Google Summit 2018: veel kansen door AI, ML en cross-device data?
“The new world will be a place of answers and no questions, because the only questions left will be answered by computers, because only computers will know what to ask.”
— James Cameron, 1969
Met deze quote werd de Google Summit in San Francisco vorige week afgesloten. Automatisering, Google Cloud en Machine Learning voerden de boventoon op de Summit. Echter, de voorspelling achter de quote van James Cameron uit 1969 lijkt niet helemaal waarheid te worden: op dit moment merken we juist dat mensen nodig zijn om de goede vragen te stellen en dat computers die vragen steeds beter kunnen beantwoorden.
Tijdens de Google Summit informeert Google haar partners wereldwijd over de laatste updates in het Google Marketing Platform.
Het Google Marketing Platform als knooppunt van data
Google is al een tijd bezig om de vele data waar het over beschikt te integreren en combineren. Hiermee wordt de impact van de tools die zich in het Google Marketing Platform (GMP) bevinden krachtiger, zodat het GMP voor zowel data analyses als campagne-optimalisatie optimaal kan worden ingezet. Een essentieel onderdeel hierin is de beschikking over cross-device data (dezelfde gebruiker op meerdere apparaten). Met behulp van de recentelijk gelanceerde Google Signals in Google Analytics is het mogelijk om inzichtelijk te maken hoe (potentiële) klanten zich cross-device door de customer journey bewegen. Deze cross-device data kan vervolgens worden ingezet om remarketing campagnes te boosten.
Tijdens de Google Partner Summit ging het in grote mate over het Google Marketing Platform. Helaas zijn de Non Disclosure Agreements van Google zeer strikt en mogen we niet alles delen, maar de volgende wetenswaardigheden zijn zeker de moeite van het lezen waard. Een tipje van de sluier: het duurt niet lang meer voordat alle data met elkaar gecombineerd kan worden en je binnen enkele seconden de berekeningen kunt maken die jou als marketeer echt verder helpen.
Highlight nr. 1: nieuwe features in Google Data Studio
Het afgelopen jaar heeft Google ontzettend hard gewerkt aan het doorontwikkelen van Data Studio, de gratis dashboarding en rapportage tool van Google die wij ook voor veel klanten inzetten. Was dit twee jaar geleden nog een vrij platte tool, tegenwoordig zijn er meer dan 500 integraties met verschillende databronnen mogelijk. Intelligente filtering en verschillende visualisaties maken het mogelijk om gemakkelijk en snel inzicht te krijgen in je marketing performance. De workflow tussen Data Studio (overzicht van je performance en vinden van analysevragen) en Analytics (deep dive in de data om echt aan de slag te gaan met je vragen) wordt ook steeds beter en stelt je als marketeer in staat om goede vragen aan de analist te stellen. Tijdens de Summit lanceerde Google weer wat nieuwe Data Studio features:
- Het is nu ook mogelijk om berekeningen per grafiek te doen en berekeningen te doen op data die zijn samengevoegd uit twee of meer bronnen (blended data)
- Je kunt nu YouTube video’s in je Data Studio rapport opnemen
- Vanaf vorige week zijn dynamische filtering & de zoekoptie voor filters gelanceerd. Zie hier een voorbeeld van hoe dit werkt.
Highlight nr. 2: Integraties Google Marketing Platform
Bij de aankondiging van het Google Marketing Platform dachten velen dat het alleen ging om een rebranding van de 360 suite. Google heeft echter laten zien dat dit niet het geval is. Er is veel meer focus op integraties tussen de verschillende tools. Met alle data die bedrijven tegenwoordig tot hun beschikking hebben zien we steeds vaker dat conventionele oplossingen te weinig rekenkracht en flexibiliteit bieden. Dit verklaart de zwaardere focus op cloud oplossingen vanuit Google. Wat je dus vaak ziet is dat verschillende bronnen (e-mail, advertising data, tv & radio schema’s, offline conversies en gegevens van je loyalty programma) bij elkaar worden gebracht in Google Cloud en dat Google Big Query wordt gebruikt om uit deze complexe datasets inzichten te verkrijgen.
Bij Maxlead zetten het Google Cloud platform ook in voor onze klanten. Op de Summit hebben we, samen met het KWF, hier zelfs een award mee gewonnen. Door de creatie van een dynamische campagne, gebaseerd op de combinatie van DV360 (Display & Video 360), Google Cloud en externe data van Buienradar is het gelukt de juiste boodschap op het juiste moment over te brengen voor de ‘smeren, kleren, weren’ campagne. Lees hier meer over deze case.
Highlight nr. 3: automatisering met Intelligence
Met de Intelligence feature wil Google het makkelijker maken voor de gebruiker om antwoorden te krijgen zonder diep de Google Analytics interface in te hoeven duiken. Het werk een beetje als Google Assistance. Je stelt een vraag en de tool komt met een antwoord. Ook kun je een vervolgvraag stellen die Google op de juiste manier kan interpreteren en beantwoorden. Er zijn een aantal tips om de Intelligence Feature goed te gebruiken:
- Wees zo specifiek mogelijk
- Als je intypt: ‘Top landen’ dan weet de tool niet goed waar het op moet zoeken, het is namelijk niet duidelijk wat je wilt weten: landen met de beste conversieratio, de meeste conversies of het meeste aantal gebruikers? Kort gezegd: deze zoekopdracht heeft nog een metric nodig, zodat de zoekopdracht in Google Analytics gedaan kan worden.
- Als je intypt ‘Aantal gebruikers/users’ dan weet Google Analytics ook niet precies wat je wilt, aangezien het tijdsframe in deze vraag ontbreekt.
Wil je de Intelligence feature in Google Analytics eens testen? Je vindt de tool hier in Google Analytics:
De komende tijd zal er verder worden gewerkt aan de Intelligence features van Google Analytics. Een voorbeeld hiervan is anomaly detection. Anomaly detection, wat eigenlijk niets meer betekent dan het opsporen van uitschieters, gaat over het identificeren van waarnemingen die “abnormaal” zijn. Simpel gezegd komt het erop neer dat Google automatisch uitschieters vindt in je Google Analytics data en je hiervan op de hoogte stelt. Hiermee ben je snel geïnformeerd en kun je tijdig ingrijpen als bijvoorbeeld je campagne performance ineens naar beneden schiet of een van je producten opeens wel héél erg populair is. We zullen hier zeker meer over horen de komende tijd!
Alle signalen wijzen erop dat het komende jaar een bewogen jaar gaat worden. We zullen in de praktijk meer gaan zien op het gebied van Artificial Intelligence en Machine Learning. Wij staan te popelen om deze ontwikkelingen met onze klanten te gaan verkennen en samen verder te groeien. To be continued!