Is jouw locatiedata op orde? Met MaxLocations zeker!

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 21 juni 2019Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - Locatiedata

Als je fysieke vestigingen hebt waar klanten je kunnen bezoeken, of je hebt servicegebieden die je bedient met je bedrijf, dan wil je zeker weten dat klanten weten wanneer je open bent en wanneer niet. Of wanneer een vestiging (tijdelijk) gesloten is wegens een verbouwing of  (tijdelijk) op een andere locatie zit. En dat staat dan misschien wel op je eigen website, maar tegenwoordig komen veel mensen niet verder dan de zoekresultaten van Google. Google laat immers graag zelf zien welke informatie er is. Bijvoorbeeld door een ‘box’ te tonen met jouw bedrijfsinformatie. Maar ook door andere websites te laten zien die informatie over jouw bedrijf of vestigingen hebben. Hoe zorg je dat alle informatie overal klopt? En waarom is dat zo belangrijk?

Het belang van kloppende informatie

Beeld je in dat je een consument bent, en je hebt in verband met een aanstaande verhuizing wat spullen nodig bij de bouwmarkt. Je wilt ook niet te laat op je werk komen, dus je wilt nog even vroeg naar de bouwmarkt die toch op de route zit, of eventueel na je werk nog even langsrijden. Stel dat in Google staat dat de bouwmarkt om 8 uur ’s ochtends open is en je rijdt er vol goede moed heen, blij dat je al wat kunt doen. Tot je grote teleurstelling blijkt de informatie niet te kloppen en is de bouwmarkt pas om 9 uur open. Ben je voor niks erheen gereden. Als je dat had geweten, had je wel meteen gekeken of het na werktijd nog kon. Helemaal pech zou het zijn geweest als op Google stond dat de bouwmarkt om 18 uur al dicht ging, terwijl deze in de praktijk tot 21 uur open was! Die consument kiest er misschien voor om dan toch de spullen online te bestellen, bij een goedkopere concurrent.

Bovenstaand voorbeeld geldt natuurlijk niet alleen voor bouwmarkten. Ook voor supermarkten bijvoorbeeld. Zo had de Albert Heijn in Haarlem Noord na de feestdagen de openingstijden in Google My Business vergeten aan te passen, waardoor het leek alsof ze op een zaterdagavond al om 18 uur dicht waren. 

Om 21:09 meldde GMB dat AH dicht was. Terwijl de website meldde tot 22:00 uur geopend te zijn.

Data up-to-date houden

De uitdaging is om alle informatie over een vestiging up-to-date te houden, liefst dagelijks. Dat is misschien nog goed te doen als je 20 locaties hebt waar weinig verandert, behalve rond de feestdagen. Heb je echter een grote keten aan vestigingen, dan heb je te maken met verbouwingen, verhuizingen, openingen van nieuwe vestigingen, misschien wel in meerdere landen, met ook nog eens allemaal eigen feestdagen of avondopeningen.

Synchronisatie van locatiedata

Hét platform om deze informatie als eerste naartoe te uploaden is Google My Business. De meeste consumenten zullen als eerste op Google gaan zoeken voor openingstijden of routebeschrijvingen. Daarna blijft nog een deel over voor andere platforms, die zeker niet onbelangrijk zijn, zoals Facebook, Bing, externe websites zoals Openingstijden.nl (en Europese equivalenten ervan) en Foursquare of Apple Maps (afhankelijk van de regio). Je eigen winkelzoeker op de website of pagina’s van je vestigingen moet je ook niet vergeten. Het hangt allemaal met elkaar samen en consumenten willen toch graag zeker weten of informatie klopt. Ze zullen dus meerdere pagina’s bekijken voordat ze weten dat wat ze lezen op Google gewoon correct is. Komen ze er niet uit, dan zullen ze alternatieven gaan zoeken. Concurrenten die hun informatievoorziening wél op orde hebben bijvoorbeeld.

Automatiseren

Wat je wilt, is zoveel mogelijk van dit proces automatiseren. Hiervoor heb je een centraal invoersysteem nodig. Bij veel grote organisaties is zo’n systeem er wel, en zijn er winkelmanagers of rayonmanagers verantwoordelijk voor het bijwerken van de informatie. Zolang een dergelijk systeem geautomatiseerde output (een Excel of CSV) kan leveren, is het relatief eenvoudig om met behulp van een tool de data te synchroniseren met de belangrijkste platforms, zodat alles daar altijd klopt.

Oplossing: MaxLocations

Is een dergelijk systeem er niet, en wordt informatie over openingstijden of adreswijzigingen handmatig doorgevoerd op een website of Google My Business, dan is het moeilijker. Wij zien vaak dat dan de klad erin komt. De verantwoordelijke persoon wordt misschien eens ziek, waarna niemand anders weet hoe het precies werkt of de juiste inloggegevens heeft. De oplossing is dan om een centrale tool te gebruiken en meerdere personen (liefst de vestigingsmanager zelf) rechten te geven om bepaalde informatie op alleen die plek aan te passen. Eventueel met controlemechanisme, zodat de ingevoerde informatie altijd even gecheckt is voor synchronisatie.

MaxLocations is zo’n tool en kan op basis van regels die de klant opstelt rechten toekennen aan gebruikers en synchronisatie doorvoeren naar Google My Business, en de juiste bestanden aanmaken voor import naar een eigen website, Facebook Locations, Bing Places en Openingstijden.nl.

Hiermee wordt het up-to-date houden van informatie op meerdere platforms een stuk eenvoudiger. Consumenten zien dan gelijk dat de informatie die overal staat, ook overal met elkaar overeenkomt en zal gerustgesteld worden hierdoor. Je genereert hiermee vertrouwen. Met als belangrijke bonus dat die consument niet op zoek gaat naar alternatieven, maar bij jou uitkomt.

Ben je dus voor een groot deel afhankelijk van bezoekers aan je fysieke winkels, dan is het zaak om snel te checken of jouw openingstijden en contactinformatie overal wel correct vermeld staan. Als je daar hulp bij nodig hebt: wij helpen je graag!

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Maxlead - MXL-Google-Ads-conversiec_-scaled
Haal je het maximale uit je Google Ads conversie metingen?
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag