Inspiratie & innovatie op de Webwinkel Vakdagen
Op 18 en 19 januari vond alweer de 11e editie plaats van de Webwinkel Vakdagen. Dit belangrijke e-commerce evenement biedt bedrijven en zelfstandigen uit de e-commerce branche de gelegenheid te netwerken en de nieuwste kennis op online marketinggebied op te doen. Dat veel bedrijven hun pijlen richten op online en op zoek zijn naar ‘best practices’ en inspiratie, bleek wel. Dit jaar trok de beurs in 2 dagen meer dan 11.000 bezoekers. Uiteraard was ook Maxlead van de partij!
Naast het netwerken met de exposanten en branchegenoten op de beursvloer bezochten we ook interessante lezingen, waarvan we er een paar verder voor je uitlichten. Een terugkerend thema bleek de behoefte van webshops om meer beleving aan de online customer journey toe te voegen. Hierdoor moet shoppen vanuit huis makkelijker en leuker worden. En als je dan toch voornamelijk thuis vanaf je bank of bed shopt is er goed nieuws: je huis wordt steeds slimmer!
De focus van de beurs bleek vrij breed. Naast aandacht voor webwinkels en online marketing was er een divers aanbod aan lezingen over algemene technische ontwikkelingen en over marketing in het algemeen. Hieronder beschrijven we een greep uit de lezingen die we bezochten.
Smarthome. The next big thing
Gideon Schipaanboord & Rob Wierenga van ShoppingTomorrow vertelden over hoe ‘the internet of things’ ons huiselijk leven gaat beïnvloeden. De meeste mensen denken bij de term ‘smart home’ aan het op afstand afstellen van de thermostaat of lekker lui vanaf de bank de lichten bedienen. Maar de mogelijkheden zijn veel breder dan dat, en vooral véél leuker. Zo kun je via internet ook connected zijn met je huisdier. Zogeheten ‘smart dog collars’ zijn zelfs al op de markt. Zo kun je niet alleen de gezondheid van je huisdier 24 uur per dag in de gaten houden maar kun je je hond ook instructies op afstand geven en zie je door een camera wat je hond ziet. Vraag is natuurlijk wel of je huisdier zit te wachten op zo’n privacy inbreuk…
Naast fun en entertainment zijn vitaliteit en veiligheid belangrijke drijfveren voor de ontwikkeling van smart homes. Doel is hierbij om mensen meer zekerheid te bieden en zorgen weg te nemen. Denk bij veiligheid bijvoorbeeld aan innovatieve beveiligingssystemen met digitale sloten en cameratoezicht. Op het gebied van gezondheid en vitaliteit zijn er nog grote slagen te maken met monitoringssystemen voor allerlei lichaamsfuncties en de afstemming hiervan op medische apparatuur voor thuis. Thuis blijven wonen met een ziekte of lichamelijke beperking wordt hierdoor in de toekomst voor meer mensen bereikbaar.
Smaakvolle contentmarketing binnen de food-commerce
Wieteke Lankhaar van horeca groothandel Deli XL vertelde het inspirerende verhaal hoe content een belangrijke succesfactor vormt in de crossmediale marketing-mix.
Ondanks dat er steeds meer voeding via webshops verkocht wordt blijft het een lastig product om online beleving aan mee te geven. Hoe proef, ruik of voel je immers een product in een online omgeving? Deli XL besloot dit probleem te lijf te gaan met een crossmediale marketing mix. Contentmarketing speelde hierbij een essentiële rol. Door content altijd rondom een actueel thema op te bouwen spreekt het meer tot de verbeelding. Hierdoor zien klanten Deli XL niet alleen als een online winkel maar ook als een bron van inspiratie.
Een ideaal event om meer beleving te creëren bij deze food groothandel vormde de jaarlijks terugkerende editie van de Horecava. Online werd met offline verbonden door het schrijven van blogs, het toesturen van mails, en het inzetten van social media. Zo was er een live event op Facebook zodat geïnteresseerden de Horecava op afstand konden volgen. Ook werden er video’s over het event op Youtube geplaatst. De synergie van deze kanalen tezamen zorgde voor een mooi stukje online beleving waarmee Deli XL veel mensen wist te bereiken en inspireren. Relevante en actuele content vormde de spil in deze cross-mediale marketingmix.
Hoe benut je de sterke punten van fysiek winkelen online?
Dr. Jesse Weltevreden & dr. Tibert Verhagen zijn beiden verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich verdiepen in de verschillen tussen webwinkels en fysieke winkels. Waar webwinkels hoge ogen gooien op punten als gemak, prijs en efficiëntie scoren ze op productervaring en persoonlijk contact in de regel slechter dan fysieke winkels. Zoals eerder in dit blog beschreven probeerde Deli XL dit nadeel teniet te doen met actuele en relevante content. Op de Hogeschool van Amsterdam sloegen ze een ander pad in en werd er onderzocht hoe nieuwe technologieën ingezet kunnen worden voor het creëren van offline beleving in webshops. Fysieke winkels worden immers steeds digitaler (informatiezuilen, gratis wifi, etc.), maar hoe maak je een digitale omgeving fysieker?
Door het ontbreken van tast en geur bieden webwinkels maar een beperkte zintuiglijke ervaring. Veel webshops proberen dit te compenseren door hun producten niet alleen te tonen als platte afbeelding maar ook als productvideo of als 3d foto die je van alle kanten kunt bekijken (360° spin). Ook het verder kunnen inzoomen op een product is een welkome verbetering voor menig webshop bezoeker. Een stapje verder gaat de virtual mirror, hierbij kun je met behulp van je webcam en slimme software producten zoals zonnebrillen digitaal opdoen. Doordat de software diverse herkenningspunten van je gezicht vastlegt (bijv. het puntje van je oren, je kin, etc.) hoef je bij het passen van de bril niet stil te zitten maar kun je je hoofd natuurlijk bewegen. Dit zorgt dus voor een soortgelijke ervaring als het passen van een bril in een fysieke winkel. Uit onderzoek bleek dat de virtual mirror een veel hoger gevoel van tastbaarheid wist te genereren dan bij productfoto’s of 360 graden afbeeldingen gebruikelijk is. Hierdoor steeg de aankoopintentie aanzienlijk.
Slimme applicaties zoals de virtuele spiegel, en in de toekomst wellicht de toepassing virtual reality, maken webshops zowel interactiever als levendiger. Hier liggen dus zeker kansen voor de webshops. Een vraag voor de toekomst blijft of dit de fysieke winkels, die het toch al zo moeilijk hebben (denk aan V&D), de das om zal doen. Volgens dr. Weltevreden en dr. Tibert zal het zo’n vaart niet lopen. Momenteel geeft twee derde van de webwinkels juist aan interesse te hebben in een fysieke vestiging. Het blijft blijkbaar zoeken naar de juiste synergie tussen on- en offline.
Purpose Driven Merkinnovatie op 2-sterren niveau
&Samhoud Food is een innovatief bedrijf met een duidelijk doel: mensen inspireren om meer groente te eten. Een nobel en uitdagend streven aangezien slechts 2% van de Nederlanders de aanbevolen hoeveelheid groente (zoals vastgesteld door het Voedingscentrum) binnenkrijgt. Marieke van der Heijden deed uit de doeken hoe &Samhoud haar doel nastreeft.
Groente moet geen ‘moetje’ zijn maar groente moet wel lèkker zijn. Daarom maakt &Samhoud Food aantrekkelijke en smakelijke producten die veel groente bevatten zoals kant-en-klaar maaltijden, wraps en groenteburgers. De boodschap bij deze producten heeft een positieve insteek. In plaats van belerend te zijn en met allerlei gezondheidstermen ten strijde te trekken wil &Samhoud de consument graag positief verrassen.
Hoe doe je dat, verrassen met groente? Het antwoord hierop blijkt co-creatie en ‘purpose driven merkinnovatie’ te zijn. Topchef Moshik Roth en entrepreneur Salem Samhoud sloegen de handen ineen om gezonde, lekkere, maar ook schaalbare producten te maken. Die schaalbaarheid is nodig om de producten voor een groot publiek bereikbaar te maken. Inmiddels biedt het bedrijf een ruim assortiment groenterijke producten aan voor de Retail. Maar daar bleef het niet bij. Het ondernemende duo opende ook een restaurant in Amsterdam dat inmiddels twee Michelin sterren op haar naam heeft staan.
Via de Retail lijn en het restaurant wordt groente letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet. De kracht hierachter is dat er een duidelijk doel wordt nagestreefd. De mensen achter &Samhoud zijn ervan overtuigd dat voedsel een manier is om van de wereld een betere plek te maken. Het motto is dan ook ‘purpose connects, purpose inspires & purpose challenges’. Zo’n ‘challenge’ was bijvoorbeeld het maken van een lekkere tomatenburger met de juiste structuur die ook op grote schaal gemaakt kan worden. Hier heb je mensen uit verschillende disciplines maar met hetzelfde doel nodig. Om het product vervolgens tot een succes te maken moet je ook bij het publiek de juiste snaar weten te raken. &Samhoud deed dit door een ludiek evenement te organiseren: ‘blind eten tijdens het blind daten’. Meer dan honderd studenten lieten zich geblinddoekt voeren door hun blind date. Alle producten waren vegetarisch, waaronder de burger, maar dat werd pas achteraf verteld. Het resultaat? Heel veel enthousiaste mensen en veel gratis media aandacht. Daarnaast besloot de uitbater van de mensa waar het evenement werd gehouden de tomatenburgers op te nemen in het assortiment.
De presentaties bleken zeker de moeite waard, al hadden wij verwacht dat de focus wat meer op online marketing zou liggen dan nu het geval was. De meeste lezingen waren vrij algemeen en betroffen marketing & communicatie als volledig vakgebied. Desalniettemin hebben we veel opgestoken en inspiratie opgedaan die we graag inzetten voor onze klanten!
Voor wie de Webwinkel Vakdagen dit jaar gemist heeft, niet getreurd: volgend jaar worden ze weer gehouden. Kijk voor meer informatie op de Webwinkel Vakdagen website.