Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024

Blogs
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Geschreven op: 15 juli 2024Bewerkt op: 16 juli 2024

Onlangs waren wij, Fleur Vink en Saskia Koek, aanwezig bij SEO Vibes on Tour Utrecht, georganiseerd door WhitePress®. Dit event bracht een diverse groep SEO-experts en -liefhebbers samen voor inspirerende presentaties en waardevolle inzichten. Er waren drie presentaties die er voor ons uitsprongen en voor ons dagelijks werk waardevol zijn. Over deze drie presentaties lees je meer in dit blog:

Maxlead - 170436898840271200

Internationale SEO: keyword strategie over meerdere landen

Een van de hoogtepunten van SEO Vibes was de presentatie van Clarissa Filius, SEO Lead bij iO, over het ontwikkelen van een internationale keyword-strategie. Zij heeft uitgebreide ervaring in SEO en gaf praktische tips om een succesvolle strategie te implementeren. Hieronder een samenvatting van haar belangrijkste punten.

Start met een solide basis
Clarissa benadrukte het belang van een goede basis voor een effectieve internationale SEO-strategie. Ze adviseerde om gebruik te maken van subfolders in plaats van aparte ccTLD’s, tenzij er een specifieke lokale marktfocus is. Daarnaast is het van belang om de hreflang tags correct in te richten en om data per subfolder te tracken in Google Search Console.

Belangrijke stappen voor een internationale keyword-strategie
Als de basis staat, doorloop dan de volgende stappen.

1. Marktonderzoek

  • Marktanalyse: Begrijp de markt en concurrentie per regio. Dit omvat het analyseren van regelgeving, aanbod, munteenheden en zoekmachines (zoals Bing, Google en Baidu).
  • Zoekvolume en autoriteit: Voer een sanity-check uit per land op zoekvolume en autoriteit om de kansen en focusgebieden te bepalen.

2. Keyword research

  • Lokaal zoektermonderzoek: Voer per markt of taal/regio een gedetailleerd zoektermonderzoek uit.
  • Gebruik van hulpmiddelen: Google Translate kan helpen bij vertalingen, maar volledig vertrouwen op automatische vertalingen is niet aan te raden. Maak een uitgebreide lijst van keywords en mogelijke synoniemen en haal inspiratie van concurrerende websites.

3. Keyword mapping

  • Structuur en focus: Bepaal de juiste structuur voor je website, inclusief enkelvoud/meervoud, H1-headings, meta-titles en URL-slugs. Kies termen op basis van zoekvolume en controleer altijd de intentie achter zoekopdrachten.
  • Dubbelcheck met native speakers: Controleer je keywords altijd met een native speaker om zeker te zijn van de juiste context en betekenis.

Key takeaways voor internationale SEO

  • Basisinrichting: Zorg voor een goede basisinrichting van je website en SEO-strategie.
  • Lokale marktkennis: Kennis van de lokale markt is essentieel voor succes.
  • Lokaliseren in plaats van vertalen: Het is belangrijk om keywords te lokaliseren en niet letterlijk te vertalen.
  • Native speaker check: Dubbelcheck altijd je keywords met een native speaker om misverstanden te voorkomen.

    Het SEO team van Maxlead helpt al jarenlang internationale klanten en heeft daardoor ruime ervaring met het opzetten van een SEO strategie en lokalisatie voor buitenlandse markten. De presentatie was alsnog leerzaam en gaf een helder stappenplan voor een effectieve keyword-strategie in meerdere landen.

High-quality content scaling with AI

Timon Hartung, CEO van WOXOW gaf een presentatie over high quality content scaling with AI. Een onderwerp dat steeds relevanter wordt in de SEO-wereld. Hieronder de belangrijkste punten uit zijn sessie.

De rol van AI in contentcreatie
Timon begon met de meest recente Google updates (core updates, helpful content update, spam updates etc.) en hoe deze de contentkwaliteit beïnvloeden. Hij benadrukte dat AI een krachtig hulpmiddel is voor contentcreatie, mits op de juiste manier gebruikt! Google staat het gebruik van AI en automatisering toe, zolang de inhoud hoogwaardig, gebruiksgericht en origineel is, en voldoet aan de E-E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) richtlijnen.

Het proces voor hoogwaardige AI-Content
Hoe kun je op schaal hoogwaardige content creëren met AI? Timon raadde het volgende aan:

  • Keyword research: Start met je keyword onderzoek, gebruik hiervoor tools zoals Ahrefs. Ook interne data en business intelligence tools zijn handig om relevante keywords te vinden. Maak ook een topical authority map met AI om de inhoud rond kernonderwerpen en gerelateerde keywords te structureren. Dit verhoogt de relevantie en autoriteit van je site.
  • Prompts en content genereren: Een generieke prompt werkt goed voor ongeveer 80% van de inhoud, maar voor de rest zijn unieke prompts nodig. Na het genereren van bijvoorbeeld blogteksten met AI kun je ook meta descriptions, meta titles en AI-afbeeldingen op schaal creëren op basis van de keywords en zoekintentie.
  • Content uniek maken: Gebruik RAG (Retrieval-Augmented Generation) en Vector databases om de output te verbeteren en unieker te maken. Deze technieken helpen om snel relevante data en documenten op te halen en deze te integreren in de gegenereerde content, waardoor de inhoud beter wordt afgestemd op de doelgroep en zo dus meer waarde biedt.
  • Kwaliteitscontrole: AI-output moet altijd door mensen gecontroleerd worden om de kwaliteit te waarborgen en fouten te voorkomen. Op deze manier kun je ook de learnings uit het ene project weer meenemen voor het optimaliseren van volgende projecten.

De presentatie van Timon bracht geen volledig nieuwe inzichten voor ons. Bij Maxlead zijn we al geruime tijd bezig met de effectieve inzet van AI in het contentcreatieproces en hoe we bedrijven kunnen ondersteunen bij het opschalen van hun content, terwijl we ervoor zorgen dat deze relevant en uniek blijft. Maar met name de methoden zoals RAG (Retrieval-Augmented Generation) en het gebruik van Vector databases waren super interessant voor ons om meer over te horen en zelf mee aan de slag te gaan.

Het selecteren van actiegerichte KPI's om SEO-successen in kaart te brengen

Ook een erg interessante presentatie was van Tijs van Autreve, een ervaren digital marketeer. Hij vertelde ons over het meten van conversies en actiegerichte KPI’s. Zijn visie op conversies past goed bij de huidige ontwikkelingen in het SEO team van Maxlead.

Hij vertelde dat veel bedrijven worstelen met het feit dat SEO-verkeer niet direct leidt tot conversies. Maar het is belangrijk om te bekijken wat voor bezoeker je hebt, is deze bezoeker wel al klaar om te kopen?

Als het gaat om conversies is het belangrijk om te bekijken:

  • Is het de goede conversie voor de search intent van de pagina?
  • Is meteen converteren op de pagina realistisch?
  • Zijn de conversies relevant?
  • Zijn er hindernissen op de pagina tussen het bezoek en de conversie?

Naast het meten van conversies, spelen betrokkenheidsmetingen een belangrijke rol bij het begrijpen van gebruikersgedrag. Dit gaat verder dan klikken en omvat metrics zoals tijd besteed op de pagina en het aantal paginabezoeken. Tools zoals Google Analytics bieden harde cijfers, terwijl heatmaps en schermopnames ook kwalitatieve inzichten verschaffen. Zo ontdek je wat voor bezoeker je op de pagina hebt, en of deze al klaar is om te converteren.

Heb je de goede bezoeker op je pagina, staan je conversies goed én kun je dit op de juiste manier meten? Dan kun je goed je SEO-successen in kaart brengen!

Onze visie op conversies
Een interessante presentatie, vooral omdat wij bij Maxlead vanuit SEO ook erg bezig zijn met CRO. Wij hebben SEO, UX en CRO gecombineerd tot SXO (Search eXperience Optimisation). Een manier van werken waarbij we de website optimaliseren. Niet alleen vanuit SEO perspectief vanuit de zoekmachines, maar ook met de gebruiker en gebruikerservaring in gedachten. Het optimaliseren van conversies is hier een belangrijk onderdeel van. Het is voor ons dus ook erg interessant om Tijs zijn visie te zien op het optimaliseren en meten van conversies.

Meer informatie over SEO? Neem contact op met een van onze specialisten!

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - AB-6W9A7726_Abovo Maxlead klantendag 2024
Abovo Maxlead viert 25-jarig jubileum
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - view-man-handling-money-funds-wealth-prosperity
Attributie: pas op, reken jezelf niet rijk!
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Google_Update_OGT_1200x627
Websites worden hard geraakt door Google Updates. Is er nog hoop?
SEO
Blog
Nina
Nina
Maxlead - uitgelicht-Behoud third party cookies
Van uitstel komt afstel: third-party cookies blijven in Chrome
SEA
Blog
Lois
Lois
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag