Arbeidskrapte en goedkoop geschikte kandidaten werven via Google Ads
Om meteen met de deur in huis te vallen: de arbeidskrapte zal de komende maanden verhevigen. Branches als techniek & industrie, IT, transport & logistiek, zorg en landbouw, krijgen het zwaar. Vooral aan de van oudsher ‘mannen beroepen’ is een nijpend tekort. De vraag die veel bedrijven zichzelf momenteel stellen is: ‘waar vind ik deze specialisten in mijn branche?’ ‘Én lukt dat tegen een betaalbare prijs?’ Zet je organisatie Google Ads nog niet, of beperkt, in als direct wervingskanaal? Dan mis je een krachtig instrument. Ads is breed inzetbaar: geschikt voor de werving van laag geschoolden of studenten en voor hoog geschoolde internationaal georiënteerde professionals.
Google Ads voor directe online werving
Hoewel veel blogposts verwijzen naar ‘de inzet van de juiste mix van (online) kanalen’, valt me op dat één van de meest effectieve kanalen voor directe werving van kandidaten, namelijk Google Ads, nog te weinig wordt genoemd (en dus ingezet). De aandacht in die ‘juiste mix van kanalen ’gaat vooral naar jobboards, inkoop van bannerposities op nationale, regionale en lokale websites, social media en de inzet van werving- & selectiebureaus of headhunters.
Waarom Google Ads meer aandacht verdient? De praktijk toont het aan: Maxlead genereert voor recruitmentklanten 26% tot 49% van de totale sollicitanteninstroom via Google Ads. En er zijn meer voordelen. De roep om statistisch onderbouwde informatie over wervingskosten van personeel stijgt, maar geen van de bovenstaande kanalen biedt het inzicht dat Google Ads geeft. Google Ads is bij uitstek een effectief wervingskanaal omdat:
- De werving op elk moment bijgestuurd kan worden
- De kosten beheersbaar zijn (sturen op prijs per kandidaat of prijs per hire)
- De statistische ondersteuning zeer gedetailleerd inzicht geeft in de behaalde resultaten
Meer voordelen van werving via Google Ads
Flexibel wervingskanaal
Ads is een zeer flexibel online wervingskanaal. Zodra je wervingsbehoefte verandert, kan daar in het Adssysteem direct op worden bijgestuurd. Bij jobboards, vaste bannerposities of werving & selectie bureaus lukt je dat niet zo snel. Ook de propositie is direct bij te stellen. Was je eerst op zoek naar een callcenter-medewerker met MBO+ niveau? Dan kun je een paar minuten later een advertentie live hebben voor een supervisor met HBO denk- en werkniveau.
Waar de echte kracht van het instrument ten uitvoer komt, is het instellen van dagbudgetten. Wil je voor een evenement ineens 50 extra beveiligers werven, dan kan het dagbudget direct verhoogd worden van bijvoorbeeld €50,- naar €500,-. Als je tevreden bent met de ROI kun je zo het aantal solliciterende kandidaten van het één op het andere moment een flinke boost geven. En uiteraard is het dagbudget net zo snel weer te verlagen. Iets wat bij zoekmachineoptimalisatie, jobboards of werving & selectiebureaus niet mogelijk is.
De werving op lokaal niveau is ook eenvoudig aan te passen. Werf je ’s ochtends nog administratief personeel voor regio Zuid Holland, net zo makkelijk werf je in de middag voor dezelfde functie ook in Groningen of Maastricht.
Sturen op kosten per kandidaat of kosten per hire
Hoe stuur je nu op wervingskosten? Google Ads biedt diverse manieren om gedurende de campagneperiode de kosten te beheersen. Voorafgaand aan een campagne bepaal je een budget voor de vervulling van 1 tot bijvoorbeeld wel 400 vacatures. Daarbij kun je sturen op de (reële) prijs die je maximaal per sollicitant of geplaatste kandidaat wilt uitgeven. Dagelijks monitor je hoe je prijs per kandidaat zich verhoudt en kun je bijsturen op campagne- tot zoekwoordniveau. Met het binnenhalen van 2 sollicitanten kan je vacature al vervuld zijn. Op dat moment stop je de campagne voor die functie en daarmee ook de kosten. Zo kun je gedurende de campagneperiode de kosten per kandidaat (en hire) nog flink terugdringen.
Gedetailleerd statisch inzicht
Voor iedereen die meer inzicht wil in campagnes, zijn de gedetailleerde statistieken een uitkomst. Bijvoorbeeld om te zien of een verdere rendementsverbetering te behalen is binnen de Adscampagne, of juist op de landingspagina/website. Ook wanneer je wilt zien op welke dagen van de week mensen solliciteren, of zelfs welk uur van de dag, geeft Ads inzicht. Zijn er bepaalde plaatsen waar veel budget naar toe gaat, maar die te weinig opleveren? Via geo-targeting kunnen deze gemakkelijk worden uitgesloten. Naast de statistieken die Ads biedt, is een koppeling met Google Analytics mogelijk om te zien hoe je Adscampagne presteert t.o.v. andere online wervingskanalen (organic search, referrals, social media).
Grip op werving
Google Ads is een krachtig middel om vacatures mee te vervullen. De mogelijkheid om de campagne bij te sturen op basis van statistische gegevens zorgt voor grip op kwaliteit, kwantiteit en kosten. Denk de volgende keer als je een vacature wilt vervullen niet na over óf je Google Ads wilt inzetten, maar hoe je Google Ads gaat inzetten.
Een volgend recruitmentblog gaat in op hoe je de wervingskanalen kunt monitoren om zo je inkoop gedrag te sturen op rendement.