Gaat Google stoppen met het Grantspro programma?

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 19 december 2017Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - iStock_91616877_LARGE-500×330-1

Er doen vele geruchten de ronde rondom het gratis advertentieprogramma van Google: Google Ad Grants. Een gift van Google aan non-profitorganisaties met een ANBI en/of CBF status. Deze gift betreft een besteedbaar maximaal budget van $10.000 per maand met aanvullende voorwaarden voor besteding en management van het account in vergelijking met een betaald Awords account. Verder gaf Google een Grantspro status uit met een viervoudig besteedbaar budget. Nu zijn er in het verleden aanpassingen in de algemene voorwaarden doorgevoerd door Google die niet altijd ten gunste waren van de grantee. Er is een trend ontstaan waarbij grantees kort voor de doorvoer van nieuwe voorwaarden of zelfs pas daarna worden geïnformeerd over de veranderingen binnen het beleid en gevolgen ervan. Het gevolg is dat er vaak druk gespeculeerd wordt onder Google grantees op vele fora en blogs.

Nog even de belangrijkste en meest recente veranderingen binnen het Google Ad Grants landschap op een rij:

Van een maximale CPC van 1 naar 2 dollar en geen directe concurrentie met betalende partijen (2013)

Het effectief uitgeven van 10K of in kan sommige gevallen 40K is een behoorlijke uitdaging. Zeker wanneer het ontbreekt aan goede en gevarieerde content. Met een lage Quality Score en slechte positie leg je het dan al gauw af tegen andere goede doelen en betalende partijen die een hogere CPC kunnen inzetten. De verhoging van de maximale CPC van 1 naar 2 dollar leek dan ook een welkome kans te zijn op een hoger vertoningsaandeel en een betere positie. Dit bleek een beetje een sigaar uit eigen doos te zijn. Tegelijkertijd werd namelijk doorgevoerd dat betalende partijen in veel gevallen voorrang krijgen binnen een veiling. Met andere woorden: je concurreert alleen direct met andere goede doelen die bij een niet-volledige besteding van het beschikbare dagbudget massaal inzetten op een maximale CPC van $2. Gevolg: een hogere gemiddelde CPC en besteding van beschikbaar budget, maar niet per definitie een betere positie of resultaat.

Alleen verkeer naar eigen domein versturen (2013)

In diezelfde periode werd ook een streep gezet door het onbeperkt sturen van Grants-verkeer naar alle gewenste domeinen. Dit werd gereduceerd naar slechts het eigen domein met de mogelijkheid om via een formulier onder bepaalde voorwaarden vrijstelling te vragen voor andere domeinen. Niet geheel onterecht in de strijd van Google voor zoveel mogelijk relevantie voor de zoeker.

Afschaffing Grantspro programma voor nieuwe aanvragers (2016)

Na enkele jaren van relatieve radiostilte kwam waarschijnlijk wel de meest besproken verandering binnen het grantsbeleid: Google geeft per 1 september 2016 geen nieuwe Grantspro-accounts meer uit. Duidelijkheid over de toekomst van de huidige grantspro-houders kan Google niet geven. Diepteleurgestelde reacties deden de ronde op het Adgrants forum, van mensen die bijna aan de voorwaarden voor Pro voldeden en het verzoek of hier een uitzonderingsregel voor is. Helaas zonder gewenst resultaat. Er gaan inmiddels ook verhalen rond van accounts die zonder vooraankondiging gedowngraded worden. Er is dan ook geen mogelijkheid meer om dit te herstellen.

Nieuwe aanpassingen algemene voorwaarden in 2018

Uit eigen ervaring en die van andere campagnemanagers van grants accounts, merk ik dat Google steeds gerichter optreedt tegen gebruikers die niet voldoen aan het beleid op onder meer actief management van accounts en hier ook maatregelen op neemt. Iets wat je met een betaald account als vanzelfsprekend ziet, wil er bij er bij grantees nog wel eens bij inschieten. Niet geheel onterecht heeft Google onlangs aangekondigd meer consequenties te stellen aan slechte kwaliteit campagnes.

Inmiddels hebben ze hier ook meer ruchtbaarheid aan gegeven door 14 december met concrete richtlijnen te komen die per 1 januari 2018 al ingaan:

Opheffing maximale bod van $2

Een grote verandering die de profs verder van de “toch zonde om het te laten liggen” partijen scheidt. De vooral slapende accounts zullen na 1 januari een beetje verder sukkelen, maar dit biedt vooral kansen voor degenen die nu wakker zijn. De regel gaat alleen op wanneer je inzet op Doel-CPA of ROAS. Bij handmatig bieden kun je (voor zo ver bekend) gewoon vasthouden aan het oude vertrouwde bod van $2. Een mooie kans om meer conversies uit efficiënter campagnemanagment te halen.

Op de missie gebaseerde campagnes

Wederom een verandering die veel teweeg gaat brengen. Enkele uitzonderingen daargelaten is het niet meer toegestaan om zoekwoorden bestaande uit één woord in te zetten. Uitzonderingen zijn je merknaam en erkende medische aandoeningen. Te algemene zoekwoorden of zoekwoorden met een kwaliteitsscore van 2 of minder worden evenmin toegestaan. Zoekwoorden die het naar verwachting voor veel accounts überhaupt mogelijk maken om het dagbudget van $329 (regulier) of $1.318 (pro-account) volledig te besteden zullen hierdoor dus wel eens herzien moeten worden.

Accountbeheer

Wederom een open deur voor de meeste managers van betaalde Awords accounts zijn de verplichting van ten minste twee actieve advertenties en twee sitelinks per adgroups. Binnen een campagne moeten ook ten minste twee adgroups actief zijn. Dat Google dit apart benoemt, geeft het gevoel dat veel grantsadverteerders hier dus blijkbaar niet altijd aan voldoen. Voor deze adverteerders dan toch maar het advies om over te stappen naar Ads Express (of samen te gaan werken met een bureau). Je riskeert dat je account geannuleerd kan worden tot het weer voldoet aan de vereisten.

Een regel rondom de CTR was er in het verleden niet. Het enige CTR-minimum dat er eerder was, was die van 1% en dan ook alleen voor Grantspro. Per januari moet elk grantsaccount maandelijks een gemiddelde CTR van 5% hebben. Een gespecialiseerde non-profit organisatie spreekt over een CTR van 1,5 tot 4% bij een gemiddelde non-profitorganisatie. Echter een CTR van 5% is naar mijn mening goed haalbaar, inclusief behoud van voldoende verkeersvolume. En de eerder genoemde opschoonbeurt van te brede en enkelwoordige zoekwoorden zal ook ten goede komen van de CTR.

Begin 2017 werden grantees door Google aan het werk gezet als tegenprestatie voor de maandelijkse gift. Via een enquête werd er onderzoek gedaan naar de kosten en baten van grants voor organisaties. Met een harde deadline werden accounts van degenen die hier geen gehoor aan gaven opgeschort. Bereid je maar voor, dit gaat een jaarlijks terugkerende verplichting worden!

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

In het verleden werden belangrijke meldingen vanuit het Ad Grants team vaak via e-mail gedaan. Er is in de laatste berichten aangekondigd dat er meer via de in-product meldingen zal worden gecommuniceerd. Voldoe je niet aan het beleid, dan maakt Google hier vanaf 1 januari 2018 via de Ads interface een melding van. Voor behoud van een regulier account werd overigens al vereist minimaal eens in de 90 dagen in te loggen.

De toekomst van Grants(pro)

Google heeft de aanval ingezet op benedenmaatse grantsaccounts. Speel je niet actief in op de veranderingen die per 1 januari 2018 ingaan, dan zal dit naar verwachting grote gevolgen voor de resultaten van je campagnes hebben of zelfs leiden tot (tijdelijke) opschorting van het account. Er zullen dus frequente uren in grantsaccounts gestopt moeten worden. Anders moet je als grantee toch serieus gaan nadenken over over Ads Express.

Samen met alle veranderingen binnen het beleid en het afschaffen van Grantspro, doet dit de gemoederen onder de reeds bestaande Pro-eigenaren hoog oplopen. Google doet hier geen officiële uitspraken over, maar Ad Grants medewerkers mengen zich wel eens in discussies op fora. Of de toekomst van Grantspro voor een zeer lange tijd is verzekerd is, is nog maar de vraag, maar voor de komende jaren toch wel als we de reactie hieronder mogen geloven.

Grants pro advertiser community text

https://support.google.com/grants/answer/117827?hl=en
https://www.en.advertisercommunity.com/t5/Google-Ad-Grants/Grantspro-Going-Away/m-p/1253167/highlight/true#

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Google Grants?

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 6W9A8343_Abovo Maxlead klantendag 2024 kleiner formaat
Hoe organiseer je internationale marketing teams met aandacht voor zowel schaalbaarheid als lokale relevantie?
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - WhatsApp Image 2024-11-07 at 09.51.35_3b5e936c
MeasureCamp Bratislava: 150 vakidoten bij elkaar
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - 6W9A3131.jpg
De gamechanger voor B2B succes – Meld je aan
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - pexels-wdnet-106344
Alles wat je moet weten over de meetproblemen in Google Analytics
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - AB-6W9A7726_Abovo Maxlead klantendag 2024
Abovo Maxlead viert 25-jarig jubileum
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - view-man-handling-money-funds-wealth-prosperity
Attributie: pas op, reken jezelf niet rijk!
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Google_Update_OGT_1200x627
Websites worden hard geraakt door Google Updates. Is er nog hoop?
SEO
Blog
Nina
Nina
Maxlead - uitgelicht-Behoud third party cookies
Van uitstel komt afstel: third-party cookies blijven in Chrome
SEA
Blog
Lois
Lois
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag