De kracht van een slecht idee

Blogs
Martine
Geschreven door Martine Krop
Geschreven op: 22 juli 2024Bewerkt op: 22 juli 2024

Van onderbuikgevoel naar meetbaarheid en hoe slecht zijn slechte ideeën nu echt? Op het grootste marketingcongres van Nederland kregen wij antwoord op deze vragen. Lees inzichten van De Koffiejongens, Carharrt en Jean Bâton.

Maxlead - NIMA – Fabrique-1

Wat zou het slechtste idee zijn?

De keynote speaker van de dag was Rico Bakker, die met zijn presentatie ‘De kracht van een slecht idee’ meteen de toon zette. Hij benadrukte het belang van het bekijken van problemen vanuit een ander perspectief en het bedenken van oplossingen zonder beperkingen. Een werkvorm die wij bij Maxlead toepassen in onze strategische performance marketing klantsessies.

Tijdens de presentatie vertelde Rico Bakker hoe de meest onorthodoxe ideeën tot de beste oplossingen leiden. Hij gaf het voorbeeld van een dilemma in een heel andere context plaatsen of de omgekeerde wereld toepassen door te vragen: “Wat zou het slechtste idee zijn?”

Een mooie reminder dat naast het betrekken van inhoudelijke experts, mensen met een frisse blik ook onmisbaar zijn voor het vinden van innovatieve oplossingen.

Maar om de beste marketing te kunnen uitvoeren moet je weten wat je klant doet, wil, ervaart, waardeert en begrijpt. Oftewel: je moet de klant centraal stellen en relevant zijn zodat jouw merk feilloos aansluit bij een ervaring, probleem of beleving van je klant.

Toyota professional: electrificatie consultancy als verkoopstrategie

Veel bedrijven willen, andere zijn nu al verplicht en de rest moet op termijn hun wagenpark op enige manier verduurzamen. Dit levert ondernemers veel vragen en uitdagingen op, van praktisch tot aan fiscale en HR vraagstukken. En opeens is energie niet vanzelfsprekend beschikbaar. Toyota ontwikkelde een strategie om juist hiervan haar onderscheidende vermogen te maken. Op basis van kwalitatief klantonderzoek en doelgroep bepaling werden behoeftes van bedrijfswagen-rijders vertaalt naar specificaties in de auto. Met aanvullende services voor de bedrijfsauto en verkooptraining voor bedrijfswagen verkopers.

Carhartt: hoe een kleine stap een groot verschil kan maken

Een mooi voorbeeld kwam van Carhartt. Het 135 jaar oude kledingmerk liet via authentieke content en brand ambassadeurs zien wat het belang is van het vasthouden aan een eigen strategie, identiteit en DNA. Om zo het kledingmerk, wat mega hip is onder jongeren, bestaanszekerheid te geven. Met als doel vele hardwerkende mannen en vrouwen te beschermen en bedienen met werkkleding.

Jean Bâton en de Koffiejongens: van onderbuikgevoel naar meetbaarheid

Jean Bâton, het bekende truffelmayonaisemerk, begon met veel onderbuikgevoel en goede (of soms slechte) ideeën. Ze deden maar wat, zoals het idee om alle varianten voor dezelfde prijs aan te bieden. Dit veranderde toen ze een bureau inschakelden voor een meer doordachte aanpak. De campagne ‘Maak het extraordinaire’ zorgde ervoor dat hun producten nu een unieke ervaring bieden.

De Koffiejongens, winnaar van Marketing Company of the Year, daarentegen doen niets op onderbuikgevoel. Elke actie en campagne is meetbaar en voorzien van een QR-code om het resultaat te tracken. Ze focussen sterk op duurzaamheid en hun campagnes zijn gericht op het minimaliseren van aluminiumgebruik (alu-minimum) in koffiecups. Hoewel ze niet altijd direct in gesprek lijken te gaan met hun doelgroep, blijkt hun benadering toch heel effectief.

Begrijp je doelgroep en blijf relevant

De voorbeelden van de NIMA Marketing Day laten zien hoe belangrijk het is om klantinzichten te gebruiken om als merk verder te komen en meten is weten wat wel e/o niet werkt. Of het nu gaat om het combineren van bestaande kennis, klantgesprekken of het meten van elke (online marketing) actie, het draait allemaal om het begrijpen van je doelgroep en relevant zijn. Bij Maxlead helpen we je graag om deze inzichten te verkrijgen en ook om ze toe te passen in performance marketing tbv betere bedrijfsresultaten.

Benieuwd wie je hierin voorgingen? Bekijk dan hoe WE Fashion de controle over productprestaties behoudt door met Channable op schaal Google Ads Campagnes te optimaliseren.

De mens centraal

Ik ben geïnteresseerd in mensen. Ik wil weten wat hen drijft, wat ze doen en waarom en zodat ik hen verder kan helpen. Omdat ik erin geloof dat je alleen succesvol kunt zijn als organisatie als je jouw klant goed kent en aansluit bij zijn uitdagingen, behoeften en belevingswereld. De mens centraal.

Bij Maxlead helpen we onze relaties aan inzicht in hun doelgroep en vertalen die inzichten naar performance marketing advies en actie. Met onze digitale expertise brengen we overzicht in het complexe performance landschap en streven we naar optimaal resultaat.

Samen met de andere Client Directors ben ik verantwoordelijk voor de internationale klanten van Maxlead. Dat betekent: onze commerciële koers in de gaten houden en zorgen dat deze klanten tevreden zijn en zich doorontwikkelen. Mijn internationale werkervaring, Hollandse nuchterheid en directheid komen hierin goed van pas.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw merk? Neem contact op en ik neem het graag persoonlijk met je door.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - AB-6W9A7726_Abovo Maxlead klantendag 2024
Abovo Maxlead viert 25-jarig jubileum
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - view-man-handling-money-funds-wealth-prosperity
Attributie: pas op, reken jezelf niet rijk!
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Google_Update_OGT_1200x627
Websites worden hard geraakt door Google Updates. Is er nog hoop?
SEO
Blog
Nina
Nina
Maxlead - uitgelicht-Behoud third party cookies
Van uitstel komt afstel: third-party cookies blijven in Chrome
SEA
Blog
Lois
Lois
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag