Google’s aftrap van #MobileMadness 5 maart 2015

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 5 maart 2015Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - online-marketing-blog-bericht-Thank-you

“Maximize your online strategy and search performance” Zoals we gisteren al in ons blogartikel beschreven, heeft Google aangegeven dat mobielvriendelijkheid vanaf 21 april dit jaar een ranking signaal gaat worden. Dat wil zeggen dat als je site niet ‘mobiel proof’ is volgens de criteria van Google, de kans bestaat dat jouw website minder goed zichtbaar zal zijn in de mobiele zoekresultaten.

Om website eigenaren op weg te helpen, organiseert Google de komende maand verschillende ‘hangouts’ (#MobileMadness #mobilefriendly).
Vandaag werd de aftrap gegeven door middel van een algemene presentatie. Maxlead heeft deze gevolgd en de belangrijkste punten hieronder uitgewerkt. Als je de hang-out trouwens zelf wilt bekijken in plaats van lezen kan dat ook: Maximize your online strategy and search performance.

Van de komende #MobileMadness hangouts zullen wij verslag uitbrengen via dit blog.

Samenvatting ‘Hangout’ 5 maart

Deze hangout van ongeveer 30 minuten ging nog niet zozeer over het onderwerp ‘hoe maak ik mijn website mobielvriendelijk’. Met mobielvriendelijk bedoelen we, is jouw website op een mobiel apparaat goed leesbaar; zijn de letters groot genoeg, kun je makkelijk doorklikken via een button of link naar een andere pagina, en hoef je niet horizontaal te scrollen om alle tekst te kunenn lezen. Nee, daar ging het dus niet over. Het onderwerp voor deze hangout was de basiselementen rondom je zichtbaarheid in Google; tips & tools voor het bepalen van je online strategie; hoe meet je de resultaten van die strategie en hoe kies je de juiste partner om de online zichtbaarheid te verbeteren en uit te breiden.

5 basis principes voor je online strategie

Anno 2015 ontkom je er niet aan online zichtbaar te zijn als bedrijf. De 5 basisprincipes die je hiervoor moet meenemen zijn volgens Google:

 1. Users – richt je op je lezers en weet wie je doelgroep is. Verdiep je in hun vragen en problemen en wat jij hen kunt bieden als oplossing. Denk dus vanuit degene die je wilt bereiken en serveer relevante content waar ze wat aan hebben. Het ‘inside-out’ denken is dus echt verleden tijd.
 2. Focus – wees de beste in 1 ding. Dat klinkt misschien wat beperkt maar ook logisch. Jij hebt als bedrijf jarenlange ervaring en kennis opgedaan op jouw werkvlak, draag dat ook uit. Bied content waar een geïnteresseerde iets aan heeft en bovendien van kan leren. Dat wekt vertrouwen waardoor de lezer jou gaat zien als expert en je zal blijven volgen en delen. Het voorbeeld dat Google gaf ging over de pizzabakker op de hoek die al 20 jaar fantastische pizza’s bakt en daarmee bekendheid heeft gemaakt. Ga dan niet proberen je ook nog te profileren als beste chefkok voor Indiaase papadums en naanbrood, Japanse sushi’s en Koreaanse fondue. Dat komt niet echt geloofwaardig over. Het oude gezegde blijft dus nog steeds van kracht: “Schoenmaker, blijf bij je leest!”
 3. Mobility – zorg dat je online zichtbaar bent op zoveel mogelijk platformen/apparatuur. We leven in een tijdperk waar de PC en laptop meer broertjes en zusjes gekregen hebben in de vorm van TV, tablets, mobiele telefoons (smart- en feature telefoons). Op elk moment van de dag op elke plek zijn mensen online en op zoek naar iets. Belangrijk dat alles wat je online aanbiedt ook is ingericht voor al die verschillende formaten en apparaten.
 4. Speed – “Fast is better than slow”! We zijn steeds meer aan het multi-tasken en hebben geen tijd meer om ergens lang op te wachten. Je bestelt je afhaalmaaltijd telefonisch zodat die klaar staat als je aankomt. Snelheid is belangrijk, dus ook voor je website. Als een pagina lang moet laden, zijn de meeste bezoekers alweer vertrokken. Een bekend fenomeen is dat het laden op een mobiel apparaat langzamer gaat. Een basisprincipe wat ook op de agenda moet staan.
 5. Sincerity – Kies voor een langetermijnstrategie en implementeer dat door je hele bedrijf heen. Even snel een website de grond uitstampen en wat ‘SEO tweaks’ is geen garantie meer voor bezoek. Het kost tijd, geld en inspanning; een continue proces dat nooit ophoudt, waar je expertise bij nodig hebt en een hele lange adem. “Eerst zaaien, dan oogsten!”, vraag maar aan de boeren.

Welke online kanalen moet je kiezen?

Toen we van die 5 basisprincipes waren doordrongen, werd de vraag gesteld welke kanalen je vervolgens moet inzetten. Er is namelijk meer dan 1 mogelijkheid:

 • Website – Het eerste wat in je gedachte opkomt is een webste. Dat klopt, dat medium is ook heel belangrijk want hier kun je laten zien wat jij te bieden hebt voor de ‘behoeftige’ bezoeker; toon je kennis en expertise, waarom iemand bij jou terug moet blijven komen. Een website is een ideaal kanaal om mensen naar je toe te trekken. Ga voor kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid. Met veiligheid bedoelt Google, maak een website met het ‘secured protocol’ https://. Sinds ze in augustus 2014 aankondigde hier een ranking factor van te maken, wil Google website eigenaren over de streep te trekken de https:// site te migreren naar een https:// omgeving.
 • Social platformen – Daarnaast kun je er voor kiezen online actief te zijn op diverse social media platformen; waar zit jouw doelgroep en hoe kun je ze daar het beste bereiken. Het voordeel van social media kanalen is dat je mensen vaak op een meer persoonlijke en luchtige manier kunt benaderen en met verschillende content zoals beeldmateriaal, videos’ en audio. Belangrijk, bepaal vooraf welk platform je kiest nadat je hebt onderzocht waar je doelgroep zit. Doe het goed of doe het helemaal niet in dit geval.
 • Lokalisering – om maar weer terug te komen op die pizzabakker; je zit in de trein naar huis en bedenkt dat je niets meer in de koelkast hebt aan eten. Maar je hebt wel trek dus je gaat op zoek op je mobieltje naar een pizzarestaurant die je onderweg naar huis tegenkomt. Dan wil je als pizzatent wel getoond worden tussen de lokale resultaten en ook op Google Maps. Verrijk je lokale content met je adres, telefoonnummer, openingstijden, betalings- en parkeermogelijkheden etc.

Zoals Google zelf zegt tijdens de presentatie, “hoe goed je het doet online, gaat verder dan een nummer 1 positie in de organische resultaten”. Je moet de juiste mensen bereiken, met de juiste zoektermen en content die daarbij hoort. En niet onbelangrijk; het moet ook aansluiten op je bedrijfsdoelen. Dus: beperk je tot waar je goed in bent.

Meten is weten: Google Webmaster Tools

Hoe ga je vervolgens meten hoe je het doet na al je inspanningen? Je wilt toch ook weten hoe vaak je gezien wordt in Google, hoeveel mensen er doorklikken naar jouw webpagina, en hopelijk vervolgens een conversie doen (iets bij je afnemen).

Om dit te monitoren is het aanmaken van een gratis Google Webmaster Tools (GWT) account een prima optie. Met uitzondering van conversies (gebruik daarvoor Google Anlytics of een ander webstatistieken pakket) geeft het inzicht in je zichtbaarheid qua zoektermen, aantallen van impressies en kliks, en wat je gemiddelde positie is op een zoekterm. Daarnaast kunt je de volgende zaken nog monitoren:

 • is je site mobielvriendelijk
 • signaleert Google crawlfouten
 • hoe crawlt de spider je site
 • wat is de gemiddelde laadtijd
 • is je site wel bereikbaar
 • hoeveel pagina’s heeft Google geindexeerd
 • welke externe partijen linken er naar jouw site

Kortom, te veel om in deze presentatie uit te werken.

Het SEO team van Maxlead gebruikt GWT voor al haar SEO klanten om websites en de ‘performance’ te monitoren en vervolgens te optimaliseren. Als wij een keer mee moeten kijken in jouw account, laat het ons dan weten.

SEO inzetten als lange termijn strategie

Als laatste onderwerp werd besproken dat SEO een onderdeel van de marketing strategie moet worden. Het zijn geen klusjes meer die je even tussendoor doet. Het fenoneen ‘Black Hat SEO’ werd hier nog eens naar voren gebracht: geen trucjes of kortetermijnactiviteiten. Geloof niet in partijen die zeggen dat ze je op nummer 1 kunnen krijgen. Fout en heel gevaarlijk.

Wat Google met recht zegt “Een garantie op een nummer 1 positie bestaat niet”. Zeker niet meer in de tijd van lokalisatie, zoekhistorie, taalinstellingen etc. Wat jij ziet op positie 1, kan een ander zien op positie 5. Rankings mogen dus geen harde KPI meer zijn.
Vraag je als bedrijf ook af of je SEO inhouse moet gaat doen of wilt uitbesteden aan een bureau. Alles heeft voor- en nadelen, het gaat hier vooral om expertise en geld. Als je een SEO partner wilt inhuren, heeft Google een spiekbriefje met vragen samengesteld die je aan het SEO bureau kunt voorleggen om een eerste indruk te krijgen.

Belangrijk dus dat SEO aansluit op je bedrijfsstrategie, anders heeft het bijna geen kans van slagen.

Eerste mobiele sessie 12 maart a.s.

Ben je geïnspireerd en wil je zelf de #MobileMadness hangouts gaan bijwonen? De eerstvolgende is op 12 maart a.s. Ga naar de Google+ pagina van Google Webmasters voor meer informatie. Je kunt natuurlijk ook onze volgende blog afwachten, wij houden je op de hoogte.

Wil je nu aan de slag?

Voor ijverige webmasters die de hangouts niet willen afwachten, heeft Google een online mobiele handleiding opgesteld waar veel informatie te vinden is voor het ontwikkelen van een mobiele website.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Maxlead - MXL-Google-Ads-conversiec_-scaled
Haal je het maximale uit je Google Ads conversie metingen?
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag