Q&A mobielvriendelijke website
Sinds de aankondiging van mobielvriendelijkheid als rankingfactor hebben webmasters veel vragen over hun website. Google begrijpt dat het nieuwe mobiele algoritme een ingrijpende verandering kan zijn. Daarom is er in deze #MobileMadness maand een Q&A sessie ingelast om de belangrijkste vragen van webmasters te beantwoorden. Deze sessie hebben wij ook gevolgd en de meest relevante vragen en antwoorden zullen in dit artikel aan bod komen.
Let op: In dit artikel worden vragen van webmasters beantwoord. Het kan zijn dat sommige vragen technischer zijn dan andere vragen. Weet je niet wat een bepaalde term inhoudt? Kijk dan op onze SEO Kennisbank voor meer informatie.
De sessie ging van start met een uitleg waarom mobielvriendelijkheid een rankingfactor wordt. Volgens Google is voor veel mensen een mobiel apparaat het enige apparaat waarmee zij online zijn. Wanneer je dus op een mobiel apparaat een zoekopdracht doet behoor je ook mobielvriendelijke resultaten te krijgen. Google wil gebruikers altijd het beste resultaat tonen. Wanneer iemand zoekt met een smartphone kan het beste resultaat een ander resultaat zijn dan wanneer iemand via een desktop zoekt.
Q: Zien wij op 21 april gelijk al een grote verandering in mobiele zoekresultaten ten opzichte van desktop zoekresultaten?
Het mobiele algoritme wordt inderdaad op 21 april gelanceerd. Het kan echter nog dagen tot een week duren tot de volledige uitrol voltooid is. Daarom is er geen duidelijk antwoord op de vraag of je vanaf 21 april gelijk al veranderingen ziet in de resultaten van mobiel ten opzichte van desktop.
Q: Mijn website ziet er op mijn smartphone anders uit dan het resultaat wat ik te zien krijg in de mobile-friendly test, hoe kan dit?
Wanneer je een pagina test in de mobile-friendly test van Google wordt de pagina opgevraagd door de Google mobile bot. Als in de test een pagina er anders uit ziet dan op een mobiel, heeft dit waarschijnlijk te maken met de robots.txt. In de robots.txt kunnen bestanden zoals
- afbeeldingen
- CSS bestanden
- JavaScript bestanden
worden uitgesloten voor zoekmachine spiders, hierdoor kan de Google bot niet altijd de volledige pagina zien. Zorg er dus altijd voor dat zoekmachines de volledige versie van je website te zien krijgen. Het advies hier is, om uitsluiten van afbeeldingen, JavaScript en CSS bestanden te vermijden.
(Bron foto: www.pexels.com)
Q: Wat kunnen jullie vertellen over ‘shared indexing signals’? En welk effect heeft dit op mobiele websites?
Shared indexing signals kunnen helpen om een website zowel mobiel als op desktop beter te laten ranken. In het kort:
Stel een website heeft een artikelpagina dat echt waardevolle content bevat en waar vanaf externe websites naar gelinkt wordt. Dit artikel is te benaderen via
- https://www.website.nl/blog/fantastisch-artikel en
- https://m.website.nl/blog/fantastisch-artikel
De desktop versie ontvangt 5 links en de mobiele versie 3. Wanneer alle ‘mobiele-annotaties’ (redirects, canonicals en/of rel-alternate) juist zijn ingesteld ontvangen beide versies voor Google 8 links. Zowel desktop als mobiel profiteert van alle inkomende links van de verschillende websites op het artikel.
Q: Ik zie wel eens websites die responsive en mobielvriendelijk zijn waar een irritante pop up met reclame verschijnt of welke al beginnen met het afspelen van video’s ‘onder de vouw’. Profiteren deze websites van het nieuwe algoritme omdat ze als mobielvriendelijk gezien worden?
Momenteel heeft het tonen van bijvoorbeeld een reclame pop-up welke het hele scherm in beslag neemt en lastig weg te klikken is, geen negatief effect op de mobielvriendelijkheid van een pagina. Het zou dus kunnen dat dit soort pagina’s profiteren van het mobiele algoritme ondanks dat de pop-up de pagina niet helemaal mobielvriendelijk maakt. Google sluit niet uit dat dit in de toekomst wel van negatieve invloed gaat zijn op de mobielvriendelijkheid van een pagina.
Google geeft echter wel aan dat het belangrijk blijft vooral te kijken naar de gebruikerservaring op een pagina en niet achter het algoritme van Google aan te lopen. Wanneer gebruikers vanuit Google op een pagina met een irritante pop-up landen is de kans groot dat zij de pagina direct verlaten. Als dit regelmatig gebeurt op de zelfde pagina is dit voor Google een signaal dat de pagina niet relevant genoeg is op de zoekopdracht of dat de gebruikerservaring slecht is. Omdat gebruikerservaring wel een rankingfactor is (wanneer een zoekresultaat wordt aangeklikt en iemand gelijk weer terug klikt naar de overige resultaten in Google) heeft het uiteindelijk indirect wel effect op je ranking.
Q: Welke oplossing adviseert Google voor een mobielvriendelijke website? Responsive, dynamisch of een aparte URL?
Google adviseert een responsive design. Dit advies is op basis van het feit dat een responsive design het minst foutgevoelig is. Bij een dynamisch design en aparte URL’s moet er gezorgd worden dat mobiele gebruikers en de Google mobile bot de juiste versie voorgeschoteld krijgen. Bij aparte URL’s moet je daarnaast ook nog zorgen dat de desktop pagina aan de mobiele pagina gekoppeld wordt. Dit zijn mobiele annotaties. Hierdoor snapt Google dat de mobiele pagina gelijk is aan de desktop pagina maar dat deze voor mobiele gebruikers is.
Google benadrukt dat een responsive design geen ranking voordeel oplevert ten opzichte van de andere oplossingen. Wanneer alles juist is ingesteld krijgen alle oplossingen het zelfde voordeel wanneer ze mobielvriendelijk zijn.
Q: In Google Webmaster Tools krijg ik onder het kopje ‘Mobiele bruikbaarheid’ foutmeldingen voor een bepaalde pagina terwijl dit in de mobile-friendly test van Google voor dezelfde pagina niet zo is. Hoe kan dit?
De resultaten uit Google Webmaster Tools en de mobile-friendly test zouden gelijk moeten zijn. Wel is het zo dat de data in Google webmaster Tools (GWT) achter loopt. Data uit GWT is op basis van de laatste keer dat Google een pagina geïndexeerd heeft, de mobile-friendly test werkt op realtime data. Wanneer je aanpassingen gedaan hebt aan je pagina kan het dus voorkomen dat je de foutmelding nog ziet in GWT maar niet meer in de mobile-friendly test.
Q: Als ik van mijn website de mobiel.website.nl en de www.website.nl versie in Google Webmaster Tools heb staan, krijg ik dan een foutmelding op mijn www desktop versie omdat deze niet mobielvriendelijk is?
Nee, als redirects, canonicals en/of server instellingen op de juiste manier ingesteld staan zou de desktop versie geen foutmeldingen in GWT moeten krijgen. Wanneer alles juist ingesteld is en dit toch het geval is adviseert Google het specifieke geval in de productforums te plaatsen zodat zij kunnen kijken waar het aan ligt.
Q: Mijn website is niet mobielvriendelijk, is het nieuwe algoritme van invloed wanneer iemand zoekt op mijn merknaam? Kan het dan zo zijn dat bijvoorbeeld een andere mobielvriendelijke website of een social media account hoger rankt?
Omdat het mobiele ranking signaal één van de ruim 200 ranking signalen is heeft dit waarschijnlijk geen effect bij een zoekopdracht op een merknaam. Google probeert altijd het meest relevante resultaat aan gebruikers voor te schotelen. Als iemand zoekt op alleen een merknaam is deze persoon vrijwel altijd op zoek naar de website van het gezochte merk.
(Bron foto: www.pexels.com)
Q: Ik krijg het niet voor elkaar om mijn website voor 21 april 2015 mobielvriendelijk te maken. Heb ik ook profijt van het mobiele algoritme wanneer mijn website op een later moment mobielvriendelijk is?
Ja, zodra het nieuwe algoritme live is zullen websites die op een later moment mobielvriendelijk zijn profijt hebben op het eerste moment dat een Google mobile bot de mobielvriendelijke website bezoekt.
Q: Wordt het mobiele algoritme eerst uitgerold voor .com, .co.uk sites etc. of wordt het algoritme gelijk voor alle talen-landen uitgerold?
Het mobiele algoritme wordt voor alle talen uitgerold, het kan zijn dat verschuivingen voor Duitstalige zoekopdrachten eerder te zien zijn dan bijvoorbeeld voor Nederlandstalige zoekopdrachten.
Q: Mijn website is zo groot dat het mij niet lukt de gehele website voor de 21ste april mobielvriendelijk te krijgen. Als mijn belangrijkste pagina’s mobielvriendelijk zijn, profiteren deze pagina’s dan van het mobiele algoritme?
Ja, het mobile-friendly label geldt per pagina. Wanneer een pagina door Google als mobielvriendelijk gezien wordt zal deze pagina kunnen profiteren van het mobiele algoritme. Ook wanneer een deel van de website nog niet mobielvriendelijk is. Wanneer je een website mobielvriendelijk gaat maken, kijk dan eerst naar welke pagina’s het belangrijkst zijn en maak op basis daarvan een prioriteitenlijst.
Q: Niet elke pagina van mijn website is mobielvriendelijk, moet ik gebruikers altijd naar een mobiele variant sturen ook al is dit niet dezelfde pagina? Bijvoorbeeld van een pagina die niet mobielvriendelijk is naar de homepage die wel mobielvriendelijk is?
Nee, Google adviseert gebruikers alleen een mobielvriendelijk variant voor te schotelen wanneer deze pagina ook echt gelijk is aan de desktop versie. Wanneer een desktop versie geen mobiele variant heeft adviseert Google de gebruiker altijd op de desktop versie te laten landen. Daar staat waarschijnlijk de informatie waar de gebruiker naar op zoek is, dit zal niet staan op de homepage of een andere mobielvriendelijke pagina die niet gelijk is aan de desktop versie.
Wil je zelf de Q&A sessie terugkijken?
Wil je zelf de Q&A sessie van Google terugkijken? Dan kan dat via de volgende link: https://plus.google.com/events/cgrhsak37eulru740mgiudrhidk