MeasureCamp Bratislava: 150 vakidoten bij elkaar
Jaarlijks reizen wij (het Data & Insights team) af naar Bratislava voor MeasureCamp. MeasureCamp is een ‘unconference’ die wordt gehouden voor en door mensen met een passie voor data. In dit blog lees je meer over de favoriete sessies, de key takeaways van het Data & Insights team en de bijdrage die sommige teamleden hebben geleverd aan het event.
Wat is MeasureCamp?
MeasureCamp is gratis en wordt op zaterdag gehouden, bezoekers besteden dus hun vrije dag aan het evenement. Dit zorgt ervoor dat iedereen die aanwezig is ook echt aanwezig wilt zijn en niet alleen een dag weg wilt van kantoor. Op voorhand is er geen plenair programma beschikbaar. Het bijzondere is dat deelnemers worden aangemoedigd en er ook van hen wordt verwacht om een sessie bij te dragen. Sterker nog, zonder deelnemers die presenteren zou MeasureCamp niet bestaan. Een sessie kan van alles zijn; een presentatie, discussie, workshop of zelfs een spelshow.
Onze favorieten
Tijdens Measurecamp zijn er meerdere sessies die het team kan bijwonen. Ons team bestaat uit Digital analytics consultants: Rose Paans, Lois Kramer, Linda Ernst, Marcel van der Niet. Tech lead Data & Insights, Daan Groen en Head of Data & Insights, Frank Dalhuisen. Na Measurecamp loopt iedereen weg met een eigen favoriete sessies en zijn of haar eigen takeaways.
Hieronder delen wij als team onze favoriete sessies.
Rosa:
Favoriete sessie: Arrayformula() in Google Sheets tips & tricks
Hana Jokelova legde uit dat 0 “false” is en elk ander getal, zelfs negatieve, “true” is binnen Google Sheets. Ze liet zien hoe ze dit gebruikt binnen arrayformules in plaats van de AND-functie (aangezien deze niet werkt in die combinatie). Geniaal!
Frank & Lois:
Favoriete sessie: Why your Marketing Mix Model sucks
Marek Kobulsky vertelt over MMM’s. We weten dat het belangrijk is een MMM te voeden met de juiste data. Definities moeten consistent gehanteerd worden over de hele dataset, de kwaliteit moet hoog zijn, dezelfde weekstart moet worden aangehouden, etc.
Het is echter net zo belangrijk om alleen de juiste kanalen in je dataset op te nemen. Een mix van sturende en reactieve kanalen maakt dat de reactieve kanalen altijd oververtegenwoordigd zullen zijn. Zij kannibaliseren namelijk de attributiewaarde van de sturende kanalen.
Daan:
Favoriete sessie: Async setup of TMS + CMP + tags
Lukas Cech leidt hier een interessante discussie over hoe om te gaan met consent management. Wat wel en niet met welke toestemming te meten en hoe zijn bedrijf dit heeft ingericht.
Op basis van de inzichten zoals gepresenteerd door Lukas, ontstond een discussie over het perspectief op het “grijze gebied”. Stel dat je een kledingwinkel hebt en je telt aan de voordeur het aantal potentiële klanten, dan zien we dat meestal niet als een probleem. Aanvullend geven we iedere bezoeker een papiertje met een uniek gegenereerd ID mee. Het is de keuze van de klant om dit ID (waarmee hun acties uniek aan de bezoeker zouden kunnen worden gekoppeld) bekend te maken naar de winkel of niet. Vervolgens leggen we per schap met kleding vast wat de interacties waren. Wellicht leggen we per kledingstuk vast wat de interacties waren. Vertel je ons ook nog even welke advertenties je hebt gezien? Op basis van je eerdere interactie met onze advertenties en je winkelgedrag, krijg je nog een paar folders mee (c.q. remarketing)…
Hoe ver mag je dit model blijven uitbreiden? Wanneer ga je te ver? Naast wat de wet AVG voorschrijft, liepen de meningen in de zaal hierover flink uiteen, waarbij er eigenlijk 2 kampen ontstonden: Meten mag, zolang je je aan de wet houdt en meten mag alleen wanneer de bezoeker hier toestemming voor geeft.
Linda:
Favoriete sessie: Beheren van 100 third party tags
In het huidige technische landschap wordt het beheren van tags steeds uitdagender, vooral door de vele mogelijkheden om aanpassingen binnen de bestaande template-structuur (bijvoorbeeld in GTM) door te voeren.
Dit kan leiden tot verwarring en het maken van fouten. Lukas Cech, werkzaam bij een grote multinational, deelt hoe zij dit probleem aanpakken door het gebruik van custom templates, waarmee tags worden vereenvoudigd.
Op deze manier kunnen gebruikers met minder ervaring tags beheren en fouten vermijden. De belangrijkste aspecten met betrekking tot privacy en triggers worden nog steeds beheerd door experts, zodat deze op de juiste manier kunnen worden beveiligd.
Marcel:
Favoriete sessie: GA4 exploration, maybe it sucks less than you think. 3 tips
In deze sessie loopt onze analytics-collega Daan stapsgewijs door een onderzoek dat hij heeft gedaan naar het gedrag van de freeform-rapportage in exploration. Hoe gedraagt deze zich bij het toevoegen van verschillende dimensies?
Een heel relevant onderwerp, waarin de negatieve GA4-onderbuikgevoelens die misschien wel bij veel mensen leven, worden ontkracht.
Mijn takeaway. Let goed op binnen welke scope je je dimensies en metrics toevoegt (User, session of event scope). Niet alles is namelijk met elkaar te combineren. Bij twijfel, neem een half uurtje de tijd om de documentatie te lezen.
Onze eigen bijdrage
Omdat zonder de deelnemers er geen MeasureCamp is, vinden we het belangrijk niet alleen sessies bij te wonen, maar ook zelf te presenteren.
Lois & Linda:
Onze nieuwkomers, Lois en Linda, kiezen voor een sessie die hen nauw aan het hart ligt. Met pakweg 30 deelnemers aan hun sessie gaan ze dieper in op de SEA-strategie voor e-commerce tijdens het piekseizoen.
Het blijkt dat het piekseizoen eerder begint dan gedacht, waar de online zoektrends al zo vroeg als oktober beginnen te stijgen in anticipatie van de feestdagen. Hier ligt dan ook een mooie kans voor bedrijven met lagere budgetten die er tijdens de feestdagen niet tussenkomen.
Daarnaast worden er allerlei handige SEA-tips benoemd die elk e-commerce bedrijf kan gebruiken voor campagne optimalisatie. Interesse? Bekijk de slides hier.
Daan:
Voor een volle zaal wijdde Daan uit over een onderzoek dat hij heeft gedaan voor een van zijn klanten. De klant zag in de exploratie rapportage van GA4 het totaal aantal gebruikers stijgen na het toevoegen van de engagement rate metric aan zijn exploratie rapport. Een bijzondere waarneming waardoor het vertrouwen in je data natuurlijk niet beter wordt.
Na onderzoek bleek dat er binnen de exploratie meerdere complexe factoren meewegen die de weergave van je data kunnen beïnvloeden. Daan definieert deze 3 (+1 bonus) factoren en legt in hapklare brokken uit wat ze betekenen en wat de impact kan zijn op je rapportage.
Nieuwsgierig naar meer? Bekijk hier de presentatie slides. En nog even geduld voor een uitgebreide blog, waarin Daan precies uitlegt wat hij heeft geleerd en hoe problemen in exploration te voorkomen.
MeasureCamp vindt plaats over heel de wereld en is een must-see voor iedereen met een passie voor data. Bekijk hier waar en wanneer de volgende editie plaatsvindt.
Interessant onderwerp gezien waar je meer van wilt weten? Neem contact op met analytics@maxlead.com