Hoe informeer je klanten via Google My Business in tijden van COVID-19

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 7 april 2020Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - SEO-Tijdelijke_aanbieding_maxlocation-500×280

Hoe informeer je klanten via Google My Business over aangepaste openingstijden of bedrijfsvoering in tijden van COVID-19?

Het beheer van de digitale aanwezigheid van fysieke vestigingen is extra complex in deze coronacrisis. Hoe wijs je klanten erop dat de vestiging voorlopig dicht of juist wél nog open is? Hoe regel je de informatievoorziening over mogelijk aangepaste bedrijfsvoering?

Het is een extra uitdaging als je te maken hebt met veel fysieke vestigingen in meerdere landen. Google snapt dit probleem en heeft tijdelijk een aantal extra functionaliteiten toegevoegd in Google My Business (GMB). Zo kun je klanten van extra essentiële informatie voorzien in tijden van de coronacrisis. In dit blog leggen we uit hoe je dit kunt aanpakken, zodat je direct actie kunt ondernemen.

Voorbeeldvragen uit onze klantenkring:

 • Hoe zorg ik dat mijn aangepaste openingstijden bekend zijn bij mijn klanten?
 • Hoe communiceer ik dat we ‘gewoon’ open zijn?
 • Hoe laat ik zien dat we tijdelijk gesloten zijn?
 • Hoe stel ik klanten gerust dat er goede voorzorgsmaatregelen genomen zijn voor hygiëne en sociale distantie?
 • Hoe vertel ik aan mijn klanten dat we live sportlessen geven omdat onze sportscholen gesloten zijn?
 • Hoe maak ik duidelijk dat we tijdelijk online bijles geven omdat de scholen dicht zijn?
 • Ik wil vertellen dat we eten thuis bezorgen en een take away point hebben, hoe doe ik dat?

Allemaal vragen waar Google My Business uitkomst biedt en waar Google tijdelijke voorzieningen voor treft in deze corona-tijden!

Google My Business, het belangrijkste lokale online kanaal voor jouw COVID-19 informatie

Google My Business is het belangrijkste lokale online platform als het gaat om openingstijden en bedrijfsinformatie. Wij zeggen ‘belangrijkste’ omdat dit platform een goede online zichtbaarheid heeft in zowel Google Search als in Google Maps.

Is je bedrijf geraakt door COVID-19? Maak gebruik van de nieuwe tijdelijke features en update zo snel mogelijk de bedrijfsinformatie en openingstijden in je Google My Business listings!

COVID-19 Checklist: essentiële acties in Google My Business

1. Pas openingstijden aan of voeg een ‘Tijdelijk gesloten’ label toe
Ga je later open of eerder dicht op bepaalde dagen? Pas dan de reguliere openingstijden aan.
Ben je tijdelijk alle dagen gesloten? Maak dan gebruik van het nieuwe label: Tijdelijk gesloten.
Ben je ‘gewoon’ open? Je hoeft in dit geval je openingstijden niet aan te passen. Zorg wel dat klanten weten dat je open bent en hier geen twijfel over bestaat. Hoe je dat doet? Lees verder…….

2. Pas je omschrijving aan
De omschrijving is bedoeld meer informatie te geven over je business en bedrijfsvoering. Interessant genoeg dus om deze omschrijving tijdelijk aan te passen naar COVID-19 informatie.
Ben je dus ‘gewoon’ open? Geef dit duidelijk aan in je omschrijving.
Hanteer je een aangepaste bedrijfsvoering? Bijvoorbeeld online bijles in plaats van bijles aan huis, of is de winkel tijdelijk gesloten maar de online shop wel open en kun je gewoon uitleveren. Communiceer dit dan! Wees zo duidelijk mogelijk naar je klanten in deze tijden. Zie het voorbeeld van Maxlead onder punt 5.

3. Voeg extra services toe
Gaf je eerst bijles aan huis of op scholen en nu online? Voeg dan ‘online bijles’ als service toe.
Zit je in de horeca en maak je nu gebruik van afhalen of bezorging aan huis? Maak dit duidelijk met een extra service!

Kortom: is je bedrijfsvoering aangepast door COVID-19? Google My Business helpt je met de communicatie naar (potentiële) klanten.

Maar …….. dat is nog niet alles …….

4. NIEUW: COVID-19 Google Posts in Google My Business in bulk aanmaken (SUPER FIJN!)
Google maakt het tijdens de COVID-19 periode mogelijk om via een API koppeling in bulk (!) Google Posts aan te maken. Een belangrijke stap en een enorme wens vanuit organisaties om klanten nóg beter te kunnen informeren via Google My Business via een opvallende COVID-19 Post. Het hoeft niet perse via de API, heb je maar een paar vestigingen is het handmatig aanmaken van de post natuurlijk een optie.

Via de ‘post’ kun je bijvoorbeeld:

 • Klanten informeren over openingstijden en een mogelijk aangepaste bedrijfsvoering.
 • Vragen aan trouwe klanten een gift card te kopen; link vanuit de post naar de pagina waar ze de aankoop kunnen doen.
 • Vertellen waarom het veilig is om naar de winkel te komen – je hebt voldoende maatregelen genomen voor sociale distantie.

Ga hier creatief mee om, zo kun je mogelijk toch omzet genereren tijdens de crisis en in contact te blijven met je klanten.

Bovenstaande werkzaamheden zijn zichtbaar in je Google My Business listing in Google Search en Google Maps en kunnen vanaf nu in bulk worden aangepast. Heb je dus veel vestigingen? Dan bespaart jou dit enorm veel tijd!

Zie hieronder de COVID-19 Post van Maxlead in GMB en een aangepaste omschrijving over dat we wel telefonisch bereikbaar zijn, maar het kantoor gesloten is.

Onze tooling MaxLocations biedt een API koppeling met Google My Business voor het in bulk aanmaken van COVID-19 Posts!

Het vereist technische kennis of een developer om een API koppeling met Google My Business tot stand te brengen voor het laatste punt hierboven: de Google posts in bulk live plaatsen.

Lukt je dit niet, dan helpen wij je graag bij deze API koppeling via onze tool MaxLocations. Na koppeling van jouw GMB listings met onze tool kun je zelf geautomatiseerd Google Posts in bulk aanmaken, iets wat zonder API koppeling niet mogelijk is.

In MaxLocations kun je in bulk vestigingen aanklikken, bijvoorbeeld per locatie of per land. Vervolgens kun je in bulk COVID-19 Posts live plaatsen voor de vestigingen die je hebt geselecteerd.

Wat zijn de voordelen van MaxLocations in tijden van COVID-19?

Met MaxLocations kun je meer dan alleen in bulk posts toevoegen aan je listings. Je kunt je GMB vestigingen vanuit 1 centrale plek beheren en optimaliseren. Geef collega’s algemene of beperkte rechten, of als ze verantwoordelijk zijn voor 1 of een paar vestigingen is het mogelijk alleen toegang te verschaffen tot de vestigingen waarin ze mogen werken.

Wat kan MaxLocations nog meer voor jou betekenen?

 • Acties uitvoeren in bulk
  • Reguliere openingstijden aanpassen
  • Speciale openingstijden toevoegen of aanpassen
  • Google Posts live plaatsen met belangrijke informatie over je bedrijfsvoering
 • Direct inzicht in vragen (Q&A) van bezoekers die binnenkomen via je GMB listings. Denk aan vragen als: zijn jullie wel open? Via MaxLocations geef je hier direct antwoord op.

Bij het klikken op een question, opent er een veld waarin je direct kunt antwoorden.

Hierboven de filter-opties voor de Q&A sectie van GMB. Zo kun je filteren op unanswered questions, zodat je klanten snel van een antwoord kunt voorzien via MaxLocations.

 • Review beheer en snel anticiperen op reviews. Mogelijkheid tot filteren op:
  • Gemiddelde ratings per vestiging en zelfs per stad(!)
  • Reviews met comments, zodat je snel kunt antwoorden
  • Reviews met 1, 2, 3, 4 of 5 sterren zodat je in volgorde van prioriteit op reviews kunt antwoorden
  • Inzicht in een review dashboard met diverse filtermogelijkheden: land, stad, datum, aantal sterren, wel/geen comments in de reviews. Eigenlijk alle benodigde informatie om snel te kunnen anticiperen op reviews en inzicht te krijgen in je score.

Hierboven zijn de vele filteropties binnen de reviews te zien. De store, reviewer en comments hebben we weggehaald, gezien dit privacy gevoelige data is. Bij het klikken op een specifieke review kun je direct antwoorden via onze tool MaxLocations.

 • Toegang tot een overzichtelijk Local Performance dashboard
  • Website traffic: wat doet COVID-19 met ons verkeer vanuit GMB?
  • Routebeschrijvingen: wat doet COVID-19 met het aantal opgevraagde routebeschrijvingen?
  • Phone calls vanuit GMB: wat doet COVID-19 met het aantal phone calls vanuit GMB?
  • MaxLocations geeft je inzicht per vestiging en per land

Per land inzicht in de bovengenoemde data. Per vestiging kun je ook snel inzicht krijgen in precies dezelfde local metrics vanuit Google My Business.

Kortom: MaxLocations maakt het mogelijk een stap verder te gaan met je lokale aanwezigheid. Zeker in tijden van COVID-19 enorm belangrijk!

Tijdelijk aanbod van €800 om bedrijven te steunen in tijden van crisis

Normaliter vragen we een maandelijkse vergoeding voor het gebruik van de tooling MaxLocations. In tijden van crisis willen we bedrijven met veel vestigingen graag uit de brand helpen bij de informatievoorziening in Google My Business over COVID-19.

In plaats van een maandelijks abonnement, vragen we een eenmalige vergoeding van €800 voor het inrichten van de tool en het koppelen van de locatiedata in GMB. Je krijgt één of meerdere logins, zodat je alle bedrijfsinformatie in GMB (en dus ook de Posts) zelf simpel kunt aanpassen in MaxLocations. Dit aanbod geldt alleen voor klanten die zich aanmelden in 2020.

Daarnaast staan onze Google My Business specialisten altijd voor je klaar om vragen te beantwoorden en je te adviseren over de inrichting van je Google My Business listings in tijden van crisis.

Bekijk ook:
Wat je met SEA kan doen in tijden van corona
Wat je met Social Media kan doen in tijden van corona
Tips voor Programmatic in corona tijd

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Maxlead - MXL-Google-Ads-conversiec_-scaled
Haal je het maximale uit je Google Ads conversie metingen?
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag