatie (content) voor dat specifieke contactmoment.

6. Stel je digitale kanalenmix samen

Bepaal welke digitale kanalen je gaat inzetten om jouw lead online te treffen op de contactmomenten in zijn buyer journey.  Welk kanalen bieden de meeste kans om je doelstellingen (KPI’s of conversies) te realiseren? Uit je Analytics deep dive haal je informatie over de ROI van kanalen tijdens de buyer journey.

7. Maak een koppeling met je offline marketingplan

Niemand is alleen maar online of offline. Zorg dat campagnes in beide werelden parallel lopen, zodat offline en online uitingen elkaar versterken voor maximaal effect. Ook kun je campagnes die je offline wilt gebruiken, eerst online testen. Zo ontdek je snel – en tegen weinig kosten – welke proposities en beelden het meeste effect hebben.

8. Target je audience zo exact mogelijk: definieer persona’s

Doelgroep-denken is te algemeen voor de audience targeting opties die online tegenwoordig biedt. Bedrijven stappen voor hun marketingstrategie over op Persona-denken, zowel in B2B als in veel B2C markten. Een persona is een gedetailleerde omschrijving van je ideale klant. Het beschrijft zijn achtergrond, uitdagingen, angsten, ambities, frustraties, koopgedrag etc. Een goed uitgewerkte persona helpt je bij het veel gerichter online marketen van jouw product of dienst in content of advertentie-uitingen. Ontwikkel persona’s als uitgangspunt voor contentmarketing.

9. Ontwikkel relevante content – koester je leads

Het schrijven van goede educatieve content (content waarmee je je persona’s echt helpt, zonder dat je ze iets verkoopt) wordt steeds belangrijker, zeker in de zakelijke markt. Gemiddeld is een zakelijke lead 7 keer op je site geweest voordat je uiteindelijk echt in gesprek met hem komt. Belangrijk dus om te zorgen dat hij vanaf het eerste contactmoment blijft terugkeren naar jouw website, omdat hij daar interessante informatie vindt. Dat betekent dat je voor allerlei touch points en persona’s relevante content moet ontwikkelen. En ervoor moet zorgen dat deze content wordt gevonden!

10. Marketing automation

Ga je dit jaar aan de slag met persona’s en content ontwikkeling of ben je hiermee al in 2016 al begonnen? Dan is het wellicht te overwegen om marketing automation software in te zetten voor het automatiseren van het inbound marketingproces. Verstandige keuze voor jouw bedrijf en markt, of niet? Gebruik 2017 om je oriënteren op deze nieuwe vorm van – geautomatiseerd – pull marketing bedrijven.

11. Reserveer budget voor eventuele nieuwe ontwikkelingen

Zorg dat je altijd goed op de hoogte bent van relevante ontwikkelingen voor jouw business. Neem hiervoor extra budget op voor het jaar 2017. Immers niet alle nieuwe ontwikkelingen zijn al in december 2016 bekend. Online ontwikkelingen gaan super snel en het is goed om hier –  indien zinvol – direct op in te kunnen spelen.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag