5 Tips voor meer Facebook fans

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 14 april 2015Bewerkt op: 14 april 2015
Maxlead -Bedrijfslogo

Heb je een Facebook bedrijfspagina, maar nog niet zoveel fans? Het opbouwen van een Fanbase kan best veel tijd in beslag nemen. Het hebben van een grote en groeiende fanbase op Facebook is iets wat voor veel marketingmanagers een pijler voor succes op Facebook is. Intern wordt de groei van het aantal fans vaak gedeeld met het management en de directie. Voor (potentiële) klanten kan een Facebookpagina met meer fans de geloofwaardigheid van een bedrijf of organisatie vergroten. Fans kunnen ambassadeurs worden van jouw merk, door jouw content te delen met hun vrienden. Ook kun je speciale aanbiedingen delen met fans door organische en betaalde posts targeten op jouw fans. Een onderzoek Social Embassy toont daarbij aan dat fans meer besteden, het merk vaker gebruiken, een sterkere merkvoorkeur hebben en een hogere NPS (Net Promoter Score) hebben. De NPS meet in welke mate klanten jouw bedrijf aan zouden bevelen aan hun omgeving.

Maar, focus op aantal fans is toch ‘management porn’? Dat hoorden we tijdens het laatste Facebook Marketing Congres. Ja dat klopt; het is voor het management van een bedrijf vaak heel leuk om veel fans op Facebook te hebben. Maar ook is het hebben van fans wel degelijk relevant voor jouw business, om de redenen die hierboven zijn beschreven.

Ons advies is om niet alleen te focussen op het aantal fans. Maar ook en vooral op de engagement (betrokkenheid) met je fans. Eenmaal binnen zal je wel met hen moeten communiceren en content plaatsen waar die fans echt wat aan hebben. De mate van betrokkenheid (aantal likes, shares en comments op de posts) bepaalt ook hoe vaak het bericht aan je fans wordt getoond. Het organische bereik op Facebook is zeer laag; ongeveer 6%. Het is ook niet zo dat des te meer fans je hebt, des te groter je procentiële bereik is. Pagina’s met minder dan 10.000 fans hebben relatief groter bereik dan pagina’s met meer dan 1 miljoen fans, aldus socialmediaacademie.nl

Dat gezegd hebbende, de opbouw van de Fanbase kan stap één zijn voor Facebookpagina’s met nog niet zoveel fans. Hieronder volgen een aantal tips hoe je gericht je fanbase kunt opbouwen, met échte fans die al dicht bij je merk staan.

5 Tips voor meer fans op jouw Facebook bedrijfspagina

1. Zorg dat je Facebook pagina op orde is

De naam van je Facebook pagina sluit aan bij de naam van je bedrijf of organisatie. Let op: de naam kun je alleen wijzigen als je minder dan 200 fans hebt. Heb je meer dan 200 fans, dan kun je 1x een verzoek indienen. Zorg dat je een custom URL hebt voor je Facebookpagina. Als je meer dan 25 fans hebt, kun je een custom URL aanvragen voor je Facebook pagina. Dus in plaats van een nummer heb je de bedrijfsnaam in de URL van je pagina, die je gemakkelijk kunt delen.
Zorg voor een mooie achtergrond banner en een duidelijke profielfoto. Hier vind je de afbeeldingsformaten voor Facebook pagina foto’s. Vul alle bedrijfsgegevens goed in zoals website, telefoonnummer, openingstijden e.d. Ook kun je tegenwoordig een call 2 action button toevoegen aan je pagina. Call 2 action mogelijkheden zijn: boek nu, contact opnemen, app gebruiken, game spelen, shoppen, registreren en video bekijken.

Fans kunnen de pagina ook toevoegen aan hun interesselijst. Ook kunnen ze ervoor kiezen om een melding te ontvangen bij elke pagina-update. Omdat deze knoppen nogal verborgen zitten, zullen niet veel mensen dit weten. Je zou er in een post aandacht voor kunnen vragen of het in je achtergrondbanner kunnen verwerken.

2. Deel aantrekkelijke content met jouw fans

Mensen zullen eerder geneigd zijn fan te worden van jouw pagina, als hier al interessante content op staat. Zorg dus eerst voor voldoende relevante content zoals foto’s, video’s, links naar blogartikelen, links naar speciale aanbiedingen, nieuws, evenementen of deel eens iets van een andere pagina. Hoe vaak je content moet posten is afhankelijk van een aantal factoren. Je wilt natuurlijk niet spammen, dus plaats niet vaker dan 3 x per dag een update. Ook wil je niet te weinig content plaatsen. Plaats een Facebookpost minimaal 2 a 3 x per week. Meer lezen over hoe vaak je updates kan plaatsen kan in dit artikel op Likeconomics.

3.Deel je Facebook pagina op je website

Vermeld natuurlijk je facebook pagina op je website. Vroeger werd er ook geadviseerd om een Facebook Like Box for pages te installeren op je website, maar deze box zal na 23 juni 2015 niet meer werken. De officiële Facebook pageplugin is degene die je kunt gebruiken en toont het aantal fans en afbeeldingen van de fans zelf. Naast het liken van de pagina kan de pagina ook direct vanaf de website gedeeld worden. Facebook heeft ook Facebook follow buttons die je kunt gebruiken. Natuurlijk kun je zelf ook een Facebookknop (laten) ontwerpen en deze naar je Facebookpagina laten linken.

4. Vermeld je Facebook pagina in nieuwsbrief en handtekening

Verzend je regelmatig een nieuwsbrief? Zet daar dan ook links in naar je social kanalen. Vermeld je Facebook pagina in je emailhandtekening.

5. Promoot jouw pagina met like ads

Je kunt ook jouw pagina betaald promoten aan een relevante doelgroep op Facebook door de inzet van Pagina Promotie campagnes. Deze campagnes worden opgezet in een advertentie-account. Promoot de pagina dus niet direct vanaf de pagina zelf door op een promote knop te drukken. De targetingopties zijn dan veel minder.
In de Pagina Promotie campagnes of Like campagnes worden Like ads gemaakt. Like ads zijn advertenties die gericht zijn op de promotie van jouw pagina. Een like ad bestaat uit een afbeelding van 1200 x 444 pixels. In de afbeelding mag niet meer dan 20% tekst voorkomen. De tekst bij een like ad bestaat uit maximaal 90 tekens. Zet in de tekst waarom het leuk/nuttig is voor mensen om je pagina te liken. Test verschillende afbeeldingen en teksten in 1 adgroup om te zien welke ads het beste presteren.
De advertenties kunnen vertoond worden op desktop (pc en laptop) aan de rechterzijde en in de newsfeed. Ook kunnen ze vertoond worden op mobiele apparaten. De plaatsing kun je zelf bepalen, wij hebben ontdekt dat de beste resultaten worden behaald met plaatsingen op desktop en mobile newsfeed:

Succesvolle targeting opties voor Like ads:

De like ads moet je gericht targeten om fans te verkrijgen die al dicht bij je merk staan. Denk dus goed na of je business lokaal is of internationaal. Welke taal de mensen spreken en in welke leeftijdscategorie de klanten vallen en of ze bepaalde interesses hebben etc. Hieronder volgen een aantal goede targeting opties voor Like ads.
Email Custom Audience
Veel bedrijven hebben al een aardige lijst opgebouwd met email adressen van hun klanten. Deze mensen staan al dicht bij het bedrijf en zullen eerder geneigd zijn de pagina te liken. Email custom audiences kunnen worden opgezet in de advertentie account door een lijst met email adressen, telefoonnummers of Facebook ID’s te uploaden. Facebook matcht de lijst met gegevens die bij hun bekend zijn, dus gebruikt iemand hetzelfde emailadres om in te loggen in zijn Facebookaccount, dan is er een match en wordt de ad vertoond.
Website Custom Audience
Mensen die jouw website al eens eerder bezocht hebben zullen ook eerder jouw pagina liken. Het merk komt ze al bekend voor. Deze mensen kun je bereiken door een Facebook retargetingpixel op de website te plaatsen. Hiermee creëer je een website custom audience. Deze audience kun je ook verder segmenteren, bijvoorbeeld mensen die alleen bepaalde pagina’s hebben bezocht.
Locatie
Heb je een internationaal bedrijf, dan kun je ook mensen in andere landen bereiken op Facebook. Pas je advertenties dan aan in de taal van het land. Ben je een lokaal bedrijf met bijvoorbeeld een winkel in een bepaalde stad, dan kun je ook heel lokaal adverteren: alleen in die bepaalde stad. Ook kun je een straal instellen van een bepaald aantal kilometers rondom die plaats.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag