Don’t worry be content

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 14 juni 2017Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - seedothinkcare

Spreker: Chantal Smink

Deze sessie draaide rond het nog eens tastbaar maken wat nou contentmarketing is en hoe je dat zelf kunt gaan doen. Hoewel contentmarketing al jarenlang helemaal hot is en iedereen wel lijkt te weten wat het is en hoe het moet, gebeurt het nog vaak dat de gecreëerde content de eindklant geen meter verder helpt. Contentmarketing draait er echter wel om dat je je klant verder helpt in zijn aankoopproces, met als doel dat deze uiteindelijk converteert.

Drie typen content

Het is soms lastig om te bepalen wanneer iets nou contentmarketing is of wanneer het iets anders is. Is een geinig filmpje op YouTube ook contentmarketing of is het gewoon branding? In deze sessie maakte Chantal onderscheid tussen drie typen content: social-, branding- en transactionele content. Alle drie hebben ze andere doelen: likes en volgers creëren, bereik genereren en toewerken naar conversie. Je zet ze ook meestal op andere plekken in de funnel in. Deze drie typen content komen ook in verschillende vormen: inhakers en polls, magazines of video’s, blogs en whitepapers. De resultaten van transactionele content zijn vaak goed meetbaar en daardoor kun je vaak eenvoudig de ROI inzichtelijk maken.

Onderscheid in kpi’s

Gebruik voor elke type content andere kpi’s. Verwacht niet dat een social media post enorm veel sales of leads oplevert. Het doel van zo’n post is immers bereik of engagement. Het vooraf bepalen van de juiste kpi’s voor elk type content is cruciaal als het aankomt op transparantie en verwachtingsmanagement.

Insteek per content

De bedoeling van je content kan per type content verschillen. Zo kun je onderscheid maken tussen FAQ-content, productinformatie, educatieve- en informatieve content, of content met een entertainment doeleind. Ook dit is van belang om van te voren helder te hebben en de juiste kpi’s te selecteren. Welke insteek je nodig hebt, hangt af van de fase in de customer journey van je klant.

seedothinkcare

Waarom contentmarketing?

Maar waarom zou je nou eigenlijk contentmarketing moeten inzetten? Het duurt lang, kost veel energie en er is heel veel kennis en passie voor nodig. Toch kan contentmarketing heel nuttig zijn als je het op de juiste manier aanpakt.

Zo is content één van de belangrijkste rankingfactoren binnen SEO. Door inhoudelijke goede pagina’s te creëren, gaat je relevantie omhoog. Maar ook kan je website op een veel breder scala aan zoekopdrachten gevonden worden. Als je erin slaagt jouw fantastische content op de juiste wijze te verspreiden, kan het ook nog eens links genereren. Ook die zijn uitermate belangrijk als we het hebben over SEO. En links krijgen, is nou eenmaal het makkelijkst met leuke en inspirerende content of entertaining content.

Maar contentmarketing gaat verder dan alleen de positieve impact op SEO. Je gebruiker (klant) kan het goed gebruiken tijdens zijn/haar customer journey. Jouw content kan hem/haar een antwoord bieden op kritische vragen en zo verder helpen. Denk aan de verkoper in de winkel, die er online niet is. Deze rol zou door jouw content overgenomen moeten worden. Een goede verkoper die je helpt kiezen en adviseert over je aankoop, zorgt ervoor dat je een prettig gevoel hebt bij de winkel en tevreden de deur uitloopt. Zo’n online ervaring maakt dat je nog eens terugkomt. En als je toch van die mooie content hebt, neem die dan vooral mee in nieuwsbrieven en op social media. Op die manier kun je jouw content nog eens extra onder de aandacht brengen.

Vandaag nog beginnen

Waarom je dan echt vandaag nog aan de slag moet? Omdat je nu nog het verschil kunt maken. De meeste content is crap. De vertaalslag naar de klant (vraag) ontbreekt vaak, vaak gaat het meer om het verkopen van artikelen en niet zozeer over de daadwerkelijke behoefte van de klant. Ook is er sprake van infobesitas (informatie overload). Er is zoveel slechte informatie, dat je je nu nog eenvoudig kan onderscheiden van de massa.

Stappenplan

Voordat je gaat starten, zorg ervoor dat je een goed stappenplan hebt. Volgens Chantal zijn 6 vragen cruciaal:

  1. Wie ben jij, waar sta je voor, wat is jouw belofte en wat onderscheidt jou van de rest?
  2. Wie is jouw klant? Wat beweegt hem/haar? Waar zit hij/zij mee?
  3. Wie zijn jouw concurrenten en wat doen zij?
  4. Is jouw verhaal uniek en wel écht goed?
  5. Waar en hoe ga je jouw verhaal vertellen en verspreiden?
  6. Wanneer ben je tevreden?

Hoe krijg je dan de organisatie mee als je aan de slag wilt? Door klein te beginnen. Begin met een pilot case en kijk wat contentmarketing je binnen afzienbare tijd al kan opleveren. Als je deze resultaten hebt en deelt binnen het bedrijf, zul je eenvoudig steeds meer mensen mee krijgen.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag