Pinterest, het nieuwste Social media platform, is een hit

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 3 april 2012Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - online-marketing-blog-post

Pinterest, het nieuwste Social media platform, is een enorme hit. De snelst groeiende social media site van 2011 wordt dagelijks gebruikt door circa 4 miljoen mensen wereldwijd en het aantal groeit nog steeds. Pinterest is een online prikbord voor het organiseren en delen van afbeeldingen. Afbeeldingen gevonden op andere websites of op Pinterest zelf deel je op Pinterest weer met anderen. “Weer een Social Kanaal erbij!” zal je misschien denken. Toch is het voor sommige bedrijven zeker de moeite waard om te kijken naar de mogelijkheden die Pinterest biedt.

Wat is Pinterest?

Pinterest is een online prikbord voor het organiseren en delen van afbeeldingen (foto’s en video’s) op pin- of moodboards. Deze afbeeldingen kunnen gepind worden vanaf andere websites of vanaf Pinterest zelf (repinnen). Pinterest is gericht op het visuele aspect van sharing en het is enorm in trek bij vrouwen. Rond de 75% van de gebruikers is vrouw. Gemiddelde leeftijd van de gebruikers ligt tussen de 25 en de 54 jaar.

Gestart in 2010 door Ben Silbermann en zijn team in Palo Alto California en enorm gegroeid in 2011 – vooral in de laatste maanden van 2011.

Groei in unieke bezoekers Pinterest

Gegevens: Google adplanner

Op dit moment genereert Pinterest meer traffic naar websites dan Linkedin, Google+ en Youtube samen, volgens deze info graphic van MDG Pin it to win it.

Waarom zou Pinterest interessant zijn voor mijn bedrijf of organisatie?

Dat hangt af van het product dat je verkoopt. Is je product visueel aantrekkelijk, dan is Pinterest een kanaal dat zeker een kans verdient. Met oogstrelende producten die perfect zijn afgebeeld is de kans op een repin groter en ook de kans op een click naar je website (traffic). Zorg dus voor prachtige plaatjes van hoge kwaliteit! Zeker in de Retail Branche zie ik mogelijkheden.

Interessante Productcategorieën voor Pinterest:

 • mode/kleding
 • Interieur (meubels, design, badkamers, keukens, stoffering, zonwering etc.)
 • verzorgingsproducten
 • kunst, fotografie, (web)design
 • gadgets
 • reizen (vakantiebestemmingen, vakantiehuisjes ed)
 • boeken en dvd’s
 • zelfgemaakte producten

Maar wat levert het op?

 • Branding (naamsbekendheid verhogen door middel van visuele prikkels)
 • Traffic naar je website; elke pin die je vanaf je website naar Pinterest pint krijgt automatisch een url mee. Afzonderlijke pins kun je van een url voorzien.
 • Viral. Als mensen het repinnen kan het een “trending pin” worden op Pinterest. Hoe meer repins des te meer aandacht en weer meer traffic. Het bekende sneeuwbal effect.
 • SEO. Naast traffic genereert het backlinks naar je website vanaf pins op de diverse pinterest accounts.
 • Directe verkopen. Wellicht levert het meer directe verkopen op dan bijvoorbeeld Twitter omdat mensen je product al ‘gezien’ hebben.

Of Pinterest ook daadwerkelijk iets op levert hangt af van een heleboel factoren:

 • Is de afbeelding visueel zo aantrekkelijk (het product en de vormgeving van de foto) dat er aandacht aan wordt besteed?
 • Heeft de afbeelding de juiste tags (beschrijving/website url)
 • Hoeveel volgers heb je?
 • Hoe vaak wordt de afbeelding gerepind?
 • Hoe is de interactie tussen jouw bedrijf en je volgers of repinners?

Het blijft in eerste instantie een Social platform, dus niet alleen plaatsen maar ook zelf actief blijven. (pinnen, repinnen, liken, reageren). Je zou ook een board open kunnen stellen voor andere pinners. Zo’n gezamenlijk board kan erg inspirerend werken.

Er is ook een mogelijkheid om een prijs aan je pin te hangen. Zo zien andere gebruikers direct wat het kost. Dat doe je heel gemakkelijk door een € of een $ teken toe te voegen in de beschrijving.

Pinterest afbeelding met prijs

Deze info-graphic geeft nog meer informatie of Pinterest ook iets is voor jouw bedrijf of organisatie.

Copyricht issues van Pinterest

Zomaar afbeeldingen pinnen van andermans websites en op Pinterest plaatsen, is dat geen probleem? Onlangs verscheen een blogpost van Kirsten Kowalsky, een fotografe, die vraagtekens zette bij de regels van Pinterest over wat wel en niet te pinnen. Het gaat zowel om de vraag of je aan zelfpromotie mag doen als om de vraag of je werk van anderen zomaar mag pinnen en repinnen.

Pinterest heeft op 23 maart haar terms of service en privacy policy ge-update volgens een eigen post zodat het duidelijker is wat wel en niet mag. Verder is de Pin etiquette van Pinterest goed om even door te lezen, vooral het onderdeel pin vanaf de directe bron -dus bijvoorbeeld niet vanaf (Google) image search- zodat er altijd een link is naar oorspronkelijke website eigenaar. Daarnaast kun je in de tekst bij de afbeelding nog een keer de bron noemen.

Als je niet wilt dat anderen afbeeldingen vanaf je website pinnen is er een klein stukje html dat je in de pagina broncode kunt plaatsen.

Maar vraag je af waarom je níet zo willen dat anderen jouw content delen? Zoals hierboven beschreven zou het delen van jouw afbeeldingen op Pinterest juist veel kunnen opleveren! Je kunt het ook promoten met een speciale Pin it Button voor websites.

Pin it button Pinterest

Account aanmaken en pinnen op Pinterest

Lijkt Pinterest jou ook Pinterastic? Ga dan naar Pinterest.com om een account aan te maken. Vul je email in via Request an invite. Vrij snel ontvang je een email met een link om een account aan te maken. Log in met je Twitter of Facebook account of met je emailadres. Vul je Pinterest profiel goed in en maak een link naar je website. Installeer de “pin it” button in je browser, met die button kun je afbeeldingen van andere websites pinnen terwijl je surft. Zet de gepinde afbeelding op een board, maak zelf nieuwe boards aan. Upload zelf images van je pc of van je smartphone. Repin interessante content van anderen op Pinterest. Bij de Goodies van Pinterest tref je handige info zoals de pinterest follow me button, de pin it button, link naar pinterest app voor iphone en een share button voor op je eigen website.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag