Google voor Non-Profit event
Gisteren bezocht ik namens het Maxlead Non-Profit team het door Google georganiseerde event voor Non-profits in Amsterdam. Het evenement werd bezocht door veel goede doelen- en culturele organisaties, zoals musea en culturele instellingen. Hoogtepunt was de introductie van YouTube for nonprofits.
Mobile first ook voor non-profit websites
James van Thiel, director agency relations bij Google opent het event met een introductie van de laatste technologische trends. Project Loon is een project van Google dat zorgt voor wifi connectie in afgelegen gebieden die niet tot nauwelijks internet hebben. Door middel van ballonnen in de stratosfeer wordt een wifi netwerk tot stand gebracht. Kijk voor meer informatie en een filmpje op Project Loon.
Mobile first is ook voor Non-Profit organisaties essentieel. Het aantal mobiele gebruikers neemt nu heel snel toe. We gaan naar een wereld met 6 schermen; naast ons vertrouwde desktop, laptop, mobile, tablet en tv scherm zullen we steeds meer schermen gaan gebruiken in ons huishouden, zoals in de auto of op de koelkast. Zorg dat mensen de website ook mobiel kunnen gebruiken, denk hierbij aan doneren en online tickets kopen direct op het mobiele apparaat. Zoals we weten is mobile friendly per 21 april ook een rankingfactor geworden. Zonder een mobiel vriendelijke website kun je anno 2015 echt niet meer, ook als non-profit organisatie.
Google for Non-Profits
Google heeft een nieuwe website gelanceerd: Google voor Non-Profitorganisaties. Naast informatie over Google Grants, tref je hier informatie over Google Apps en Youtube for Non-profits. Google Grants bestaat al sinds 2003 en met dit programma biedt Google non-profitorganisaties $10.000 per maand Ads advertentiebudget in 37 landen. Het Ads Budget wordt veelal ingezet om awareness te creëren, campagnes te promoten, donaties te stimuleren en vrijwilligers te werven.
Voorbeelden van Nederlandse non-profit organisaties die goede resultaten behaalden met Google for nonprofits samenwerking zijn Cinekid en het Concertgebouw te Amsterdam. Anne Schaepman (Cinekid) en Lieke Visser (Concertgebouw) vertelden enthousiast hoe zij gebruik maken van Google Grants om online de juiste doelgroep te bereiken. Naast Google Grants worden er ook betaalde Ads accounts en social media ingezet om awareness te creëren en sales te genereren. Het concertgebouw ontwikkelde een leuke tool het Concertkompas om online een concertadvies op maat te krijgen.
YouTube voor Non-Profit organisaties
Non-profit organisaties zijn vaak lang bezig met het maken van prachtige video’s maar vergeten vervolgens de promotie van die video op het YouTube kanaal. De helft van de YouTube video’s krijgt minder dan 100 views, aldus Ben Speas, YouTube expert bij Google. Met het Non-Profitprogramma van YouTube wil Google non-profit organisaties helpen hun video’s en kanaal te promoten. Als een organisatie zich aanmeldt krijgt deze een aantal tools tot zijn beschikking die anderen niet hebben zoals een donatieknop op je YouTube kanaal.
Meer YouTube tips van Ben Speas:
- Zorg voor een mooie banner
- Zorg voor links naar andere website (je website, facebook, twitter etc.)
- Maak een mooie introductie video (voorbeeld: Charitywater)
- Link zelf naar gerelateerde websites
- Maak gebruik van video cards
- Maak playlists
- Vertel met je video een verhaal dat emoties oproept; Content is King
- Vraag bekende mensen om jouw verhaal te vertellen
- Zet een goede beschrijving bij je video
- Zet een juiste omschrijving van jouw organisatie op je kanaal (met een link)
- Upload regelmatig (Enzo Knol werd als voorbeeld genoemd, die upload dan ook wel heel vaak)
Zie ook het non-Profit programma van YouTube. Meer informatie over Google for Nonprofits:
- Google Producte Blog (aankondiging van het Nonprofits programma in de Benelux)
- Google for non-profitorganisaties (alle informatie)