Ontdek de Toekomst van Google Ads: AI-Revolutie en Innovatieve Ontwikkelingen

Blogs
Ruben
Geschreven door Ruben Huisman
Geschreven op: 3 juli 2023Bewerkt op: 21 juni 2024

Google Marketing Live 2023 heeft ons overladen met aankondigingen en onthullingen die de wereld van Google Ads op zijn kop zetten. Met de nadruk op AI en machine learning, zullen marketeers en adverteerders binnenkort kunnen profiteren van geavanceerde tools en functies die de campagne-optimalisatie naar nieuwe hoogten tillen. In dit blog nemen we een kijkje naar enkele van de meest opvallende veranderingen en delen we onze verwachtingen voor de toekomst van Google Ads na deze aankondigingen.

Maxlead - GML23_Blog_Header_3.width-1200.format-webp

Performance Max AI created assets:

Met Performance Max-campagnes wordt het creëren van aantrekkelijke advertenties en teksten een fluitje van een cent dankzij AI-ondersteuning. Door middel van een simpele klik kunnen marketeers in de Google Ads-interface gebruik maken van een geautomatiseerde generatie van creatieve elementen, zoals afbeeldingen, video’s en tekst. Echter als je zelf assets hebt voor deze campagnes, gaat daar altijd nog de voorkeur naar uit.

Demand Gen:

Het nieuwe campagnetype, Demand Gen, richt zich op het creëren van vraag in plaats van “alleen” conversies. Targeting gaat via een zogenaamde “seed-list”. Dit is een doelgroep die wordt samengesteld uit 1st party data en YouTube gebruikers. Advertenties worden getoond aan doelgroepen met een vergelijkbaar profiel, waarbij instellingen variëren van 2,5% tot 10%. Hoe lager het percentage, hoe strakker de targeting. De advertenties leveren uit op Youtube, Discover en Gmail.

AI-ondersteunde campagne creatie:

Zelfs voor reguliere zoekcampagnes kunnen marketeers binnenkort profiteren van AI-integratie. Door alleen de landingspagina in te voegen, genereert Google Ads suggesties voor zoekwoorden, advertentieteksten en andere assets. Bovendien kunnen marketeers chatten met de AI-assistent genaamd “Bard” in de interface om verdere verfijningen en aanpassingen door te voeren die perfect passen bij het merk.

Generative AI in de SERP: Het optimaliseren van zoekopdrachten.

Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen in de SERP is de toevoeging van Generative AI. Google zal zoekopdrachten automatisch aanvullen om betere zoekresultaten en ervaring te bieden. Na het tonen van de resultaten kunnen gebruikers zelfs conversaties voeren met “Bard” om verdere verfijningen en aanpassingen door te voeren in de zoekopdracht. Daarnaast zullen nieuwe tekst- en shopping advertenties worden weergegeven op basis van de door AI gegenereerde zoekopdrachten.

Onze visie op de aankondigingen

  • Ten eerste zal het voeden van het algoritme met 1st party data, met name klantgegevens, van cruciaal belang zijn. Het algoritme van Google zal steeds meer steunen op vergelijkbare doelgroepen (Similar/Lookalike audiences), zoals we al zien bij het Demand Gen-campagnetype.
  • Remarketing audiences via GA4 zal de standaard worden in plaats van via de Google Ads pixel. Binnenkort komt er een directe integratie waarmee predictive audiences direct vanuit de Google Ads interface gesynct kunnen worden. Op basis van website gedrag doet Google een voorspelling op de waarschijnlijkheid of iemand converteert.
  • Door Generative AI in de SERP zullen zoekopdrachten steeds langer, unieker en meer beschrijvend worden. Zoals “Welk tennisracket past het best bij iemand die veel slaat met topspin”. Door deze ontwikkeling verwachten wij dat Broad match de absolute standaard wordt en dat phrase en exact op langere termijn zullen verdwijnen. Het is namelijk bijna onmogelijk om al dit soort zoekopdrachten met deze twee match types op te vangen.
  • Daarnaast zullen productdetails in je shopping feed steeds belangrijker worden. Google’s AI geeft meer suggesties op basis van de initiële zoekopdracht, zoals eigenschappen van bijvoorbeeld een tennisracket. Wanneer je productdata helemaal op orde is met deze kenmerken zal je product een grotere kans hebben om getoond te worden.

Ik merk persoonlijk dat veel marketeers in het werkveld vasthouden aan verouderde methoden. Ze blijven hangen in uitgesplitste campagne structuren, proberen alles onder controle te houden en verklaringen te vinden voor alles. Maar hierdoor mis je wellicht kansen en kunnen resultaten tegenvallen, terwijl de concurrentie juist wel openstaat voor vernieuwing.

Verwacht dat de volgende zaken van essentieel belang zullen zijn wanneer AI écht van de grond zal komen in de SERP. Een sterke 1st party data koppeling en strategie van je eigen klantdata, Broad match keywords in je account om het zoekveld te verbreden en een zo compleet mogelijke shopping feed.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Maxlead - MXL-Google-Ads-conversiec_-scaled
Haal je het maximale uit je Google Ads conversie metingen?
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag