Google:Private Blog Networks update

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 29 september 2014Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - private-blog-network-pbn

Sinds afgelopen dinsdag (23-09-2014) zijn er verschillende berichten op het internet geplaatst over een nieuwe actie van Google, dit keer gericht op ‘Private Blog Networks’, de zogenaamde PBNs. Deze actie ligt in de lijn met voorgaande webspam oprolpraktijken van Google: het opruimen van grote link netwerken in de diverse landen. Dit zijn netwerken die speciaal werden opgezet voor het aanbieden en verkopen van links aan website eigenaren waardoor jouw website meer autoriteit zou krijgen, en dus meer zichtbaarheid in de organische zoekmachine resultaten. Een PBN is een speciale vorm van zo’n netwerk.   Vraag jij je als blogsite eigenaar af of je je zorgen moet maken? Hieronder behandelen wij wat PBNs zijn en waarom Google hier actie tegen onderneemt.

Wat zijn Private Blog Networks?

De naam Private Blog Network zorgt voor verwarring. Een Private Blog Network wil niet zozeer zeggen dat het om blogsites gaat die privé blogartikelen bevatten die niemand mag zien. Ze zijn juist openbaar. ‘Private’ staat voor een netwerk van blog sites die iemand geheel in eigen beheer heeft. Dit kunnen gratis websites zijn gehost op domeinen als WordPress, Blogger en Tumbr. Of een netwerk van sites die gehost worden op verschillende eigen domeinen. In het laatste geval worden speciaal voor dit doel veelal ‘expired’ domeinen gekocht die reeds een autoriteit hebben uit het verleden. Deze hebben nog backlinks naar het domein uit het verleden, waardoor ze nog waarde hebben voor de spammer.

Het doel van PBNs?

Het doel van zo’n netwerk is het plaatsen van links naar één bepaalde website, in het Engels ‘Money sites’ genoemd, de website waarmee het geld verdiend wordt.
Doordat de spammer de blog sites zelf in beheer heeft kan deze zelf bepalen welke content wordt geplaatst en welke links (onderling) naar welke pagina’s wijzen. Met als bedoeling dat de ‘Money site’ beter gevonden wordt op de gewenste trefwoorden. Uiteraard worden PBNs ook wel eens aangeboden om ingezet te worden door ‘gewone klanten’. Dit is iets waar je voorzichtig mee moet zijn, vooral sinds de Google Penguin update (april 2012) en wat als webspam bestempeld kan worden.

Vallen PBNs onder blackhat SEO?

Ja, in 9 van de 10 gevallen wordt een PBN opgezet voor het boosten van rankings in zoekmachines waarbij links niet op een natuurlijke manier verkregen worden. Daarnaast zijn de tactieken die daarbij gebruikt worden gericht op het misleiden en manipuleren van zoekmachines.

Moet je je zorgen maken als je zelf een blog site beheert?

Nee, wanneer op je eigen domein of subdomein een blog beheert hoef je je geen zorgen te maken. Een blog op je eigen website wordt over het algemeen gebruikt voor het uitdragen van interessante content over een bepaald onderwerp waar jij achter staat (kan zakelijk of privé zijn) en niet voor het met opzet verspreiden van externe links. Ook wanneer je meer autoriteit krijgt door het promoten van je blog artikelen hoef je je geen zorgen te maken. Als iemand je artikel plaatst of er naar linkt doordat hij of zij het interssant genoeg vindt gebeurt dit op een natuurlijke wijze en heb je zelf geen invloed op de links naar jouw website.

Weet je niet zeker of je geraakt bent?

Zoals het nu lijkt geeft Google bij een (in hun ogen) overtreding een melding via Google Webmaster Tools (GWT) onder het kopje ‘Handmatige acties’ (Manual actions). Het is vooralsnog niet helemaal duidelijk of alleen blogsites worden bestraft of dat ook de website waar de links naartoe wijzen een penalty krijgen. De meeste berichten van site eigenaren die geraakt zijn door deze actie en dit op internet kenbaar maken laten zien dat de actie is vanwege ‘thin content with little or no added value’:

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag