Het belang van Seller ratings voor webshops
Niet nieuw, maar wel belangrijk voor webshops, zijn de seller ratings die eind juni door Google zijn geïntroduceerd. Nog niet alle webshops maken optimaal gebruik van de mogelijkheden van deze seller ratings. Een gemiste kans om op te vallen tussen de concurrentie in de organische en betaalde zoekresulaten door vertoning van sterretjes achter het zoekresultaat. En daarbij te laten zien dat je een betrouwbare verkoper bent!
Wat zijn Seller Ratings?
Sinds juni 2011 vertoont Google ook in Nederland de seller ratings in de zoekresulaten. Het zijn de gele sterretjes die we zien achter de advertenties en bij de Google Shopping resultaten. De sterretjes zijn reviews (klantbeoordelingen) van winkels.
Dit gebeurt automatisch onder een aantal voorwaarden:
- Het bedrijf moet tenminste 30 unieke reviews hebben van 4 of meer sterren in Google Shopping (de reviews uit Google Shopping zijn opgebouwd uit klantrecensies van sites van derden en Google Checkout)
- Tenminste 10 van deze reviews moeten geschreven zijn in de taal van de bezoeker
- Een Google Merchant Centre account is hiervoor niet nodig!
Waar worden de seller ratings vertoond?
De seller ratings worden vertoond achter de organische zoekresulaten én de betaalde zoekresultaten:
Organische zoekresultaten
- Gebeurt automatisch onder bovengenoemde voorwaarden
- Te vinden in universele zoekresultaten (screenshot 1)
- Bij subcategorie van search: linkerkolom: Google Shopping ( screenshot 2)
Betaalde Zoekresultaten
- Ads Campagne moet zijn aangemeld voor Google Search
- Eerder genoemde voorwaarden gelden
- Gebruiker moet zoeken op google.com of subdomeinen (google.nl)
- Worden weergegeven op elke advertentiepositie (sitelinkextensions alleen op positie 1 t/m 3)
- Worden weergegeven indien er geen andere extensions worden gebruikt. Dus ook als er wel sitelink of productextensions zijn ingezet voor de campagne, maar de advertentie onder de 3e positie verschijnt!
Waar komen ze vandaan?
De seller ratings, die automatisch worden verzameld in Google Shopping, komen uit klantrecensies van beoordelingssites als ciao nederland, kelkoo.nl, kieskeurig, trustpilot, tweakers.net en Google Checkout.
Het is dus belangrijk om je klanten te motiveren een (positieve) recensie op zo’n beoordelingssite voor webwinkels achter te laten. Om te zorgen dat dit een positieve beoordeling is, is het belangrijk dat je je beloftes nakomt wat betreft levering, betaling, kwaliteit, garantie e.d. Je zou je klanten door middel van een mail kunnen vragen je webshop te beoordelen. Raadzaam is hier ook iets tegenover te stellen zoals een korting op een volgende aankoop, of de kans op een prijs.