Met Data-driven marketing het succes van je website of webshop vergroten

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 21 februari 2017Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - pexels-photo-94654-500×330-1

Hoe zet je data-driven marketing in om meer te halen uit je website of webshop? Meer verkopen, meer omzet, leads, aanmeldingen of wat je nog meer wilt. Data-driven marketeers werken met scherpe webanalyses, heldere rapporten en goed ingerichte dashboards. Die helpen je de juiste stappen te nemen die positief werken op je ROI (Return On Investment) en ROAS (Return On Advertising Spending). Hoe pakken ze dit aan?

Onze Digital Analytics Consultants hebben een proces ingericht waarmee je je website op cruciale punten kunt verbeteren. We nemen je mee in elke stap, want samenwerking en transparantie zijn belangrijk om jezelf te ontwikkelen tot data-driven marketeer.

Stap 1: Inventarisatie

We starten met een scan om een beeld te krijgen van de huidige situatie met betrekking tot Analytics. Hierbij kijken we naar de inrichting van Analytics, de source code van je website en we inventariseren welke data je verzameld en hoe deze naar je analytics oplossing wordt verstuurd. Na het bespreken van de scan bekijken we samen welke mogelijkheden er verder nog zijn.

Stap 2: Verkennende meeting

Als de inventarisatie is afgerond, kunnen we vooruit gaan kijken. Achterhalen welke doelstellingen en behoeftes er liggen. Wat zijn voor jou de belangrijkste KPI’s en waar wil je specifiek inzicht in hebben? De resultaten van dit gesprek en de uitkomsten van onze scan combineren we vervolgens tot een roadmap. Hierin beschrijven we de gewenste eindsituatie en de stappen die nodig zijn om hier te komen. Dit actieplan vormt de basis van het verdere proces.

Stap 3: Implementatie

Na akkoord op de roadmap gaan we in gesprek met je webdeveloper. We maken een implementatiedocument waar alle stappen voor de webdeveloper duidelijk en schematisch zijn vermeld. Ondertussen richten wij, aan de hand van dit document, Google Tag Manager in zodat de data correct bij Google Analytics binnenkomt. Daarnaast richten we Google Analytics in zodat de binnengekomen data op de juiste manier wordt gepresenteerd.

Stap 4: Debugging

Het ondersteunen van de webdeveloper is een belangrijk onderdeel van ons werk tijdens de implementatie. Zodra de webdeveloper klaar is met het implementeren van de wijzigingen gaan we aan de slag met het “debuggen” van het opgeleverde werk van de webdeveloper. We controleren het gedane werk en geven feedback. Als bepaalde dingen niet goed werken, voorzien we de developer van de benodigde informatie om de voorgestelde implementatie alsnog goed in te richten.

Stap 5: Reporting

Om te zorgen dat jij al die nieuwe data op een begrijpelijke manier kunt inzien, bouwen we ’custom reports’ en ‘dashboards’ die bij jouw specifieke situatie passen. Ongeveer twee maanden na de inventarisatie leveren we de volledige implementatie op en leggen je uit wat we hebben gedaan en waar je de data terug kunt vinden. Ook maken we ‘custom channel groupings’ en ‘content groupings’ waarmee je nog meer inzicht krijgt in de prestaties van specifieke kanalen en productgroepen.

Stap 6: Training

Nu heb je al die nieuwe data beschikbaar en wil je aan de slag, maar wat kun je ermee? Het goed interpreteren en succesvol inzetten van data is een vak apart. Om te zorgen dat je de juiste beslissingen neemt, geven we een of meerdere training(en). Hierin leggen we uit hoe je de rapporten interpreteert. We bespreken hoe je de verschillende marketingkanalen evalueert, wat attributie inhoudt en het effect hiervan op je rapporten. Verder laten we zien hoe je je collega’s en managers van de juiste informatie kunt voorzien en hoe je kunt rapporteren aan de hand van de gegenereerde data.

Stap 7: Data-analyse

Nadat we een aantal weken data hebben verzameld, plannen we een afspraak in voor een analyse. We tonen je, op basis van de data, specifieke inzichten en mogelijke kansen voor jouw bedrijf.
Samen met jou maken we een lijst van concrete actiepunten waar je je website of webshop direct mee kunt aanpassen.

Vanaf nu kun je de marketingmix van je bedrijf evalueren op basis van de goede data. Met behulp van de analyses, rapporten en dashboards kun je de stappen zetten die een positief effect hebben op je ROI (Return On Investment) en ROAS (Return On Advertising Spending). Je kunt nu toetreden tot de groeiend groep data driven marketeers.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag