FTC Waarschuwt: Advertorials op internet moeten herkenbaar zijn als advertentie
Afgelopen week verscheen er een nieuwsartikel in Reuters over de Amerikaanse ‘Federal Trade Commission’ (FTC) dat zij waarschuwen rondom het illegaal plaatsen van ‘native advertising’ oftewel ‘advertorials’ op websites.
Wie is de Federal Trade Commission
De FTC is de Amerikaanse waakhond voor bescherming van de consument. De waarschuwing is geuit tijdens een congres in Washington DC (USA): Blurred Lines, Advertorial or Content? De FTC is van mening dat bij het plaatsen van online advertorials, duidelijk aangegeven moet worden of de inhoud gesponsord of onafhankelijk is.
Advertorials
Een advertorial is content voor een website, gesponsord door een derde partij die daar voordeel bij heeft. De content wordt op een efficiënte manier onder de aandacht van de doelgroep gebracht en lijkt redactioneel van aard. In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een stukje content die gesponsord die is. Er staat duidelijk in de groene balk vermeld dat het om een advertorial gaat vanuit Becel.
Echter zijn er ook op internet tal van voorbeelden te vinden van vergelijkbare content op andere websites en van andere adverteerders waarbij er niet is aangegeven dat het om een advertorial gaat.
Waarom advertorials een probleem kunnen zijn
Advertorials liggen vanuit meerdere kanten onder vuur. Niet alleen de FTC valt er over, ook Google is bezig met een strijd tegen deze advertorials. Echter hebben zij beiden een andere reden om er hun aandacht op te richten.
Google heeft problemen met advertorials omdat er vaak een link in staat die linkwaarde doorgeeft. In de advertorial van Becel op nu.nl is staat een link, maar die geeft geen linkwaarde door, hier komen we later op terug. Google is van mening dat je een link alleen zou moeten krijgen omdat je die verdient: Je hebt iets bijzonders ontwikkeld of iets opmerkelijks gedaan waar je vervolgens over schrijft op je website dat een link waard is. In het geval van een native advertorial is die grondslag niet aanwezig, je krijgt de link omdat je ervoor betaald hebt. Het kopen van links is tegen de richtlijnen van Google en daarmee zijn deze advertorials dus een doorn in het oog.
Zie hieronder een video van Matt Cutts (Google) over de visie van Google op advertorials:
FTC
De Amerikaanse Federal Trade Commission heeft op een andere manier een probleem met een advertorial, zo kunnen ze kunnen misleidend zijn naar de consument. De consument weet niet of een bepaalde website een artikel aanraadt omdat er ze er echt tevreden over zijn of omdat ze betaald krijgen.
Het is niet vreemd dat de FTC hierover valt. In Nederland is hier wetgeving over vastgelegd in de Wet Oneerlijke Handelspraktijken. Een stukje uitleg over deze wet is na te lezen op de website van Marketingfacts. Zodoende staat in Nederlandse tijdschriften bijvoorbeeld al jaren bij een advertorial vermeld dat het om een gesponsord artikel gaat. Zie hieronder een voorbeeld van een advertorial op de Sanoma website.
Echter op het internet gaat nog niet alles volgens officiële wetten en regels of houdt men zich er niet aan. Het is over het algemeen niet moeilijk om op het internet een native advertorial te laten plaatsen zonder dat hierbij duidelijk wordt aangegeven dat het om betaalde content gaat.
Gevolgen
Google geeft al langere tijd aan dat op het internet advertorials ook duidelijk herkenbaar moeten zijn als advertorial én geen linkwaarde mogen doorgeven. Je mag dus wel advertorials plaatsen van Google, je mag er alleen niet van profiteren als het om linkwaarde gaat. De adverterende partij moet de link naar de betalende partij dan ook voorzien van een rel=”nofollow”. Dit is door nu.nl correct gedaan: de link naar het recept met de visschotel geeft geen linkwaarde door:
(Klik op de afbeelding voor vergroting)
Er zijn het afgelopen jaar internationaal al voorbeelden geweest van partijen die een Google penalty hebben gehad vanwege het verkopen van linkwaarde. Echter zal de waarschuwing van de FTC de nodige consequenties kunnen hebben. Het kan zijn dat Google dit aangrijpt om nog strenger op te treden tegen link spam vanuit advertorials.
In het artikel van Reuters.com staat ook te lezen:
In June of this year, the commission sent letters to certain search engine companies, which it did not name, urging them to ensure that they carefully distinguish search results from paid advertisements.
Google doet dit inmiddels netjes, zie hieronder een voorbeeld van een de resultatenpagina voor de zoekterm ‘levi spijkerbroek’. Alle advertenties zijn duidelijk voorzien van een label.
Bing geeft het ook aan, maar minder duidelijk dan Google. Zo is het grote vak in het midden lichtgroen en bevat klein de tekst ‘advertenties’. Aan de rechterkant staat er ook klein bovenaan ‘advertenties’.
Wat nu?
Het is dus duidelijk dat er steeds meer aandacht komt voor online advertorials. Ook op het internet moet men zich aan de wet- en regelgeving houden en zodoende ontwaken de autoriteiten eigenlijk veel te laat, maar goed zoals zo vaak geldt ook hier: beter laat dan nooit.
De waarschuwing van de FTC zal voor Google wellicht een aanleiding kunnen zijn om nog strenger te gaan optreden tegen partijen die op deze manier linkwaarde kopen en verkopen.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee en daarom zullen wij het blijven herhalen: koop en verkoop geen linkwaarde. Voor de adverterende partij is ons advies: werk aan een link profiel dat je oprecht hebt verdiend. Blijf ver van activiteiten zoals linkruil, het kopen van links en linknetwerken.
Voor de partij die de advertorials plaatst: als er betaald is of op enige manier een incentive staat tegenover een link voorzie de link dan van een rel=”nofollow”.