Inkopen via real-time bidding open exchange

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 7 juni 2019Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - Reattimebidding

In het vorige blog bespraken we de principes en definities van programmatic marketing. In dit tweede blog over programmatic marketing gaan we dieper in op de manier waarop je online advertentieruimte kunt inkopen. Via de real-time bidding open exchange komen vraag en aanbod samen en als beide kanten voldoen aan de ingestelde criteria volgt razendsnel automatisch een match.

Wat maakt deze manier van inkopen zo handig?

De real-time bidding open exchange maakt het mogelijk voor adverteerders om precies de ideale klanten te targeten die relevant zijn voor hun business. En de publishers krijgen de maximaal haalbare opbrengst voor hun advertentieruimte. Je kunt het vergelijken met de aandelenmarkt, waar het beschikbare aanbod weggaat voor de prijs die vragers bereid zijn te betalen. Met real-time bidding kunnen publishers wel een minimum prijs instellen voor hun advertentieruimte, maar de vraag naar die ruimte bepaalt uiteindelijk de verkoopprijs. Dit hele proces duurt slechts een fractie van een seconde, real-time dus.

Hoe bereik je jouw ideale doelgroep?

Je geeft als aanbieder van een advertentie criteria mee waaraan de bezoeker moet voldoen. Denk aan geolocatie, taal, site categorie, URL, cookie data, IP adres etc. De publishers analyseren dit aanbod op hun platform en als er een match is, volgt automatisch een bod. Die biedingen op het advertentie aanbod kan men vervolgens automatisch aanpassen op basis van de campagnedoelstelling via machine learning algoritmes.

Open exchange voor de publisher

De open exchange wordt vooral gebruikt door publishers of netwerken met veel advertentieruimte. Meestal gaat het hier om overblijvende voorraad die niet direct is verkocht. Directe deals hebben namelijk een hogere prioriteit, maar directe plaatsing is beperkt. De voorraad die overblijft, plaatst men op de open exchange. Dat werkt als volgt: het platform van de aanbieder (SSP) stuurt voor elke overgebleven banner of video zogenaamde bid requests uit naar alle aangesloten vraagplatformen (DSP’s). Als er een match is, stuurt de DSP een bid respons en een ad tag uit. Het bod doet alleen mee aan de veiling als de bid response voldoet aan de richtlijnen van de exchange en van de publisher.

Controlemiddelen

Publishers weten niet wie hun advertentieruimte inkoopt via de open veiling. Ze kunnen wel een minimumprijs instellen die ze willen ontvangen voor het plaatsen van een advertentie op hun website of app. Ook is het mogelijk om bepaalde URL’s of categorieën uit te sluiten die ze niet vinden passen of waarmee ze niet geassocieerd willen worden. Dit uitgesloten aanbod wordt dan ook niet getoond op hun website of app.

Opbrengsten ‘second price’ model

In programmatic marketing werkt men vaak met het ‘second price’ veilingmodel. Voor de publisher is dat een beetje inefficiënt, want er is altijd een verschil tussen het hoogste oorspronkelijke bod en de uiteindelijke prijs waarvoor de advertentieruimte verkocht wordt. Dit model matcht de verkoopprijs namelijk op het één na hoogste bod plus 1 cent die de hoogste bieder bijbetaalt. Zo is dit model dus gunstig voor de adverteerder, die minder betaalt dan wat hij als hoogste bieder bereid was te betalen.

‘First price’ levert meer op

Het ‘first price’ veilingmodel matcht de verkoopprijs exact op het hoogste bod. Dit is gunstig voor de publisher en minder voordelig voor de adverteerder. Die moet namelijk gissen naar de biedingen van de concurrentie en zal soms hoger bieden dan noodzakelijk is om de ruimte in te kopen. Het risico van overbieden en teveel betalen is dus groter bij dit model, en dat komt ten goede aan de publisher.

Nieuwsgierig geworden?

Met deze tweede blog in een reeks van vijf heb je een indruk gekregen van de werking van programmatic marketing via de real-time bidding open exchange. In het volgende blog gaan we in op de voor- en nadelen van deze manier van inkopen. Want door meer kennis op te bouwen kun je beter onderbouwde beslissingen nemen.

Download de gratis whitepaper!

Wil je meer weten over de mogelijkheden en ontwikkelingen van Programmatic Advertising? Download dan hier de whitepaper 

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag