MobileMadness 3: Focus op de gebruiker
Google organiseert in totaal vier hangouts, waarin meer informatie wordt gegeven over mobiele sites. Hierin geeft Google uitleg over de criteria die zij aanhouden voor wanneer een site mobiel vriendelijk is. Bij elke sessie kunnen webmasters vragen stellen aan Google. Waarom organiseert Google deze hangouts? Vanaf 21 april 2015 wordt ‘mobielvriendelijkheid’ voor websites een rankingfactor.
Gisteren (dd. 26 maart 2015) was er een sessie over de gebruiksvriendelijkheid van mobiele sites. Hierin zijn drie onderwerpen besproken: tikelementen, lettertype en geblokkeerde content. Deze onderwerpen zullen wij hieronder verder toelichten.
Tikelementen
Twee tikelementen die te dicht op elkaar staan, kunnen voor frustraties zorgen. Je wilt soms een link aanklikken, maar doordat links te dicht op elkaar staan, klik je de verkeerde link aan. Je komt dan op een pagina die je niet wilt zien en moet weer terug naar de vorige pagina. Erg frustrerend allemaal op een mobiel.
Gemiddeld is de wijsvinger van een volwassen persoon 10mm breed. Houd hier rekening mee met klikbare elementen op een mobiele site.
Google geeft als advies om tikelementen die veel gebruikt worden op een mobiel, bijvoorbeeld de navigatie naar de homepage, minimaal 7mm hoog én breed te maken. Zodoende is er genoeg ruimte om op het tikelement te klikken.
Tikelementen die minder van belang zijn of die minder vaak gebruikt zullen worden door bezoekers, zoals een ‘algemene voorwaarden’ link in de footer, dienen minimaal 5 millimeter van elkaar gescheiden te zijn.
Lettertype
Googles advies voor het lettertype is minimaal 16 pixels als standaardgrootte van de tekst. Dit geldt voor teksten op zowel een mobiel als desktop.
Wil je een kleiner of juist groter lettertype? Gebruik dan percentages ten opzichte van de standaardgrootte. Bijvoorbeeld 125% voor groter en 75% voor een kleiner lettertype.
Qua ‘line spacing’ (afstand tussen twee regels) is het goed om de standaardinstelling van de browser aan te houden.
Geblokkeerde content
Om er zeker van te zijn dat de Google mobile bot kan herkennen dat het om een mobiele site gaat, is het noodzakelijk geen JavaScript en CSS uit te sluiten van ‘crawlen’. Behandel dus de Google mobile bot als een gewone bezoeker en een browser. Zorg er voor dat de content die aan Google mobile bot voorgeschoteld wordt gelijk is aan datgene wat een gebruiker te zien krijgt.
Heb je nog vragen over de behandelde onderwerpen of komt jouw website niet door de tests heen? Neem dan contact op met een van onze SEO specialisten. De volgende ‘hangout’ sessie is volgende week, donderdag 2 april. Dan worden de onderwerpen ‘redirects en canonicals’ behandeld.