BrightonSEO 2023

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 23 oktober 2023Bewerkt op: 21 juni 2024

Voor mij was de editie van BrightonSEO in oktober 2023 al de zesde keer dat ik het congres bezocht. Binnen de SEO wereld is er weinig uitleg nodig waarom je BrightonSEO zou moeten bezoeken. Het is het grootste SEO congres van Europa en je komt genoeg interessante mensen tegen om mee te sparren.

Maxlead - PXL_20230417_134758904-800×450-1

Bij terugkomst uiteraard de vraag; zou je een blog kunnen schrijven over het congres? Laat ik in dit blog de les van oud Maxlead SEO collega en spreker op het BrightonSEO congres Chantal Smink dan maar direct ter harte nemen. Er zijn al genoeg blogs door SEO-ers geschreven met uitgebreide recaps waarom je welke presentatie zou moeten kijken of wat de belangrijkste takeaways zijn. Ben jij van toegevoegde waarde als jij precies hetzelfde doet?

Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om dit blog anders in te steken dan SEOs van andere bureaus. Geen waslijst aan takeaways, zonder context, waar je meestal weinig aan hebt. Ik heb ervoor gekozen om de belangrijkste ontwikkelingen/kansen voor mijn SEO klanten hieronder uit te werken.

Bij een congres als BrightonSEO is het als ervaren SEO-er een beetje cherrypicken welke presentaties je meepakt. Zo leer ik niet meer bij elke presentatie iets nieuws. Echter, ook ik weet na 10 jaar SEO ervaring niet alles – ik ben geen Johan Cruijff of Louis van Gaal – en wordt daardoor toch elk jaar weer voldoende geïnspireerd op BrightonSEO.

Wat ik ook vaak heb is dat ik het wel weet, maar ik er nog niets of te weinig mee doe. Het SEO vakgebied is zo ontzettend breed. Prioriteiten stellen is daardoor belangrijk. Waar ga ik de meeste impact mee maken voor mijn klanten? Een presentatie waar ik even wakker geschud werd en dacht “Goos! Gaat daar nou gewoon eens achteraan!” was van Michel van Luijtelaar van GMBapi.com. Komtie:

Apple, Bing & Google for Multi Location Local SEO

Voor local ligt toch vooral de focus op Google, zoals wij SEO-ers eigenlijk altijd naar Google kijken. De rest is er wel, maar qua marktaandeel niet altijd even interessant. Zo ook bij local. Wist je bijvoorbeeld dat 6 van 10 bedrijven hun Apple Map listing nog niet geclaimd hebben? Slechts 16% van de bedrijven maakt überhaupt gebruik van Apple Business Connect. Hier ben ik zelfs ook schuldig aan. Ook ik denk te weinig aan Apple.En als ik er dan mee aan de slag wil, dan krijg ik te maken met de verificatie van Apple. Leuker kunnen ze het niet maken, wel moeilijker!

Bron: https://speakerdeck.com/sllides4_gmbapi/apple-bing-and-google-for-multi-location-local-seo-brighton-seo-2023

Wat wel zo is, is dat Apple ook leuke inzichten laat zien over hoe en waar een locatie gevonden wordt en dat Apple ook echt wel gebruikt wordt. Zij het zo dat Google hierin nog 10 keer groter is. Toch ga ik mijn klanten meer achter de broek zitten om hun lokale listings te claimen in Apple Maps. En klanten als jullie dit lezen, jullie mogen ons, de consultants, natuurlijk andersom ook achter de broek aan zitten!

Dan nog een gratis tip van local specialist Greg Gifford. Wanneer Google een slechte review uitlicht, zorg er dan voor dat goede reviews meer likes krijgen, zodat deze eerder vertoond gaan worden door Google. Ik zeg daarmee niet dat het personeel nu goede reviews moet liken, maar het schijnt wel te werken. Manipulatie? Ja een beetje wel, maar ach daar zijn we bij SEO ook niet helemaal vies van, toch?

Demystifying Chrome Dev Tools om de website performance te verbeteren

Voor een SEO-er is Chrome Dev Tools onmisbaar. Ik zit er zelf regelmatig in te hannesen,  maar wat blijkt nou? Ik weet nog niet alles. De presentatie van Ruth Everett is er echt eentje die bij mij is blijven hangen. Straight to the point, vol met allerlei handige tips die ik direct kan toepassen om tot inzichten voor mijn klanten te komen.

Redenen waarom ik veel met Chrome Dev Tools werk zijn:

  • Websites testen in verschillende resoluties; mobiel, desktop, tablet etc.
  • Websites testen wanneer JavaScript uitgeschakeld is
  • User-Agent aanpassen om de pagina als Googlebot te bezoeken
  • 3G/4G verbinding simuleren voor het testen van mobiele websites
  • Gerenderde HTML met niet-gerenderde HTML vergelijken
  • En nog veel meer…

Maar blijkbaar gebruik ik zelf ook nog niet de volledige mogelijkheden. Zo vertelde Ruth over de Performance Insights. Dit had ik nog niet eerder gebruikt. Misschien heb ik er weleens over gelezen, of moet ik het nog lezen. Het is in ieder geval ergens op de bekende stapel onafgemaakte dingen beland.

Wat Performance Insights heel makkelijk laat zien is waar de knelpunten liggen wanneer een pagina niet aan de Core Web Vitals voldoet. Zo kunnen wij de gebruikerservaring van pagina’s op websites sneller verbeteren in samenwerking met de developers.

Dit slidedeck kun je gewoon prima bekijken zonder de bijbehorende presentie, misschien zitten er nog wat handigheidjes tussen die jij niet gebruikt.

Serverlogs: een goudmijn voor SEO

Voor serverlogs was een apart slot met 3 sprekers ingedeeld. Hier heb ik niet echt wat nieuws uitgehaald, behalve het besef dat wij als SEO-ers hier te weinig om vragen of te snel met nee genoegen nemen bij onze klanten. Serverlogs zijn namelijk een goudmijn voor SEO. Hierin zie je precies hoe de verschillende bots van zoekmachines zich gedragen op websites. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe vaak en welke pagina’s gecrawld worden, of  bots helemaal los gaan op filteropties uit een menu waarvan je dacht dat ze daar nooit bij zouden komen. Dit is een bekend probleem binnen E-commerce sites, dus dat inzicht wil je graag hebben.

Het nadeel van serverlogs is, dat ze veel privacygevoelige informatie bevatten, waardoor IT vaak niet bereid is deze logs vrij te geven. Al hebben wij voor SEO natuurlijk alleen de logs met informatie van de bots nodig en kan alle gebruikersdata er makkelijk uitgefilterd worden.

Waarom geen AI?

Een hot topic binnen SEO is natuurlijk AI, maar deze sessies heb ik zelf niet bijgewoond. Niet omdat ik er niet in geloof, maar omdat mijn interesse daar niet ligt. Overigens heb ik gelukkig wel collega’s die hier vol induiken en waar ik ook weer mijn informatie vandaan haal.

Gevaar van AI gebruiken voor content is om zoveel mogelijk tijd te besparen en binnen korte tijd zoveel mogelijk content te produceren. Dan krijg je wat John Mueller, Search Analyst bij Google, in de afsluitende keynote zei: garbage in, garbage out.

Voor content haalt AI informatie uit al bestaande content zonder dat je weet wat de bron is. Laten wij SEO-ers nou net verantwoordelijk zijn voor een groot gedeelte bullshit content op het internet. Google speelt hier ook op in door minder snel content te indexeren en door algoritme-updates als de Helpful Content Update. Als voorbeeld; waarom zou Google 1000 Product Listing Pages met als onderwerp ‘Sneakers kopen?’ moeten indexeren? Ja, als ik een klant heb met een webshop waar sneakers verkocht worden, zou ik ook content over ‘sneakers kopen’ schrijven. Want als je er niet over schrijft, rank je er ook een stuk lastiger op. En als jij nou net wel rankt, haal je er leuk verkeer op binnen. Maar is het content die bezoekers lezen? Volgens mij niet.

En misschien is deze content binnenkort wel veel minder relevant omdat Google veel meer richting een Amazon-achtig platform gaat waarbij producten veel eerder ranken dan product listing pages. Als je sneakers zoekt, waarom zou je dan bij die zoekopdracht geen producten zien, maar 10 Product  Listing Pages waar je alsnog naar specifieke sneakers moet zoeken? Kortom: de laatste jaren hebben SEO-ers voor E-commerce sites vooral geoptimaliseerd op Product Listing Pages (PLP’s): een overzichtspagina met links naar specifieke producten in die categorie. Dat werkte altijd, maar de Google-index is flink in ontwikkeling. In Amerika zien we al dat de Product Detail Pagina’s (PDP’s) veel meer zichtbaarheid pakken ten opzichte van de PLP’s. Dat vraagt om een andere SEO aanpak.

Waarom wel E-E-A-T?

Dan komen we met een mooi bruggetje wel gelijk op E-E-A-T. Google’s E-E-A-T kwaliteitsrichtlijnen voor hoogwaardige content en betrouwbare websites staat voor Experience – Expertise – Authoritativeness – Trustworthiness. Want waar moet je dan als webshop die sneakers verkoopt wel over schrijven? Mocht je fysieke winkels hebben, vergeet keyword research maar. Vraag eens aan het personeel in de winkel welke vragen zij krijgen. Zit er geen zoekvolume op die vragen? Maakt niet uit, probeer ze te beantwoorden op de website en je zult zien dat als het goede content is, dat er echt wel verkeer op binnenkomt. Vaak nog op zoekopdrachten die wel impressies opleveren maar die de verschillende tools voor keyword research over het hoofd zien. Er blijkt dus wel op gezocht te worden.

Ik als consument zoek mij altijd een ongeluk naar schoenen voor platvoeten met een smalle leest. Waarom kan ik nou nergens vinden welke modellen goed bij mijn voeten passen? Juist deze content is voor mij waardevol!

Bron: https://chantalsmink.nl/en/blog/brightonseo-2023-focussing-on-seo-will-not-make-you-an-e-e-a-t

Over E-E-A-T kan nog een heel apart blog geschreven worden, maar laten we het er op houden dat het veel meer is dan alleen auteurs onder content toevoegen is. Het is echt laten zien dat jij als bedrijf de expertise hebt en de autoriteit in een bepaalde branche bent.

Tips van buiten het congres

Wat BrightonSEO ook zo interessant maakt, zijn de gesprekken met andere SEO-ers. Heb je geen zin om Engels te praten? Geen probleem, het stikt er van de Nederlanders.

Oud collega Ramon Gulikers liet bijvoorbeeld zien hoe hij als Inhouse SEO-er probeert de mensen binnen zijn bedrijf tot actie over te laten gaan, of om van extra kennis te voorzien door middel van reels op YouTube. In plaats van lange mails of een presentatie zet hij reels met succes in en het kost medewerkers weinig tijd om deze te bekijken en tot actie over te gaan.

Genoeg stof tot nadenken na weer een goede editie van BrightonSEO!

Heb je nog vragen over bovenstaande of heb je hulp nodig om met bovenstaande acties aan de slag te gaan? Neem vooral contact op. Het SEO team van Maxlead helpt je graag op weg om van jouw website een autoriteit in jouw markt te maken.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag