BrightonSEO Oktober 2022

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 20 oktober 2022Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - M-website

Een half uurtje per trein vanaf Londen ligt de badplaats Brighton. Er is daar van alles te doen. Zo ook het twee jaarlijks SEO congres waar we voor deze herfsteditie weer met een delegatie van Maxlead aanwezig waren om kennis en inspiratie op te doen.Het congres duurt twee dagen (of drie, als je Measurefest de dag ervoor meerekent) en is ingedeeld in tracks van drie gerelateerde praatjes. Vier trackstegelijk houdt wel in dat je goed moet nadenken over wie wat wil gaan beluisteren en bekijken.Als je de presentaties wilt zien dan heb je geluk, want die heeft iemands anders al op een rij gezet. Onderstaand de takeaways van de aanwezige Maxleaders:Jacqueline Stoop – Sr. SEO Consultant en Team Lead
Ik was voor het eerst aanwezig bij BrightonSEO. Ik vond het twee hele inspirerende dagen met veel interessante sprekers. Er waren flink wat sessies, met per sessie drie presentaties, waaruit wij konden kiezen. Ik vond het best lastig om van een beknopte omschrijving (lees 1 zin) een keuze te moeten maken. Uiteindelijk redelijk gelukt en deze, voor mij meest interessante presentaties, heb ik hieronder op een rij gezet.De presentatie van Anna Gregory-Hall: ‘How to get more traffic with less content’.  


Kern van haar verhaal is ‘to reduce the footprint on your site’ Een website met (te) veel pagina’s kost veel crawl budget en haalt de focus weg van de echt belangrijke pagina’s binnen je website. Door pagina’s te reduceren hou je meer tijd over om je te focussen op je money-pages. Hoe je dat aanpakt kan je terugvinden in haar slides.De presentatie van Tim Soulo over The elusive ROI of content marketingwas ook erg inspirerend.

Zeer korte recap, ROI is (zeer beperkt) niet te meten voor content marketing. Wel had hij er een mooie berekening voor en de welbekende ijsberg afbeelding om zijn verhaal meer kracht bij te zetten. Kijkend naar de ijsberg; mensen/managers/bedrijven focussen teveel op de top van de ijsberg, terwijl er ‘onderwater’ nog veel meer gebeurt, zijn uitspraak was dan ook: ‘focus too much on the top, you will probably drop the ball on the rest’.De presentatie van Sam Colebrook overContent prioritisation: Approaching infinite opportunities with infinite resourcesis ook blijven hangen.

Doel van zijn verhaal was ons uit te leggen waarom je een contentstrategie moet hebben voordat je begint met content schrijven. Eerst legde Sam uit waarom er vaak niet met een content strategy gewerkt wordt om daarna de voordelen ervan te beschrijven, erg interessante presentatie, helemaal terug te lezen via slideshare.Bij de presentatie van Danny Richman over ‘How to use GPT-3 for keyword research’ heb ik het meest geleerd!

Hij ging dieper in op AI en de verschillende tools die daar nu al voor gebruikt kunnen worden. Hij liet meerdere testen zien, allemaal terug te zien in zijn slides. Hij deelde ook een aantal scripts en uitleg hoe je deze kan gebruiken tijdens je keyword onderzoek. AI gaat al erg ver maar staat nog wel in de kinderschoenen, dus ik ben erg benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Er waren meerdere presentatoren die AI als hoofdonderwerp hadden, maar ik vond zijn kijk hierop het meest waardevol en goed te volgen.Van alle sessies die ik op donderdag en vrijdag heb gevolgd is de presentatie van Jon Earnshaw over ‘The Zero Click SERP, Taking you closer to the money’ mij het meeste bijgebleven. Zijn manier van presenteren en de inhoud van zijn presentatie, just made sense! Hele andere manier van kijken, hoe optimaliseer je nou een pagina, waar begin je? en met welke zoektermen? Als je een keer 20 minuten de tijd hebt zou ik ook zeker zijn talk terugkijken! Hele inspirerende man.


Saskia Janssen – SEO Consultant
Ik mocht deze keer voor het eerst mee naar BrightonSEO! Naast dat het erg gezellig en leuk was, waren de meeste sprekers erg leerzaam. Hieronder zal ik een paar van mijn takeaways van BrightonSEO uitlichten.Zo ging Serge Bezborodov vertellen over hoe de Googlebot je website crawlt en indexeert. Hierbij benoemde hij dat een Googlebot altijd de robots.txt volgt. Zorg er dus voor dat die goed is ingesteld en geen fouten bevat! Daarnaast benoemde hij ook dat de “magic triangle” belangrijk is voor een website en dat hierbij de drie factoren techniek, content en de links alledrie evenveel waarde hebben om zo goed geïndexeerd te kunnen worden. Zorg er dus voor dat alle drie de factoren goed op orde zijn. De vierde factor is de autoriteit van de website (vind ik), maar die benoemde Serge niet tijdens zijn talk…Wat ik ook interessant vond was de uitspraak van Rachel Ellen, tijdens haar presentatie over Local. Dat was namelijk “Google Business Profiles are our gateway to the SERP”. Wanneer je GBP goed is ingesteld, zal je ook meer naar voren komen in de SERP. Zorg er dus voor dat je het Google Business Profile goed instelt, hierbij kan gekeken worden naar de standaard punten om te optimaliseren: je naam, categorie en je locatie. Maar dit kan je uitbreiden met foto’s, posts, Q&A van bezoekers en berichten die vanuit het bedrijf verstuurt worden naar bezoekers. Om de “sweet spot” te bereiken in GBP, kan je het profiel verder uitbreiden met reviews, producten die je aanbiedt en links naar je website. Dit wordt dan ook aangeraden om te doen, zoveel mogelijk interactie met, en zoveel mogelijk informatie geven aan je bezoekers.Nina van der Hoeven – Head of SEO
Voor mij was dit de derde keer BrightonSEO. Ik wilde dit keer ook MeasureFest op de woensdag meepakken voor een wat bredere oriëntatie. Dit was zeker voor herhaling vatbaar. MeasureFest was een congres in één zaal met sessies over o.a. GA4 en de uitdagingen van SEO voor E-commerce websites.De sessie over GA4 was interessant, waarin de verschillen tussen Universal Analytics en GA4 toegelicht werden. De overgang naar GA4 brengt namelijk heel wat teweeg, want er zitten enorm veel verschillen tussen GA4 en Universal Analytics. Het voelt alsof wij de tool opnieuw moeten leren gebruiken. Gelukkig zijn wij daar na interne trainingen van onze Analytics consultant al behoorlijk handig mee. De overgang naar GA4 betekent ook dat alle Google Data Studio Dashboard opnieuw gemaakt moeten worden. Dat is ook iets voor onze klanten om rekening mee te houden.De sessie die mij het meest bijgebleven is, is die over SEO voor E-commerce websites en dan met name de kansen die er liggen voor Product Listing Pages(PLPs) en Product Detail Pagina’s (PDPs). Hij gaf aan dat nog te veel SEO-ers zich richten op zeer commerciële keywords, waarbij er te veel concurrentie is van o.a. Google Shopping en je dus zelfs met topposities weinig organisch verkeer vergaard. Het is dus belangrijk om de Google-index goed te bekijken voordat je besluit te optimaliseren voor keywords. Dit vergt wat meer tijd, maar is wel effectiever. Ga na welk type content Google toont bij de voor jou belangrijke zoektermen, voordat je begint met het maken van content. Ga na welke SERP (Search Engine Result Page) features getoond worden in de Google-index voor de voor jou belangrijkste keywords. Start een SERP analyse en het liefst ook een SERP feature strategie! Maak je uberhaupt wel kans? Wat is de autoriteit van de websites met topposities? En wat is jouw autoriteit? Welke SERP features toont Google bij jouw keywords? Een SERP analyse is daarom een zeer belangrijke toevoeging aan zoekwoordenonderzoeken.Peter van Marwijk – Sr. SEO Consultant
Wat mij elke keer weer verbaasd is hoe groot SEO eigenlijk is. Er komen echt veel mensen af op congressen als dit. Laagdrempelig, niet al te duur en een goede locatie helpen daar natuurlijk wel bij.Helaas bleef het niveau dit keer wel wat achter op voorgaande edities waar ik bij ben geweest. Het bleef nogal oppervlakkig, sprekers waren vaak niet best en te vaak werd het hoofdonderwerp van een talk overruled door het promoten van de eigen tool… BrightonSEO moet wat dat betreft echt wel wat verbeteren.Technisch was er weinig spannends te beleven en site speed en Core Web Vitals bleven opvallend onderbelicht. Wel was er meer aandacht voor automatisering van SEO taken en ‘A.I.’. Dat laatste leverde in ieder geval, voor mij, de meest inspirerende talk op: Mat Bennett met ‘Do the public trust AI writing’?  Een leuk inzicht in de wereld van text prediction (en dat is inderdaad niet hetzelfde als artificial intelligence) en ik ben dan wel benieuwd hoe het er met Nederlands voor staat.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag