Programmatic advertising trends 2023

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 29 december 2022Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - programmatic-advertising-3×2-1-scaled

Programmatic advertising groeit al jaren, mede mogelijk gemaakt door de toenemende hoeveelheid data. De markt is continu in beweging en elk jaar steken er weer een aantal trends de kop op. Voor 2023 doen we een voorspelling: wat worden de belangrijke topics voor programmatic advertising?

1. Over-the-top” (OTT) programmatic advertising.

Dit is een relatief nieuwe ontwikkeling in de wereld van programmatic advertising. OTT verwijst naar de manier waarop gebruikers toegang krijgen tot content, via streamingdiensten zoals Netflix, Videoland en Disney+  in plaats van via traditionele tv-kanalen. Er komen steeds meer alternatieve abonnementsmodellen waarbij een gebruiker gerichte en relevante reclame te zien krijgt. Nu alleen nog in Amerika en enkele Europese landen, maar naar verwachting volgend jaar ook in Nederland.

2. Uitbreiding Walled Gardens.

Met Walled Gardens bedoelen wij publishers (of groepen publishers) die toegang hebben tot bepaalde gegevens over gebruikers. Deze gegevens zijn afgeschermd van andere publishers. Dit staat in contrast met open netwerken, waarbij adverteerders toegang hebben tot alle gegevens en advertentieruimten die beschikbaar zijn. Vanuit privacyregelgeving is het steeds moeilijker om, met behoud van kwaliteit, vanuit open netwerken te draaien. DPG Media kiest er nu voor om een eigen ad management tool te bouwen: DPG Demand. Hiermee kun je binnen het DPG netwerk advertentieruimte inkopen met alle data die DPG binnen hun netwerk beschikbaar heeft. Het bijkomend voordeel is dat we direct bij de publisher kunnen inkopen (zonder inmenging/kosten van tech-partijen). Het nadeel is dat het een versnippering in het landschap is.

3. Een toenemende nadruk op transparantie en eerlijke praktijken.

Vertrouwen is een belangrijk aspect van programmatic advertising. Dit geldt voor zowel adverteerders als voor gebruikers. In 2023 nemen adverteerders waarschijnlijk meer moeite om transparant te zijn over hun praktijken en eerlijk te zijn in hun communicatie met gebruikers. Dit kan door een duidelijk en eenvoudig privacybeleid op te stellen en open te zijn over de manier waarop gebruikersdata wordt verzameld en gebruikt.

4. De ontwikkeling van nieuwe technologieën (5G en AR/VR).

5G is de nieuwe generatie mobiele netwerktechnologie. Het kent een veel hogere snelheid en capaciteit dan de huidige 4G-technologie. Dit zal waarschijnlijk leiden tot nieuwe mogelijkheden voor programmatic advertising, zoals real-time biedingen op advertentieruimte en verzending van grote hoeveelheden data (video advertising). Dit helpt adverteerders om hun campagnes beter te targeten en te optimaliseren. Augmented reality (AR) en Virtual Reality (VR) zijn technologieën die steeds vaker worden gebruikt in de reclamewereld. Met AR kunnen gebruikers digitale objecten in de echte wereld plaatsen, terwijl VR een geheel virtuele ervaring creëert. De verwachting is dat in 2023 adverteerders meer experimenteren met deze technologieën. Dit kan door het gebruik van AR-filters in advertenties of het aanbieden van VR-ervaringen als onderdeel van een campagne.

Wil je meer weten of direct de mogelijkheden bespreken om snel op deze trends in te spelen?

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag