De take aways van BrightonSEO 12 april 2019

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 16 april 2019Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - brightonseo-april2019

Donderdag 11 april 2019 stapten Barrie, Adilio en Ramon (zie foto onderaan dit artikel) in het vliegtuig naar Brighton (eigenlijk London Gatwick) voor een van de grootste en populairste SEO congressen, BrightonSEO. Daar moet natuurlijk een delegatie van het Maxlead SEO-team bij aanwezig zijn. Want zoals BrightonSEO het zelf al zegt: “It’s a chance for SEOs to meet, learn and do their job a little better.”

Tweemaal per jaar, in april en september, wordt in het Brighton Centre BrightonSEO georganiseerd. Wat begon als een SEO meetup in pub, groeide steeds groter uit naar een SEO congres met meer dan 4.000 bezoekers.

Er zijn 8 ruimtes waar per blok 3 sprekers een presentatie geven: 24 presentaties en dat maal 4 blokken = 96 presentaties. Dan weet je hoeveel we hebben gezien en ook hoeveel we niet hebben gezien. Hieronder de belangrijkste take aways van ons bezoek aan Brighton SEO in april 2019.

Voordat je verder leest eerste een kleine test. Zo kun je voor jezelf een beetje checken of je SEO genoeg bent voor alle komende SEO termen:

Black Friday en SEO

Black Friday wordt ook in Europa steeds groter. Luxe merken profiteren duidelijk van BF in de zoektrends. Men zoekt tegenwoordig al niet meer op [merk black friday], maar op [merk], omdat men er eigenlijk al vanuit gaat dat een groot merk Black Friday aanbiedingen heeft. Wacht als SEO-er daarom rustig af en raak niet in paniek als de conversies de dagen/weken voor BF achterblijven. Gebruikers sparen de transacties op tot Black Friday.

Maak een speciale Black Friday pagina en optimaliseer die voor elke nieuwe Black Friday. Doe onderzoek naar je bestverkopende producten en doe daar je stinkende SEO best voor. Zorg bijvoorbeeld dat deze producten veel reviews krijgen, backlinks van andere websites en influencers die praten over dit product (en linken naar jouw webshop).

Bekijk hier de hele Black Friday SEO presentatie van Alexandra Coutts

Verbeteren van je SERPs

Een aantal manieren om je eigen zoekresultaten te laten opvallen op de zoekresultatenpagina van zoekmachines (keywordstuffing 101).

 • Gebruik structured data om content op je pagina te highlighten en zo terug te zien in de SERPs.
 • Vermijd duplicate content.
 • Vergroot de relevantie van je pagina/website bijv. door middel van blogs en/of meer relevante content.
 • Vermijd agressieve advertenties op je website.
 • HTTPS is onvermijdelijk geworden.

Deze presentatie over Uncovering SERPS van Olga Andrienko vind je hier.

Hoe krijg je featured snippets?

Optimaliseer je content met vragen. Hoe, wat, waar, waarom, welke, hoeveel. Combineer met een tabel of een lijstje met opsommingen. Begin met een alinea van ca. 40-60 woorden, waarin je start met de vraag en kort het antwoord geeft. Vervolgens geef je een verdieping van het antwoord.

Snippets and schema

Het eerste blok met sprekers van de dag ging over structured data, SERP features en featured snippets. De tijden van 10 blauwe linkjes op de zoekresultatenpagina zijn al lang verleden tijd. Google introduceert steeds meer SERP features (bijvoorbeeld de local pack of featured snippets) en no-click searches (zoekopdrachten waarbij het niet nodig is door te klikken naar een website) zijn in opkomst. Hoe pas je je SEO strategie hierop aan en zorg je ervoor dat je geen cruciaal SEO verkeer verliest? Dit is de vraag die Izzi Smith, SEO Manager Sixt rent a car, in de eerste presentatie beantwoordde. De take aways van haar presentatie:

 • Begin met zoekwoorden onderzoek en analyseer welke SERP features het meest aanwezig zijn. Pas hier je strategie op aan.
 • Bekijk hoe je above the fold kunt ranken. Bevindt het eerste “normale” organische resultaat zich onder de fold (door bijvoorbeeld een local pack), kijk dan of je website relevant is voor een onderdeel van de SERP daarboven.
 • Vermijd no-click searches, omdat dit geen verkeer op zal leveren.
 • Kijk naar advertentieteksten van Google Ads om meta descriptions te optimaliseren.
 • Bij lokale resultaten toont Google op mobiel image thumbnails, speel hierop in.
 • Izzi onderbouwde met eigen data dat voor Sixt rich snippets een enorm positief effect hebben op CTR.
 • Content in HTML tables wordt door Google vaak gebruikt om resultaten te verrijken:
 • Werk met zogenaamde ‘Jump links’ op pagina’s binnen je website voor sitelinks in de zoekresultaten pagina’s.

Haar hele presentatie over Meaningfull clicks vind je hier

Emily Potter van Distilled ging specifiek iets meer in op featured snippets. Haar eerste opdracht bij Distilled was om featured snippets te verkrijgen voor één van haar klanten. Na heel veel vallen en opstaan en eigen onderzoek doen kwam ze erachter dat:

 • Featured snippets altijd de CTR verhogen (het tegenovergestelde van haar hypothese) en het betekent dus dat mensen alsnog doorklikken, ook al “steelt” Google een deel van de content van je pagina.
 • Met een organische positie van 4 en hoger heb je meer kans op een featured snippet.
 • Analyseer voor welke keywords featured snippets getoond worden met een tool als STAT. Bij Maxlead gebruiken we hiervoor dezelfde methode.
 • Vermijd zoekwoorden met een commerciële intentie.
 • Kijk waar je met een regulier organische resultaat hoger scoort dan de huidige bezitter van de featured snippet.
 • Kijk naar de content van de huidige bezitter en hoe de pagina is opgemaakt met HTML elementen.

Emily Potter haar presentatie over Featured snippets

Kenichi Suzuki is SEO blogger en SEO advocate bij Faber Company in Japan. In zijn talk ging hij wat dieper in op structured data en hij had een paar leuke case studies. Zo heeft Jobrapido bijvoorbeeld enorm veel succes behaald met Google for Jobs:

Helaas is dit nog niet beschikbaar in Nederland. We kunnen niet wachten totdat dit hier ook uitgerold wordt zodat wij daar ook mee aan de slag kunnen :).

Daarnaast had hij nog een paar nieuwtjes over types structured data die zich momenteel in de experimentele fase bevinden, zoals de How to en FAQ.

Bekijk Kenichi zijn hele presentatie hier

8 Ways to increase your Ecommerce conversion rate

De presentatie van Faye Watt over 8 ways to increase your Ecommerce conversion rate was erg leerzaam. De presentatie richtte zich op de volgende punten

 1. Personalisation
 2. Cross selling
 3. Product images
 4. Reviews
 5. Shipping costs
 6. Guest checkout
 7. Checkout interruptions
 8. Promoting trust

Faye Watt geeft aan dat je geweldige SEO efforts niet uitmaken als je bezoekers niet converteren.

Wat erg sterk was aan de presentatie van Faye Watt is dat ze er talloze voorbeelden in heeft verwerkt van goede en slechte uitwerkingen. Zodoende is het meteen duidelijk wat je bijvoorbeeld wel of niet moet doen als het gaat om optimalisaties binnen personalisatie of Cross selling. Hieronder een aantal voorbeelden.

Bij River Island maken ze goed gebruik van cross selling. In dit voorbeeld worden relevante producten getoond die goed zouden passen bij het geselecteerde product van de bezoeker.

Het gebruik van op ze minst 5 afbeeldingen wordt ook aangeraden. Zorg ervoor dat de afbeeldingen meer zeggen over het product. Denk hierbij aan de accessoires, de grootte of handigheid van een product. Dit is waar veel webshops nog in tekortkomen, terwijl dit juist het conversiepercentage kan verbeteren.

25% van alle onderzochte webshops heeft geen guest checkout. Dit is erg zonde en kan een conversiekiller zijn. Ikzelf kan mij hier ook aan ergeren en er dan in sommige gevallen zelfs voor kiezen om een aankoop te doen bij een andere webshop die wel een guest checkout heeft.

All met all zijn het niet de meeste vernieuwende optimalisaties die je meekrijgt van Faye Watt, maar wel punten die van belang zijn. De volledige presentatie is hier beschikbaar. Doe er je voordeel mee en haal je learnings eruit.

Restructuring websites to improve indexability

De presentatie van Areej Abuali van Verve Search was erg vermakelijk. Ze gaf een realistisch beeld waar je als SEO-consultant tegenaan kan lopen en dat het ook wellis misgaat. Niet vanwege onkunde, maar in de samenwerking met de klant.

“Technical problems are people problems”. 

Het ging hierbij om een job aggregator website waar er een drop was van 89% in het organische verkeer. De vergelijking in YoY (2016-2017) organic traffic was -45,6% en de website rankte erg slecht voor de meest gezochte zoektermen.

Bij Verve Search kwamen ze er al snel achter dat dit te maken had met de techniek van de website en dat hier nog veel winst te behalen viel. Er was sprake van enorm veel duplicate content en er miste canonical tags. Daarnaast was te zien dat 72% van alle externe backlinks afkomstig was van 3 verschillende domeinen. Dit en meer hadden allemaal invloed op de crawlability, indexability en rankings van de website.

Na het opleveren van een rapport met alle benodigde optimalisaties (50) is Areej aan de slag gegaan met een keyword onderzoek. Dit was nodig, omdat er veel van dezelfde vacatures live stonden onder verschillende namen. Vervolgens werd er gebruik gemaakt van een zogenaamd keyword combination script waarbij de titel van een vacature wordt bepaald aan de hand van het hoogste zoekvolume. Zie hieronder hoe het werd ingezet.

“If # job is available, search keywords database for all combinations and choose keyword combination with the highest search volume”. 

Nadat er een aantal van de geadviseerde optimalisaties waren geïmplementeerd door de klant ging de website van 2.5 miljoen geïndexeerde pagina’s naar 20.000 geïndexeerde pagina’s. Het totaal aantal organische bezoekers ging vervolgens nog verder omlaag. Wat verder opviel is dat dynamische pagina’s zoals pagina’s met een UTM tag werden geïndexeerd in plaats van representatieve pagina’s.

Kortom, er ging van alles mis met de website en na het controleren van de implementaties kwamen ze er bij Verve Search achter dat, de klant, de adviezen niet goed had opgevolgd. Areej gaf dan ook eerlijk toe dat het haar niet gelukt was om de klant te overtuigen om aan de slag te gaan met alle technische adviezen en dat ze momenteel nog steeds aan het worstelen zijn om het probleem opgelost te krijgen.

Ik vond dit vooral een leuke, maar ook leerzame presentatie waarin er eerlijk en oprecht verteld werd over de hindernissen die je kunt tegenkomen in de samenwerking met een klant. De volledige presentatie is ook beschikbaar. Doe er je voordeel mee en haal je learnings eruit!

SEO en data

Stop met het bewijzen van ranking factors, maar gebruik data voor je SEO optimalisaties. Een voorbeeld hiervan is het uitspitten van serverlogs met behulp van Screaming Frog. Vergelijk verschillende maanden met elkaar. En check vooral URLs die NIET boeiend zijn voor Googlebot, want die hoeven dus juist niet gecrawled te worden. De hele presentatie over SEO Data van Matthew Brown vind je hier.

Off the record SEO take aways

Het leuke, eigenlijk leukste aan congressen met andere gelijkgestemde specialisten is het delen van ervaringen met elkaar. Als SEO consultant heb je niet alleen successen, maar ook genoeg onzekerheden en frustraties waar je tegen aan loopt. Erover praten met andere SEO-ers helpt en laat je inzien dat je niet de enige bent met een bepaald probleem, vraag of visie. Enkele take aways uit onze gesprekken met andere SEO-ers:

 • Werken bij een (super)groot online bedrijf/webshop is niet per definitie bezig zijn met high-end SEO. Vaak is het het verzorgen van (veel) trainingen aan contentmarketeers.
 • Hoe kleiner de klant, des te diverser de SEO werkzaamheden en hoe makkelijker het is om de resultaten toe te wijzen aan jouw werkzaamheden/optimalisaties.
 • Het lukt online casino’s gewoon om onbetaalde links te krijgen van sites zoals AD.nl of NU.nl. Met goeie onderbouwde artikelen en onderzoeken, die worden overgenomen door redacties van online nieuwssites.
 • Uiteindelijk zijn veel SEO-ers hetzelfde, ze lopen tegen dezelfde frustraties, onzekerheden, successen en klanten/collega’s aan. Een event als BrightonSEO geeft je de kans om dit alles lekker te kunnen delen en te zien dat je niet alleen bent.
 • In Brighton (waarschijnlijk heel Engeland) moet je elk rondje in de kroeg meteen afrekenen. Superirritant.

Voor de fanatieke lezers en de SEO-ers die lijden aan FOMO, de hele lijst met BrightonSEO april 2019 presentaties:

Ochtend sessies

Snippets en Schema

Driving *meaningful* clicks with enriched SERPs– van Izzi Smith

Featured Snippets- van the achievable SERP feature?– van Emily Potter

A Structured Data Case Study: How to Make Your Websites Stand Out in Search– van Kenichi Suzuki

Site Speed

Speed & Performance Optimisation: How to Meet Users’ High Expectations– van Rachel Costello

How to get a 100% Lighthouse performance score– van Polly Pospelova

How to Trim JS, CSS and External Stuff to Slim Down and Speed up your Site– van Chris Simmance

Local SEO

Small Biz Small Budget- van 10 Do’s and 5 Don’ts for Local SEO Success– van Claire Carlile

Can You Rank in Local Without a Website?– van Darren Shaw

Harry and Lloyd’s Idiot Proof Guide to GMB Optimization– van Greg Gifford

Ecommerce

8 Ways to Increase your Ecommerce Conversion Rate– van Faye Watt

Black Friday SEO: where and when to start, quick wins and top tips– van Alexandra Coutts

Social Proof and Leveraging the Power of Consumers– van Justin Clarke

Content Productie

Big budget video advertising on a small business budget– van Phil Nottingham

LMFAO: Leveraging Machines for Awesome Outreach – van Gareth Simpson

The Art of Content Necromancy: How to Resurrect a Dead Campaign– van Kat Kynes

PPC

Google Smart bidding: How to train your algorithm– van Kian Njie

Land Grab: How to win business from your competitors with Google PPC– van Tanesha Stafford

The importance of tagging when it comes to reporting and optimising in paid search – van Charlotte Self

Rusland & China

Embrace WeChat Marketing – van Christina Xu

Harnessing the Russian digital opportunity– van Anna Milburn

Cross Channel

Maximising Your Media Through SEO- van How To Drive More From Your ATL Campaigns– van Ric Rodriguez

Corvidae: Identifying new customer acquisition opportunities– van Ross Paton

How to drive content marketing success– van Irma Hunkeler & Edward Trippier

Mid-ochtend sessies

Onsite

Improve your Rankings with Internal Link Building, and no headaches – van Christoph C. Cemper

Why I adore Sitemaps, an ex-Google engineer’s love story – van Fili Wiese

Building an SEO Exponential Growth model by Closing Your Content Gaps– van Razvan Gavrilas

SERPs

Search Presence Intelligence- van Where Search Meets Business Intelligence– van Stephan Bajaio

Why UX is SEO’s best friend– van Luke Hay & Michelle Wilding-Baker

Uncovering SERPs: What happens in search right now and how to benefit from it – van Olga Andrienko

Meten en statistieken

Your New Google Analytics BFF– van Dana DiTomaso

Using Google Tag Manager to send Scroll Depth and YouTube view measurements to Analytics– van Azeem Ahmad

Changing the game with Supermetrics– van Sam Caesar

Crawl Management

Restructuring Websites to Improve Indexability– van Areej AbuAli

Simple ways to visualise your crawl data with no coding knowledge required– van Anders Riise Koch

Crawl Budget is dead, please welcome Rendering Budget– van Robin Eisenberg

Beyond Google

Why we all should stop ignoring Bing– van Julia Logan

Voice Visibility: Tracking voice results on Alexa & Google– van Steff Preyer

Paid Search

Using data science to work smarter, not harder in PPC – van Duncan Sills

Become a Local Hero: PPC Tips to Boss Your Neighbourhood– van Oliver Ewbank

Killer Competitor Content Research and Strategy– van Lana Burgess

Internationaal

How to use programmatic to drive search results internationally– van Gemma Houghton

The Most Popular Influencer is Almost Never the One You Really Need– van Daiana Damacus

Efficiency

How to Marie Kondo your SEO– van Rebekah Dunne

5 Time-Saving SEO Alerts to Use Right Now– van Marco Bonomo

100 million keywords. Now what?! – van Alen-Jelco Todorov

Middag Sessies

Concurrentieonderzoek

Competitor Analysis: A Scientific Method – Paola Didone

Killer competitor content research and strategy van Lana Burgess

How you should build your new detail content strategy based on SERP and competitive analysis– van Alexandre Sigoigne

Content Marketing

Podcasting for subscribers, mentions and really big links– van Corinne Card

Standing out online with a unique and compelling brand voice– van Bethany Joy

The Content Comeback: 5 Steps for Bouncing Back When Your Campaign Fails– van Shannon McGuirk

Link Building

How to Make Fake News For Links– van Oliver Brett

10 tips to scale link building for your clients!– van Sam Morton

Gamification: Link building in a Fortnite– van Becky Simms

Technische SEO

Living on the Edge: Elevating your SEO toolkit to the CDN– van Nils De Moor

How To Use Chrome Puppeteer to Fake Googlebot & Monitor Your Site– van Tom Pool

CLI Automation- van Using the Command Line to Automate Repetitive Tasks– van Mike Osolinski

Fundamentals

Leveraging E-A-T for SEO Success– van Lily Ray

6 Things Your Boss Expects You Should Know About SEO – van Lukasz Zelezny

How to Repurpose Existing Content to Help your Strategy– van Coral Luck

Klant Success

Search vs. Bureaucracy: How to Stand Up an Organic Search Program for Your Client – van Heather Physioc

Retaining Struggling Clients: How To Rebuild Trust– van Laura Hogan

Efficiency in the workplace: Mindset mastery and meditation– van Briony Gunson

Internationalisatie

The impact of translation on SEO and how they can work together– van Valentine Lacour

Why hreflang is crucial to international SEO success– van Mauro Cattaneo

Experimental

Why Google isn’t giving update advice anymore– van John Warner

Perfect outcomes: Rapid prototyping and experience testing improves everything!– van Justin Taylor

The Seedy Underbelly of Keyword Research and Search Intent- van Mark Osborne

Late Afternoon Sessions

Toekomst van Search

Huge SEO success stories and what we can learn from them – van Marcus Tober

How to Drive Big Site SEO Impact in Google’s New, Linkless Algorithm– van Chris Liversidge

Forget Alexa, The Voice Search Devices Of The Future– van Patrick Reinhart

Onsite SEO

Sexy AF SEO Revenue Growth with Your Discontinued Products- van Luke Carthy

The State of Pagination and Infinite Scroll on the Web– van Adam Gent

Predicting the Impact of Technical SEO changes– van François Goube

Online PR

How to protect your online reputation: Lessons from the FTSE 100– van Alex Judd

The killer outreach email that gets opened, replied to and mainly gains links– van Hana Bednarova

How to pitch an idea your client/boss can’t say no to– van Chris Lee

Data

The Circle of Trust: SEO Data– van Matthew Brown

Turning Your Data Into Compelling Stories– van Jeroen Maljers

Why data science analysis is better than YOUR analysis– van George Karapalidis

SEO Automatiseren

Screaming Frog + Xpath: A Guide to Analyse the Pants Off Your Competition– van Sabine Langmann

Automate your SEO tasks with custom extraction– van Max Coupland

Bringing the fun back to SEO with Python– van Benjamin Goerler

Success

How to tell if there’s a demand to launch your business overseas– van James Brown

How to measure the value of generic keyword success– van Timothy Hawes & John Sadeghipoor

Using data to keep your customers happy– van Eli Zheleva

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Maxlead - MXL-Google-Ads-conversiec_-scaled
Haal je het maximale uit je Google Ads conversie metingen?
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag