5 tips voor het verbeteren van je videocampagnes

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 14 mei 2020Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - Blog_Programmatic_Tips_Video_Advertising-500×280-1

Op dit moment bevinden we ons allemaal in een lastige periode door het Coronavirus. Bedrijven werken vanuit huis, we moeten zoveel mogelijk binnen blijven, het aantal minuten dat we digitaal spenderen groeit enorm en niemand weet hoe lang het gaat duren voordat we  terug gaan naar een wereld zoals we die voor het virus kende.

Desalniettemin is het nu ook een geschikte periode om te kijken naar kansen en je goed voor te bereiden op de toekomst. Je wilt als bedrijf immers graag dat jouw online videocampagnes de resultaten blijven behalen die jij voor ogen hebt. Denk bijvoorbeeld aan je zichtbaarheid, naamsbekendheid of het aantonen dat je als adverteerder maatschappelijk bewust bent en handelt. Het is dus belangrijk om online videocampagnes zo goed mogelijk op te zetten of te verbeteren, maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Het begint bij kennis van de verschillende soorten videoadvertenties die er beschikbaar zijn. Zo heb je in-stream video, out-stream video, companion ads en bumper ads.

In-stream video: dit zijn video’s die vertoond worden in een videoplayer, dit kan voor (pre-roll), na (post-roll) of tijdens een video als onderbreking (mid-roll).

Out-stream video: dit zijn video’s die worden vertoond buiten een videoplayer wanneer een gebruiker content consumeert die niet in de vorm van een video is. Zo kun je bijvoorbeeld in een tekst artikel een video advertentie plaatsen die automatisch afgespeeld wordt wanneer de consument er langs scrolt. Andere benamingen voor out-stream zijn ook wel in-read of native video.

Companion ads: dit zijn banners die rondom je video advertentie worden weergegeven om de boodschap van je video advertentie te versterken en zo het nemen van actie bevorderen.

Bumper ads: zijn hele korte video’s die worden vertoond voor of na een advertentie als een soort korte extra advertentie.

Naast de verschillende soorten video advertentie mogelijkheden is er nog het onderscheid tussen skippable en niet skippable video’s. De naam zegt het eigenlijk al maar het verschil zit hem in het feit of het wel of niet mogelijk is om de video advertentie over te slaan (skippen).

Naast het kennen van de verschillende soorten video advertenties is het ook belangrijk om de markt in de gaten te houden. Wanneer we kijken naar de groei in digital ad spend van de eerste helft van 2019 dan zien we dat de gehele markt een sterke groei laat zien, waarvan 19% voor video advertising, wat onder andere komt doordat steeds meer bedrijven het online adverteren ontdekken. Dit betekent dat er meer concurrentie op de markt komt en dat je er voor moet blijven zorgen dat jouw campagnes optimaal blijven presteren.

Bron: IAB Nederland

Door alle onzekerheid rondom het coronavirus zien we echter wel een (tijdelijke) dip in het aantal bedrijven dat adverteert, wat ervoor zorgt dat de cost per mile (CPM) tarieven op dit moment een stuk lager liggen. Nu is dus een geschikte tijd om te beginnen met online adverteren of het verbeteren van je huidige campagnes voor optimaal resultaat. Om je hiermee op weg te helpen geven wij je graag een aantal tips voor het verbeteren en optimaliseren van je huidige en toekomstige videocampagnes:

1. Maak gebruik van verschillende video creatives om meer klanten aan te spreken

Een advertentie valt of staat onder andere vaak met de creatives die er gebruikt zijn. Niet iedereen in jouw doelgroep is precies hetzelfde, dit betekent dat jouw advertentie ook niet hetzelfde dient te zijn voor iedereen. Probeer ervoor te zorgen dat je altijd gebruik maakt van meerdere video’s met verschillende beeldverhoudingen en elk een andere boodschap. De verschillende beeldverhoudingen zorgen ervoor dat je het optimale uit verschillende devices kunt halen, omdat de video dan beter uitgeleverd kan worden. Daarnaast biedt meer variatie in de creatives ook de mogelijkheid om de campagne te optimaliseren door bijvoorbeeld een video met een hogere completion rate vaker te tonen.

2. Aansluitende landingspagina’s maken de videocampagne krachtiger

Afhankelijk van het doel van je videocampagne wil je graag dat prospects converteren in engaged visitors, dit gaat vaak hand in hand met de landingspagina die jij achter je advertentie hanteert. Wat wij nu nog vaak zien is dat er uit gemak maar gebruik wordt gemaakt van de homepage als landingspagina. Als je hierdoor weinig engaged visitors hebt op basis van je videocampagne, werp dan eens een blik op de landingspagina en kijk of je deze kunt verbeteren. Denk bijvoorbeeld eens na over een speciale landingspagina voor nieuwe bezoekers die voor het eerst kennis maken met je bedrijf.

3. Maak gebruik van contextual en specifiekere targeting

In plaats van de grote massa bereiken is het vaak effectiever om lokaal een aansprekende boodschap te communiceren waarbij de mensen die hem te zien krijgen direct het gevoel krijgen dat je het tegen hen hebt. Op deze manier zijn zij eerder geneigd om actie te ondernemen wat een positief effect zal hebben op de performance van je campagnes. Door een specifiekere targeting te gebruiken zal je bereik misschien wat afnemen maar de kwaliteit van dit bereik is vaak wel een stuk beter.

Om dit te doen kun je kijken naar twee zaken, je placement strategie (contextual) of je audience strategie (specifiek targeten). Wil je beter weten hoe je je doelgroep kunt bereiken? Kijk dan hier naar de opname van het webinar: bereik je doelgroep.

4. Verbreed je targeting en verminder het aantal beperkingen op campaign level

Dit klinkt misschien een beetje verwarrend omdat dit precies het tegenovergestelde is van tip 3, maar dit kan afhankelijk van je doelstelling en de huidige performance van je campagne zeker een goede optie zijn om je campagne te verbeteren. Als je je targeting teveel beperkt dan leidt dit vaak automatisch tot meer concurrentie, wat zich meestal uit in een hogere cost per view (CPV), tenzij je al bijna tegen je maximumbod aan zit. In dat geval zal je geen veilingen meer winnen en blijf je zitten met onbesteed budget. Door je targeting uit te breiden kan het systeem meer mensen bereiken en de gemiddelde CPV verlagen. Waarbij het bij Trueview (Youtube) zo is dat je alleen betaalt voor betrokken kijkers die je advertentie niet skippen. Zo behoud je over het algemeen nog steeds een waardevol publiek. Vergeet hierbij uiteraard niet je exclusions goed in te stellen, je wilt niet dat je advertentie wordt vertoond op plekken waar je als merk liever niet gezien wil worden.

5. Advanced campaign settings om meer uit je videocampagne te halen

Als je meer uit je videocampagne wilt halen verdiep je dan eens in de advanced campaign settings. Er zijn super veel geavanceerde opties die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan je advertentie alleen laten zien op de best presterende tijdstippen, specifieke taalinstellingen, geografische instellingen, de formaten van de video player, verschillende devices of digital content labels. Dit zijn labels die aan websites, video’s en apps worden gehangen zodat je op basis van de volwassenheid van de lezers of kijkers kunt adverteren.

Ondanks deze lastige periode zijn er dus ook genoeg kansen en meer tijd om bezig te zijn met het onderzoeken van mogelijkheden om je huidige en toekomstige videocampagnes te verbeteren. Met deze tips ben je hopelijk weer wat wijzer geworden. Onthoud dat video advertising een goede manier is om je doelgroep te bereiken, mits je het op de goede manier inzet. Veel succes en mocht je ergens niet uitkomen of meer willen weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je namelijk graag op weg!

Meer weten over het speelveld van Programmatic Advertising? Download hier het gratis whitepaper

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Maxlead - MXL-Google-Ads-conversiec_-scaled
Haal je het maximale uit je Google Ads conversie metingen?
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag