BrightonSEO 2023: recap & hoogtepunten

Blogs
Tom
Geschreven door Tom Fles
Geschreven op: 23 mei 2023Bewerkt op: 21 juni 2024

Het was eindelijk weer zover, BrightonSEO! Een groot tweejaarlijks terugkerend SEO evenement dat eind april plaatsvond in Brighton UK. Abovo Maxlead was er natuurlijk weer bij. Ook dit jaar konden we kiezen uit een breed scala aan SEO gerelateerde onderwerpen, van content en UX tot web performance, strategie en natuurlijk E-E-A-T. Het bijzondere dit jaar? De AI saus die over veel van de praatjes was gegoten. Onze collega’s Nagytha, Fleur en Tom geven je graag een korte recap en een overzicht van de hoogtepunten.

Maxlead - brighton-blog-2-scaled-e1684823164676

Een korte recap: Wat kwam er allemaal voorbij?

BrightonSEO is een groot internationaal evenement waar niet alleen SEO specialisten bij elkaar komen. Het aanbod is daarom ook breed en zeker niet alleen gericht op SEO. Je kon sessies bijwonen over:

  • Techniek (Javascript, CWV, Automation, Python, indexing & crawling)
  • Content (copywriting, TikTok, Pinterest, local)
  • CRO / UX
  • E-E-A-T
  • (SEO) strategie en management
  • Data analyse (GA4, 1st party data)
  • Interessante case-studies

Op basis van interesse hebben we ons dan ook verspreid over de praatjes.

Wat was echt nieuw dit jaar? AI natuurlijk! Van tevoren werd er trots verkondigd dat 75% van de praatjes over AI zou gaan. Dit viel uiteindelijk wel mee. Het werd vaak genoemd, maar stond niet altijd centraal. Wel is er vanuit verschillende hoeken – zoals techniek en content – laten zien hoe je handig gebruik kunt maken van AI tools (ChatGPT en Bard) voor ondersteuning en inspiratie.

Waar de SEO community nu echt veel focus op heeft is E-E-A-T. Dat kwam duidelijk naar voren in een groot deel van de praatjes. E-E-A-T staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Deze pijlers maken deel uit van de Quality Raters Guidelines (QRG) van Google. Met deze richtlijnen probeert Google kwalitatieve en betrouwbare content te onderscheiden van de rest. Kwalitatieve content wordt dan ook beter beoordeeld en dat zie je terug in onder andere de rankings. De E-E-A-T principes werden vanuit verschillende hoeken belicht, erg informatief en inspirerend!

Hoe denkt de SEO community over AI tools zoals ChatGPT?

Van tevoren hadden wij een overload aan AI sessies en informatie verwacht, maar dit viel uiteindelijk reuze mee. De meningen over het gebruik van AI in de SEO community zijn erg verdeeld. Een groot deel van de sprekers gebruiken AI tools vooral om inspiratie op te doen en als ondersteuning bij onderzoek. Een klein deel gaf aan ook content creatie te doen met bijvoorbeeld ChatGPT. Hier werd wel kritisch naar gekeken en voldeed ook niet altijd aan de eisen en wensen.

Natuurlijk kunnen we het niet negeren. De nieuwe AI tooling Bard van Google klopt heel binnenkort aan onze deur in Nederland en dat gaat veel veranderen. De SERPs zullen anders ingevuld gaan worden en de manier van zoeken binnen Google zal waarschijnlijk veranderen. Wat dit precies gaat betekenen weten we nog niet, maar het wordt nauw in de gaten gehouden.

Science of search

Spreker 1: Emma Russel

Emma Russel sprak over de ‘Cognitive Load’: de verschillende soorten geheugen. Sensory (meemaken), working (dat je iets moet doen) en long term (langere termijn en op de automatische piloot). Hierbij geeft ze aan dat je goed moet kijken waar mensen naar zoeken op jouw website om gedrag te beïnvloeden. Google’s SERP Features spelen hier goed op in. Denk hierbij aan de ‘Mensen vragen ook box’ of ‘Featured snippets’. Naast dat Google hier rekening mee houdt en actief beïnvloed, kun je dit ook met SEO. Door de verschillende soorten geheugen in gedachten te houden bij het optimaliseren van een website, zullen gebruikers de website ervaren als relevanter en vollediger.

Spreker 2: Giulia Panozzo 

Neuroscience in SEO met als key takeaway: optimaliseer voor de gebruiker en niet voor Google. Veel SEO’ers optimaliseren tegenwoordig voor het algoritme van Google of andere zoekmachines. Hierdoor ga je de gebruiker niet verder helpen. Door te optimaliseren voor de gebruiker, zul je ook presteren in de resultaten van zoekmachines. Hierbij is het belangrijk dat je inspeelt op de overeenkomsten tussen de manier waarop mensen denken en de manier waarop zij handelen.

Spreker 3: Thomas Grange

Er vindt een nieuwe evolutie plaats in het search landschap. Hierin staat de zogenaamde ‘push’-strategie centraal. In de jaren hiervoor werd er vaak een ‘pull’-strategie gehanteerd door de meeste SEO’ers. Dit is een methode waarbij je een hele website aanbiedt en de zoekmachines laat beslissen wat relevant zou zijn voor de gebruiker. Dit staat lijnrecht tegenover de ‘push’-strategie die zich nu ontwikkeld. Hierbij hou je de regie in handen door alleen de pagina’s aan te bieden die daadwerkelijk ook relevant zijn voor gebruikers. Beide marketingstrategieën worden al lange tijd gebruikt, maar SEO werd altijd als een ‘pull’ platform gezien. Door deze nieuwe manier van het aanbieden van URLs aan zoekmachines, zal SEO ook veranderen naar een ‘push’ platform.

Crawling & indexing

Spreker 1: Sally Raymer

Sally gaat in op welke factoren van invloed zijn op het crawl budget. Opgedeeld in drie pijlers: demand (URLs, hoe vaak crawl en traffic), capacity (snelheid website en errors) en rendering. Alle drie de pijlers hebben invloed op het crawl budget. Het demand houdt het aantal indexeerbare URL’s op een website in. Des te belangrijker dat er zo veel mogelijk status codes HTTP 200 OK zijn op jouw website. Hoe minder foutcodes, hoe meer relevante pagina’s gecrawld kunnen worden. Dit is een bruggetje naar capacity. Hoeveel capaciteit heeft jouw website om een spider de informatie te geven die hij zoekt. Hoe sneller jouw website, des te meer URL’s de spider kan crawlen. Als laatste heeft de rendering een groot effect op het crawl budget. Wanneer een spider alleen HTML ziet in de broncode, kan dit gelijk omgezet worden naar relevante content. Wanneer  bestandstypen als JavaScript aangeboden worden, zal dit eerst gerenderd moeten worden, waarna het crawl proces volledig opnieuw moet beginnen.

Als laatste benadrukte zij de waarde van Log File analyse. Hierbij kan gekeken worden hoe vaak een crawler langs komt en of alle aanvragen die de spider doet, ook daadwerkelijk goed verlopen.

De laatste tip geeft zij aan om een goede analyse te maken van de gedeelde waarde van de pagina’s die geïndexeerd zijn, of juist de pagina’s die niet geïndexeerd zijn. Wat belangrijk is, is dat niet alle pagina’s van je website geïndexeerd hoeven worden. Biedt alleen de relevante pagina’s aan die van toegevoegde waarde zijn voor jouw bezoekers.

Spreker 2: Patrick Stox

Ongeveer 60% van het internet is duplicate. Patrick benadrukt in deze presentatie canonicalization. De meeste duplicates op het internet worden veroorzaakt door een technisch issue. Denk hierbij aan de closing slash, default pages, mobiele versie URL’s, etc. Google geeft zelf aan dat het hebben van duplicate content geen penalty veroorzaakt. Dit moet wel genuanceerd worden omdat Google wel de keuze gaat maken welke pagina’s wel en niet getoond gaan worden. Om te zorgen dat Google de URL kiest die jij graag getoond wil hebben, zijn er meer dan 20 opties. Dit zijn er te veel om op te noemen in dit blog. Wil je hier meer over weten? Bekijk de slides van Patrick Stox hier.

Spreker 3: Kristina Azarenko

Interne linking is naast het intern verdelen van autoriteit ook belangrijk voor het bieden van een goede en relevante gebruikerservaring. Door relevante interne links toe te voegen aan pagina’s kunnen er zogenaamde content hubs gebouwd worden. Hierdoor kan een gebruiker langer op jouw website blijven en uiteindelijk, met een goede strategie, ook de kans verhogen dat de gebruiker een conversie maakt.

SERP Features

Spreker 1: Niki Mosier

Over het belang van featured snippets. Het type ‘Paragraph’ dekt ongeveer 70% van getoonde snippets. Bij alle getoonde featured snippets beginnen 77% van de vragen met waarom. Een gedegen strategie voor het optimaliseren voor featured snippets worden in de volgende stappen verdeeld: keyword research, ranking keywords (focus positie 2-5), focus op vragen,  relevante linking, content structuur, link naar auteur pagina en een FAQ schema.

Spreker 2: Rohan Ayyar

Royan legt de focus, in tegenstelling tot alle andere sprekers, om juist wel te optimaliseren voor Googles algoritme. Zijn argument: zonder topposities, geen verkeer en dus geen conversies en omzet.

Spreker 3: Carrie Rose

De synergie tussen social en SEO. Merken worden steeds minder in SERP, daarom is helpful content belangrijker. Mensen willen sneller antwoord en zoeken steeds meer op bijvoorbeeld TikTok en Pinterest. TikTok resultaten komen steeds vaker terug in SERP. Content op socials kun je optimaliseren met tekst zodat algoritmes sneller content kunnen herkennen. Glimpse als tool voor keyword insights van veel verschillende kanalen. Haar key takeaway: wanneer zoekvolumes dalen in Google betekent dat niet dat ze weg zijn. Er wordt gewoon op een andere manier gezocht, bijvoorbeeld op TikTok, Pinterest of andere populaire kanalen.

UX

Sprekers 1: Asleigh Noon & Sunny Matharu

Synergie tussen SEO en CRO. Hierbij het belang van A/B of split testing voor zowel SEO als CRO. Het belang dat beide disciplines elkaar versterken en samenwerken. Geen nieuwe implementaties voordat zowel SEO als CRO er beide naar gekeken hebben. Gebruik SEOTesting om implementaties hard te maken met cijfers. Met deze tool kunnen verschillende testen gedaan worden. Single URL tests (aanpassingen op pagina niveau), group tests (voor multi-page aanpassingen) en URL switch tests waarbij er een vergelijking wordt gemaakt tussen control group (oude URL) en test group (nieuwe URL met redirect).

Spreker 2: Chloe Smith

Hoe content en design SEO beïnvloeden? Content design is het bieden van informatie, zo snel en makkelijk mogelijk op een manier en format waarop de gebruiker dat verwacht. Benadrukt het F patroon van lezers. Daarbij zijn subheadings, efficiëntie en simpelweg het belangrijkst. Bouw pagina’s op als een boek (Title, H1, H2, etc.). Correct design helpt menselijke interactie met website en betere engagement metrics. Key takeaway: wees concreet en hou het snel en simpel.

Spreker 3: Kiran Webster

Vertelde eigenlijk wel heel erg een gecombineerd verhaal tussen spreker 1 en 2. Legde daarnaast heel erg de focus op het feit dat empathie erg belangrijk is. Dat is de kern van marketing natuurlijk; het begrijpen van de klant en daarop inspelen.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag