Heeft jouw mobiele site al hét Google keurmerk?

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 29 januari 2015Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - google-mobile

Half november introduceerde Google het ‘mobile friendly label’ in de zoekresultaten. Dit label is zichtbaar als je met een mobiel apparaat een zoekopdracht in Google doet. Het mobile friendly label houdt in dat mobielvriendelijke websites een label krijgen die zichtbaar is voor mobiele gebruikers die een zoekopdracht in Google doen.

Het ‘mobile friendly label’ van Google is een logische ontwikkeling, omdat het aandeel smartphones nog steeds groeiende is en dit ook terug te zien is in het aantal bezoekers dat via een smartphone een website bezoekt. In Nederland wordt een mobielvriendelijke website aangegeven met het grijze tekstlabel: Voor mobiel.

Wat zijn de criteria voor een mobielvriendelijke pagina?

Om te testen of een website mobielvriendelijk is heeft Google de Mobile friendly test openbaar gemaakt. Dit is een webpagina waar je je eigen webpagina’s kunt testen. Bij de beoordeling kijkt Google vooral naar de usability; hoe gebruiksvriendelijk is een website voor mobiele gebruikers. Belangrijk is bijvoorbeeld de leesbaarheid van de teksten en ook of de menu’s met een vinger op het scherm goed te bedienen zijn. Kortgezegd komt een pagina in aanmerking voor het label ‘mobielvriendelijk’ als het voldoet aan de volgende criteria (die worden gedetecteerd door Googlebot):

  • Er wordt geen software gebruikt die niet algemeen toegankelijk is op mobiele apparaten, zoals Flash.
  • Er tekst wordt gebruikt die duidelijk leesbaar is zonder te zoomen.
  • Links (menu items) zijn ver genoeg uit elkaar geplaatst zodat gemakkelijk (ook met wat dikkere vingers) op de juiste link kan worden getikt.
  • Als je als bezoeker niet horizontaal hoeft te scrollen op de pagina om de tekst te kunnen lezen.

Is het mobile friendly label van invloed op je ranking?

Op dit moment zijn er nog geen aanwijzingen dat het mobile friendly label een ranking factor is. Het kan echter wel van effect zijn op de CTR, het label geeft namelijk aan in de zoekresultaten dat een website mobielvriendelijk is. De speculatie is wel zo dat Google op termijn dit als een rankingfactor gaat gebruiken, Google heeft al aangegeven te testen met een nieuw ‘mobiel algoritme’.

“We see these labels as a first step in helping mobile users to have a better mobile web experience. We are also experimenting with using the mobile-friendly criteria as a ranking signal.”

Lees het volledige artikel op Google Webmaster Tools Central

Sluit geen opmaak bestanden uit via robots.txt

Je kunt je website nog zo mobielvriendelijk hebben ingericht dat het voor de gebruikers optimaal werkt. Dat wil niet zeggen dat dit voor Google ook duidelijk is, Googlebot moet wel de volledige toegang krijgen tot een website om deze te kunnen spideren (NB: Googlebot is de naam van de webcrawlingbot waarmee Google spidert). Het komt nog te vaak voor dat Googlebot geen toegang heeft tot CSS of Javascript bestanden. Websites die bijvoorbeeld met WordPress werken doen dit vaak automatisch al. Een nadeel hiervan is dat Google niet goed kan zien of een website mobielvriendelijk als een belangrijk deel van de opmaak niet gezien kan worden.

Zorg er dan ook altijd voor dat je Google je website zo voorschotelt zoals gebruikers je website ook te zien krijgen. Dit kun je checken in het Google Webmaster Tools profiel van de website onder ‘Fetchen als Google’.

Gisteren (27-01-2015) heeft Google ook naar buiten gebracht de bovenstaande melding in mobiele resultaten weer te geven wanneer belangrijke gegevens geblokkeerd worden in robots.txt. Deze melding wordt al geruime tijd gebruikt in de desktop resultaten. In het kort zegt Google hier het volgende over:

“We’ve been seeing mobile websites that have that directive or that block access to critical resources such as JavaScript, CSS or images files. This prevents us from crawling and indexing their content properly.

For that reason, starting today, we’ll display a message in place of the description snippet for mobile search results blocking Googlebot for smartphones, just as we already do for search results blocking Googlebot .”

Lees het volledige artikel op Google Plus.

Mobile warnings in Google Webmaster Tools

Dat Google haar gebruikers bewust wil maken van het belang van een mobielvriendelijke website blijkt uit het feit dat er sinds kort waarschuwingen via Google Webmaster Tools naar webmasters verzonden worden als zij een website beheren die (volgens Google) niet mobielvriendelijk is.

Lees het volledige artikel op Search Engine Land.

Hierbij geeft Google wel een uitleg hoe je je pagina zo kan verbeteren waardoor deze in de toekomst wel mobielvriendelijk is. Daarnaast is deze melding ook in Google Webmaster Tools geïntegreerd zodat je zelf kunt kijken of je website volgens Google mobielvriendelijk is.

Google mobile met John Mueller op de webwinkel vakdagen

Op woensdag 21 januari stond John Mueller (Google Webmaster Trends Analysist) op de webwinkelvakdagen met een sessie over The mobile friendly web. Tijdens deze sessie presenteerde hij een aantal cijfers die Google hanteert:

  • Smartphone penetratie in NL 52% in 2013
  • Wereldwijd gebruikt 67% elke dag een smartphone
  • 61% Van de smartphone gebruikers keert zeer waarschijnlijk niet terug naar een mobiele website waarbij zij een slechte gebruikers ervaring hadden
  • 40% Geeft aan naar de concurrent te gaan na een slechte gebruikers ervaring
  • 55% Van de smartphone gebruikers zal eerder cafeïne opgeven dan zijn/haar smartphone
Daarnaast stelden wij nog de vraag of desktop websites op termijn uit de mobiele Google resultaten zullen verdwijnen. John Mueller gaf aan dat dit absoluut niet het geval zal zijn omdat je altijd nog aan je informatie kunt komen ook al moet je daarvoor scrollen.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag