Nieuwe Knowledge Graph in de Google zoekresultaten

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 9 april 2015Bewerkt op: 9 april 2015
Maxlead -Bedrijfslogo

Mensen die op zoek zijn naar een leuke camping in Europa hebben het misschien al gemerkt: Google heeft een nieuwe Knowledge Graph toegevoegd aan de zoekresultaten. Bij gebrek aan een officiële naam, hebben wij deze de Travel Destination Carousel  gedoopt. Google vertoont steeds vaker Knowledge Graphs in de zoekresultaten. Om te begrijpen wat de nieuwe Travel Destination Carousel is, en welke veranderingen dit met zich mee brengt, leggen we je verderop in dit artikel uit wat de Knowledge Graph precies is.

Introductie

De Travel Destination Carousel dook voor het eerst op in Googles zoekresultaten rond half februari van dit jaar. Nu hoeft zo’n toevoeging niet gelijk een permanente verandering te zijn, want Google test wel vaker live nieuwe features. Die verdwijnen na verloop van tijd, mits goed bevonden door Google, vanzelf weer uit de zoekresultatenpagina.

Maar nu een maand later is de Travel Destination Carousel nog steeds zichtbaar en zien wij ook veranderingen in onze data.

In Nederland kwamen wij als Maxlead de carousel voor het eerst tegen op de zoekopdracht [camping frankrijk]:

(Klik op de afbeelding om te vergroten)

Wanneer je zoekt op [camping frankrijk] geeft Google automatisch een carousel weer met daar in bestemmingen in Frankrijk. Dit zijn in het geval van Frankrijk niet specifiek regio’s of departementen, maar eerder populaire bestemmingen voor vakantiegangers. In dit geval kampeerders.

Wanneer je een bestemming aanklikt, voert Google een nieuwe zoekopdracht uit. In het geval van [camping frankrijk] levert een klik op ‘Meer van Annecy’ de zoekopdracht [meer van annecy kampeerterrein] op.

(Klik op de afbeelding om te vergroten)

Om de carousel te begrijpen is het belangrijk eerst de Knowledge Graph uit te leggen.

Googles Knowledge Graph

Googles Knowledge Graph wordt al sinds 2012 gebruikt. In het kort werkt de Knowledge Graph als volgt; wanneer je in Google zoekt op bijvoorbeeld een bekend persoon als Willem Alexander of Máxima (vanwege het visuele voorbeeld geven wij de voorkeur aan Máxima), zoekt Google naar feiten en verbanden die met de zoekopdracht te maken hebben. Deze feiten en verbanden komen voort uit een enorme gestructureerde database met entiteiten. Entiteiten kunnen plaatsen, personen, films etc. zijn. In het geval van de persoon Máxima zou een Knowledge Graph de volgende informatie kunnen bevatten:

  • Naam
  • Korte omschrijving
  • Feiten
  • Familiebanden
  • Afbeeldingen
  • Gerelateerde zoekopdrachten

In het geval van Máxima krijg je de volgende Knowledge Graph te zien:

De informatie die in de Knowledge Graph weergegeven wordt, komt voort uit verschillende bronnen waarvan de bekendste Wikipedia en Freebase zijn. Daarnaast haalt Google ook veel informatie uit eerder uitvoerde zoekopdrachten.

Hoe de Travel Destination Carousel werkt

Bij de zoekopdracht [camping frankrijk] toont Google een Knowledge Graph in de vorm van een carrousel (in het Engels carousel genoemd). Aan de hand van Googles bronnen wordt een selectie gemaakt van regio’s, departmenten en plaatsen welke gekoppeld wordt aan de zoekopdracht [camping frankrijk]. Bij de regio’s, departementen en plaatsen staan ook al trefwoorden welke gekoppeld zijn aan de regio. Zo heeft de regio Languedoc-Roussillon, een bekende regio aan de Zuid Franse kust, de trefwoorden; kamperen, wijn, strand, wandelen en kasteel. Wanneer je één van de opties aan klikt krijg je dus regio, departement of plaats + kampeerterrein zoals in het voorbeeld van het meer van Annecy.

Wordt het aanklikken van een bestemming gezien als nieuwe zoekopdracht?

Ja, uit onze data blijkt dat het aanklikken van een bestemming gezien wordt als een nieuwe zoekopdracht. De term ‘kampeerterrein’ is een term die nauwelijks gebruikt wordt. Dit blijkt uit de Keyword Planner van Ads en uit het Google Webmaster Tools account van één van onze travel klanten.

Data uit de Google Keyword Planner

Na de komst van de carousel blijken zoekopdrachten van bestemmingen in combinatie met kampeerterrein ineens aan zoekvolume te zijn toegenomen:

Voorbeeld: Meer van Annecy kampeerterrein(Klik op de afbeelding om te vergroten)

Voorbeeld: Languedoc-Roussillon kampeerterrein(Klik op de afbeelding om te vergroten)

Data uit de Google Webmaster Tools

Ook in Google Webmaster Tools kwamen deze zoektermen voor februari niet voor. Na februari is de website ineens wel getoond op deze zoektermen en komt er ook organisch bezoek op binnen.

Afbeelding: In de periode 19 dec – 19 mrt komt de zoekterm [meer van annecy kampeerterrein] plotseling voor in de zoekopdrachten in GWT.(Klik op de afbeelding om te vergroten)

Moet ik mijn trefwoorden hier op aanpassen?

Bij de lancering van het Hummingbird algoritme werd duidelijk dat jij je tegenwoordig niet meer hoeft te focussen op één specifiek trefwoord. Ook de voorbeelden van de Knowledge Graph geven aan dat Google steeds beter in staat is verbanden te zien.

Wanneer we naar de top 3 in Google kijken op de zoekopdracht [Languedoc-Roussillon kampeerterrein] dan blijkt geen van de websites de term kampeerterrein op de pagina te gebruiken:

  • ANWB Camping
  • Zoover
  • Eurocampings

Deze drie de pagina’s zijn ingericht op camping in combinatie met de regio. Iets wat logisch is, aangezien daar het meeste zoekvolume op zit. Google lijkt dus te begrijpen dat het hier om een kampeerterrein gaat. Let wel: het gaat hier om slechts een steekproef.

Met andere woorden, het lijkt er niet op dat je meteen teksten moet herschrijven of het woord kampeerterrein overal op je pagina te zetten om te ranken op deze term. Mocht het toch werken of wil je hiermee testen, dan blijft de vraag bij Google; hoe lang blijft de carousel zichtbaar?

Vooralsnog zien wij de carousel steeds vaker terug komen en lijkt Google toch echt te begrijpen waar je op zoekt. Probeer maar bijvoorbeeld eens de zoekopdrachten [frankrijk surfen] en [frankrijk visserij].

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 295.EmiroSmolders-Abovo25Jubileum-04633
Abovo Maxlead viert 25-jarig jubileum
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - 6W9A3131.jpg
De gamechanger voor B2B succes – Meld je aan
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - pexels-wdnet-106344
Alles wat je moet weten over de meetproblemen in Google Analytics
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - AB-6W9A7726_Abovo Maxlead klantendag 2024
Abovo Maxlead viert 25-jarig jubileum
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - view-man-handling-money-funds-wealth-prosperity
Attributie: pas op, reken jezelf niet rijk!
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Google_Update_OGT_1200x627
Websites worden hard geraakt door Google Updates. Is er nog hoop?
SEO
Blog
Nina
Nina
Maxlead - uitgelicht-Behoud third party cookies
Van uitstel komt afstel: third-party cookies blijven in Chrome
SEA
Blog
Lois
Lois
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag