Facebook Graph Search: Wat kunnen we verwachten?

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 16 januari 2013Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - online-marketing-blog-post

Gisteren maakte Facebook wereldkundig dat ze de afgelopen periode hard gewerkt hebben aan search mogelijkheden binnen het sociale netwerk. Ze hebben een nieuwe zoekfunctionaliteit ontwikkeld op het gebied van social search en noemen het ‘Graph Search’. De functionaliteit is in een beta versie gelanceerd. Het testen en bekijken is enkel voorbehouden aan mensen die zich middels een wachtlijst hebben aangemeld en toegang hebben gekregen. In dit artikel leggen we aan de hand van praktische vragen uit wat Graph Search is en wat je ervan kunt verwachten.

What is Graph Search?

Zoals Facebook zelf zegt in hun aankondiging: het doel van Facebook is het aanreiken van tools aan mensen waarmee ze hun relaties met andere mensen kunnen vormgeven en kunnen laten zien wat ze leuk vinden. Dit geheel noemt Facebook ‘The Graph’. Graph Search is een nieuwe manier om door dit geheel te navigeren en informatie te vinden. Het gaat hier dus om een zoekmachine die je voornamelijk inzicht geeft in de sociale aangelegenheden van je vrienden.
De afbeelding hieronder laat zien hoe een zoekresultaat eruit kan zien voor de zoekopdracht ‘Movies my friends like’.

Welke informatie is er dan te vinden binnen Facebook Graph Search?

De eerste versie van Graph Search richt zich op 4 gebieden: mensen, foto’s, plaatsen en interesses. De afbeelding hieronder laat een aantal zoekopdrachten per gebied zien:

Wat is het verschil tussen Graph Search en gewone zoekmachines?

Facebook Graph Search maakt gebruik van de data die reeds voorhanden is binnen het sociale netwerk. Het respecteert daarbij de privacy van mensen; wat men niet wilt delen komt niet in de zoekresultaten. Het idee is dat men voornamelijk gaat zoeken door middel van lange zinnen, zoals in de afbeelding hierboven te zien is. Het doel van Graph Search is vaak het verkrijgen van informatie over wat vrienden leuk vinden of geliked hebben binnen Facebook.
Gewone web search houdt in dat men via keywords op zoek gaat naar informatie die openbaar is en te vinden is op het world wide web. Facebook Graph Search is dus niet zomaar een ‘search engine’, maar een ‘social search engine’. Facebook geeft zelf ook aan dat web search en Graph Search voor verschillende doelen gebruikt zullen worden.

En Bing dan?

Ook Bing heeft via een eigen blog artikel ruchtbaarheid gegeven aan de lancering van Graph Search. Sinds ongeveer 2.5 jaar hebben Facebook en Bing een samenwerkingsverband. Bing levert binnen Facebook de web search: als de zoekresultaten van Facebook niet toereikend zijn, dan kun je de web search van Bing aanklikken. Bing laat weten de web search resultaten in Facebook te hebben geoptimaliseerd op een meer social niveau. Stel je zoekt op ‘Jay-Z concerts’ (zie screenshot hieronder) dan worden naast gewone resultaten ook resultaten getoond inclusief Facebook likes en shares.

Wat heb ik als bedrijf aan Graph Search?

Allereerst zal het belangrijk zijn dat je als bedrijf een Facebook pagina hebt en fans. Hoe meer fans, hoe meer kans op zichtbaarheid in de Graph Search resultaten. Bovenstaande zoekopdracht voorbeelden geven aan dat er veel gezocht zal worden op lokale non-brand zoektermen: ‘Turkse restaurants in mijn woonplaats die mijn vrienden leuk vinden’ of ‘pedicure in den haag’ of ‘rolluiken die mijn vrienden leuk vinden’ of ‘vakantiehuizen in de dordogne die mijn vrienden leuk vinden’.

Naast lokale zoektermen wordt er ook gezocht op interesses. Voor een auteur kan het interessant zijn te verschijnen in een zoekopdracht naar: Boeken gelezen door online marketeers. Of als je op zoek bent naar een andere baan en je zoekt op ‘vrienden die mensen kennen die werken bij bedrijf X’. Daarmee kan deze functie een potentiele concurrent worden voor Linkedin en vacaturesites.

Wat moet ik nu?

Vooralsnog moeten we afwachten wat Graph Search gaat doen. Voor nu is het alleen beschikbaar in Engels en de functionaliteiten zijn nog beperkt. Omdat het nog in de Beta fase zit, is het gebruik alleen mogelijk voor personen die zich via een wachtlijst aangemeld hebben en toegang gekregen hebben. Wij hebben onszelf ook op De Wachtlijst gezet, in de hoop het op korte termijn uit te mogen proberen. Als we toegang krijgen, doen we we verslag via ons blog.

De vraag is of het voor alle bedrijven interessant wordt of voornamelijk voor bedrijven die passen bij het sociale karakter; restaurants, bioscopen, discotheken en andere uitgaansgelegenheden. Het succes van Graph Search staat en valt met gebruikers die bereid zijn bepaalde informatie te delen. Als je bedrijf ‘likeable’ is, is het goed in actie te komen en voorbereid te zijn. De eerste stap naar het verbeteren van de vindbaarheid binnen Facebook lijkt het vergroten van de Fanbase te zijn. Dit kan bijvoorbeeld via adverteren op Facebook.
Maar ook via de organische weg kan gewerkt worden aan het vergroten van de vindbaarheid binnen Facebook.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag