12 richtlijnen waar je B2B landingspagina (SEA) aan moet voldoen

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 1 mei 2020Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - GA-360-1-768x537_LI-no-view-300×209

Wat zijn landingspagina’s?

Een SEA landingspagina is de eerste pagina na een klik op een advertentie of link in Google. Deze pagina geeft een bezoeker meer specifieke informatie over een bepaald onderwerp, product of dienst. De informatie op de landingspagina moet de bezoeker aanzetten tot de gewenste actie. Deze actie kan per landingspagina verschillen. In dit blog gaan we uitgebreid in op de richtlijnen van een goede landingspagina.

1. Bedenk van te voren het doel van de pagina

Voordat je een landingspagina aanmaakt is het verstandig van te voren goed het doel van de pagina inzichtelijk te hebben. Stel de volgende vragen: bedenk wie de bezoeker van je pagina is en stem hier de content en inrichting van je pagina op af. Is je bezoeker bijvoorbeeld nieuw, zorg dan dat je conversie niet een te grote drempel vormt.

Voorbeeld B2B: een bezoeker zal eerder gegevens achterlaten voor een whitepaper dan gelijk een offerte aanvraag doen; meestal duurt dit proces langer.

2. Gebruik een pakkende headline

Om ervoor te zorgen dat de boodschap duidelijk is en de bezoeker weet dat hij op een relevante pagina is geland, wordt het gebruik van een pakkende headline aangeraden. Dit helpt ook meteen voor je SEO. Speel direct in op een probleem of een vraag waar de bezoeker zich direct mee verbonden voelt. Laat de headline zo veel mogelijk aansluiten op de zoekopdracht van je bezoeker. Niet alleen om een betere quality score in Google Ads te krijgen, maar ook om de zoeker een zo relevant mogelijke ervaring te bieden. Tevens voorkom je zo een zogeheten message mismatch.

3. Wees kort en bondig

Je landingspagina moet er overzichtelijk uitzien. Zorg hierbij voor zo min mogelijk afleiding zodat de content en de call-to-action duidelijk opvallen.

  • Uit onderzoek wordt aanbevolen dat je de tekst op een landingspagina het liefst zo kort mogelijk maakt. Zorg ervoor dat het belangrijkste deel van de tekst, CTA button etc boven de vouw zichtbaar zijn.
  • Maximaal 1 “scherm” lang zodat alles boven de vouw zichtbaar is.

4. Herhaal USP’s op de landingspagina

Benoem in een paar punten waarom bezoekers moeten kiezen voor je product of dienst. Waarom is het belangrijk om zich bijvoorbeeld in te schrijven voor een training? Benadruk de voordelen van jouw aanbod kort en bondig door middel van bullets, graphics of vinkjes en zorg ervoor dat ze altijd in beeld blijven.

5. Zorg voor een duidelijke call-to-action

Op je landingspagina wil je één duidelijke call-to-action (CTA) hebben staan. Zorg ervoor dat de actiebutton duidelijk zegt wat het doet en laat de button opvallen. De CTA mag herhaald worden op de pagina. Creëer geen afleidingen of exits op de pagina. Als het Content Management Systeem (CMS) het toelaat, verstop dan de menu items die niet relevant zijn.

6. Meten

Bij het maken van SEA landingspagina’s wil je goed de performance van een pagina kunnen meten. Dit kan bijvoorbeeld door Google Tag Manager te gebruiken en alle punten die je wil meten, meetbaar te maken in Google Analytics. Dit zorgt ervoor dat je bij het testen goed inzichtelijk hebt welke pagina het beste presteert.

7. Testen

Zodra je alles in Google Tag Manager hebt opgezet en in Google Analytics meetbaar hebt gemaakt kun je landingspagina’s tegenover elkaar testen, ook wel A/B testing genoemd. Het is gebruikelijk om meerdere landingspagina’s tegenover elkaar te testen met bijvoorbeeld 1 punt wat verschilt. Dit kan je bijvoorbeeld doen met de tool Google Optimize door een experiment aan te maken van 1 of meerdere pagina’s die je tegenover elkaar wil testen. Houd er rekening mee dat B2B landingspagina’s vaak lage verkeersvolumes hebben. Een A/B test werkt het beste op een pagina met veel verkeer. Om extra verkeer te creëren kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van push kanalen, zoals display en LinkedIn ads.

Voorbeeld: bij landingspagina A een afbeelding met persoon en bij landingspagina B een afbeelding zonder persoon. Als je meerdere dingen tegelijkertijd verschillend hebt weet je niet precies waaraan een verschil in cijfers en conversies kan liggen.

Daarnaast kan je ook tools gebruiken om meer inzicht te verkrijgen over het gedrag van je bezoekers, bijvoorbeeld Hotjar. Dit kan door middel van de heatmapping of video opnames van bezoekersgedrag die je kan terugkijken. Cijfers en beeld vormen bij elkaar het juiste beeld waar jij je conclusie en vervolgstappen op wil baseren.

8. Creeër specifieke landingspagina’s

Gebruikers klikken op een advertentie omdat zij op zoek zijn naar iets specifieks. De landingspagina waar een gebruiker op komt moet voldoen aan de verwachtingen van een gebruiker. Daarom moet een landingspagina’s zo specifiek mogelijk zijn. Het is belangrijk dat elke SEA campagne een eigen landingspagina heeft met de focus op een bepaald onderwerp. Relevantie is de sleutel van een goed converterende landingspagina.

9. Gebruik relevante afbeeldingen

Op veel landingspagina’s wordt gebruik gemaakt van afbeeldingen. Vaak zijn afbeeldingen niet relevant aan het onderwerp dat besproken wordt op de pagina’s en hebben daardoor geen toegevoegde waarde.

  • Bij het gebruiken van afbeeldingen is het verstandig om te bedenken of de afbeelding echt past bij het onderwerp.
    Let op met stockfoto’s, vaak is het beter om zelfgemaakte afbeeldingen te gebruiken.
  • Afbeeldingen met personen erop werken vaak beter dan afbeeldingen zonder personen erop. Wat het beste werkt is als die persoon ook nog eens richting de belangrijke tekst kijkt. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker de tekst ook gaat lezen.

10. Bouw audiences op

Maak een doelgroep aan van de bezoekers die je landingspagina hebben bezocht. Op deze manier kun je deze bezoekers opnieuw bereiken door middel van remarketing. Maak hier meerdere doelgroepen voor aan met een verschil in het aantal dagen geleden dat ze op je landingspagina zijn beland. Creëer een losse landingspagina voor remarketing en zorg dat de boodschap in je remarketing campagne aansluit bij de call-to-action op die pagina.

11. Straal vertrouwen uit

Door het tonen van:

  • Logo’s
  • Keurmerken
  • Reviews
  • Testimonials

De belangrijkste contactinformatie zoals bijvoorbeeld een telefoonnummer wekt vertrouwen. Bewust of onbewust nemen bezoekers dit mee in hun besluitvorming. Heb je referenties of quotes die je kan (en mag) gebruiken? Combineer deze met foto’s om maximaal op vertrouwen in te spelen.

12. Formulieren

Indien je conversie het invullen van een formulier is, zorg dan voor een zo kort mogelijk formulier. Vraag alleen naar de meest essentiële informatie.

Mobiel versus desktop

Het aandeel van mobiel verkeer wordt steeds groter. Daarom is het goed om met alle twee de platforms rekening te houden. De afwijkingen zijn niet extreem tussen mobiel en desktop, maar verschillend zijn ze wel. Desktop heeft verschillende SERP-functies en is vele malen groter dan mobiel. Op mobiel moeten formulieren veel korter dan op desktop. Het design moet anders voor mobiel verkeer. Denk aan een kortere propositie en een call-to-action dat gelijk in beeld is bij het landen op de pagina. De pagina moet sneller laden dan desktop. Ook hebben de bezoekers via mobiel een andere intentie. Meestal nemen zij niet gelijk beslissingen en zijn vaak locatie georiënteerd.

Wil je meer weten over online marketing in B2B?

Download het Whitepaper ‘De toekomst van internationale B2B marketing’

In dit gratis whitepaper ontdek je hoe 4 belangrijke trends in online B2B marketing groot effect hebben op je business. Het tweede deel vertelt hoe je als marketing manager met behulp van inbound marketingtechnieken weer grip krijgt op leads en klanten in hun buyer journey.

Download hier het B2B ebook

In dit e-book geven we je 8 tips om potentiële klanten al vroeg in hun journey te binden aan jouw merk, product of dienst.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag