SEO en de opzet van uw mobiele site

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 4 september 2012Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - online-marketing-blog-bericht-Thank-you

In onze eerdere blog SEO voor mobiele sites I: Smartphone gebruik in Nederland hebben we al aangehaald dat het gebruik van internet op mobiele telefoons de afgelopen jaren enorm hard is gestegen. Ook hebben we kort besproken dat niet elke site zomaar geschikt is voor een smartphone. De breedte van het mobiele scherm kan zo smal zijn als 320 pixels. Het tonen van de desktop website aan mobiele gebruikers kan dan grote usability problemen tot gevolg hebben. In dit tweede en laatste deel gaan we dieper in op de technische onderwerpen die komen kijken bij de implementatie van een mobiele site.

Responsive – Dynamisch – Mobiele domein

In de vorige blog hebben we 3 mogelijkheden benoemd om een mobiele website te ontwikkelen: Responsive design, sites met ‘dynamische content’ en een mobiele site op een ‘eigen domein’. Welke van deze 3 technieken past het beste bij uw mobiele site?

De keuze welke techniek u moet toepassen zal afhankelijk zijn van het soort content dat u heeft en wilt aanbieden aan uw mobiele gebruikers. Niet alle desktop websites zijn namelijk geschikt om 1 op 1 aan te bieden aan de mobiele gebruikers. Het is belangrijk om daar eerst naar te kijken en dan een keuze te maken.

Informatieve site

Onder informatieve sites verstaan we over het algemeen nieuws- en blogsites maar ook corporate sites. Veelal is dit informatie die 1 op 1 overgenomen kan worden op de mobiele site. Het is dan niet noodzakelijk de mobiele content op een aparte domeinnaam aan te bieden. Met een aantal kleine technische aanpassingen kan de mobiele content dynamisch via een eenvoudige layout worden getoond.

De mobiele site die ikzelf veelal lees op mijn smartphone is die van:

· Search Engine Land

Zij gebruiken dezelfde URL voor zowel de desktop content als de mobiele content. Een ander voorbeeld dat we in ons eerste artikel hebben aangehaald is de www.nu.nl website. Zij hebben ervoor gekozen om de mobiele content op een mobiel domein te laten draaien. Maar in principe had dit ook op dezelfde URL kunnen staan met een aantal technische aanpassingen.

E-commerce site

Deze sites kunnen ook via een redelijk simpele lay-out worden getoond. Voorbeelden van e-commerce websites:

· Amazon.com (op dit moment nummer 1 in de Internet Retailer Mobile Commerce Top 300)
· Telsell.com
· Carglass.nl

Dit zijn websites die over het algemeen consumentenproducten verkopen. Bij Carglass kun je online een afspraak maken om ruitschade te laten repareren of een autoruit te vervangen.

Doordat productinformatie vaak uit veel en dus lange stukken tekst bestaat, kan er voor gekozen worden om op de mobiele site minder informatie te plaatsen.

Amazon heeft de mobiele pagina’s op dezelfde domeinnaam als de desktop website maar gebruikt daarvoor andere URL’s. Tel Sell had nog gebruik kunnen maken van dezelfde URL: prijzen zijn hetzelfde en een deel van de content is overgenomen.

Tel Sell en Carglass hebben ervoor gekozen aparte mobiele domeinnamen te gebruiken.

Lokale site

Ook moeten we de lokale bedrijven niet vergeten: een hotel in Maastricht, een pizza restaurant in Zandvoort, de afhaal Toko in Bezuidenhout Den Haag of de bloemenzaak in Langweer.

Het zoekgedrag via de smartphones bij deze bedrijven is vaak

· voor het maken van een telefonische reservering in een restaurant
· telefonisch last-minute hotel kamer boeken
· of een bos bloemen bestellen die je later op komt halen omdat je moeder 75 wordt

Veel informatie over ellenlange menu’s, aanbiedingen, reviews van klanten, soorten boeketten etc. kan dus minder van belang zijn. Daar kan een mobiele site op een apart domeinnaam handig voor zijn.
Vooralsnog zijn vele lokale bedrijven nog niet zo ver.

Travel sites

Bij travel sites zal je waarschijnlijk iets langer moeten nadenken welke content op de mobiele site getoond moet worden en welke niet. Vaak vind je op de desktop site veel informatie over:

· Bestemming
· Streekinformatie
· Sightseeing en bezienswaardigheden
· Vluchtinformatie
· Fotomateriaal
· Diverse type accommodaties om uit te kiezen
· Reis- en annuleringsverzekering informatie
· Ellenlange boekingsformulieren

Meestal is dit te veel en te lange informatie om allemaal toe te voegen aan de mobiele website.

Voorbeelden van Nederlandse reis- en vakantieorganisaties met een mobiel aanbod:

· D-reizen
· Sunweb
· Belvilla
· Topic Travel

Het was trouwens nog niet zo makkelijk voorbeelden van reisorganisaties te vinden met een mobiele site. Grote namen zoals Arke, Holland International, OAD reizen, ATP en Vrij Uit gaven de desktop website weer op de smartphone. In het geval van Club Med is een deel al mobiel en een deel nog niet. De US site is al mobiel, maar de NL site nog niet.

Als er gekozen wordt om de content anders aan te bieden op de mobiele website, kan het makkelijker zijn te kiezen voor een aparte mobiele domeinnaam.

Mobiele content wel of niet op dezelfde domeinnaam?

Vanuit SEO optiek maakt het niet veel uit of de content wordt getoond op dezelfde domeinnaam of een aparte mobiele domeinnaam. Wat wel uitmaakt is dat de mobiele content technisch op een manier moet worden getoond dat deze ook uitgelezen kan worden door de zoekmachine spiders. Net zoals op desktop websites. Content is Koning, dat geldt ook voor de mobiele sites. Teksten moeten kunnen worden uitgelezen. En daarnaast moet de navigatie doorloopbaar zijn.

Google heeft aangegeven geen voorkeur te hebben zolang de Googlebots en Googlebots-mobile de tekst technisch gezien kunnen uitlezen.

Mocht je gekozen hebben voor een aparte domeinnaam voeg dan link tags (annotaties) toe in de desktop en mobiele pagina’s. Zo geef je aan dat het bij elkaar hoort en 1 entiteit is. Hoe dat moet wordt hieronder verder uitgelegd.

Link tags voor desktop en mobiele URL’s

Google adviseert in datzelfde artikel om link tags toe te voegen als 2 aparte domeinnamen worden gebruikt.

Door het toevoegen van de tags geef je aan dat beide websites bij elkaar horen en 1 entiteit zijn. Wanneer de tags niet worden toegevoegd, kan Google de websites als 2 verschillende entiteiten zien waardoor er meer kans is dat de rankings in de zoekmachine van elkaar verschillen.

Voeg de volgende link tags toe aan de broncode:

· link rel=”alternate” tags voor de desktop site en
· link rel=”canonical”tags in de broncode van de mobiele site

Fictief voorbeeld van 2 dezelfde pagina’s in beide sites:
https://www.voorbeeld.nl/artikel-123
https://m.voorbeeld.nl/artikel-123

Voorbeeld van de link rel=”alternate” tag in de desktop pagina:
<link rel=”alternate” media=”only screen and (max-width: 640px)” href=”https://m.voorbeeld.nl/artikel-123″ >

Zo geef je aan dat er een alternatieve URL is voor de mobiele versie. Het media attribuut geeft de query kenmerken aan van de alternatieve mobiele pagina (CSS media query string).

Voorbeeld van de canonical tag in de mobiele pagina:
<link rel=”canonical” href=”https://www.voorbeeld.nl/artikel-123″ >

Met de canonical tag geef je aan dat de desktop URL leading is en de 2 URL’s bij elkaar horen. Als iemand via de smartphone zoekt op het internet, wordt de desktop URL getoond in de zoekresultaten. Wanneer er op geklikt wordt, wordt de smartphone bezoeker doorgestuurd naar de mobiele URL.

Desktop link tag in XML Sitemap

Wanneer de desktop website een XML sitemap heeft, kan de rel=”alternate” annotatie ook toegevoegd worden aan de URL in de xml sitemap i.p.v. in de broncode.

Bovenstaand voorbeeld zou er dan als volgt uitzien in de XML sitemap:

De canonical blijft te allen tijde van kracht in de mobiele URL.

Sluit de mobiele site nooit uit van indexatie via robots.txt

Sluit de mobiele website nooit uit van indexatie via de robots.txt. Zorg dat de technische implementatie goed is en de correcte content aan de correcte devices wordt getoond voor een optimaal resultaat.

Link naar de desktop site

Plaats een link vanaf de mobiele pagina’s naar de desktop pagina’s en omgekeerd. Zo heeft de gebruiker altijd een uitweg naar de gewone site en andersom. Zo begrijpen de zoekmachine spiders ook dat ze bij elkaar horen.

Conclusie?

Google geeft de voorkeur aan het Responsive webdesign: 1 URL voor dezelfde content maakt het makkelijk zowel voor de gewone gebruiker als voor de zoekmachine spiders. Er hoeven geen redirects gebruikt te worden voor de mobiele content wat de laadtijd vermindert en wat het maken van fouten reduceert. De zoekmachine spiders hoeven de pagina maar 1 keer te doorlopen in plaats van meermalen met verschillende spiders waardoor de efficiency wordt verhoogd.

Echter, niet elk type site is geschikt voor het Responsive design. Is niet erg, kies dan gewoon voor 1 van de andere 2 manieren. Zolang alles maar technisch goed op elkaar wordt afgestemd en de Googlebots alle content kunnen uitlezen en indexeren.

En maak bij 2 verschillende domeinnamen 1 entiteit door de link tags te gebruiken wat de organische rankings van beide domeinen beter verankert.

Uw eigen mobiele website?

Bent u getriggerd door dit blog artikel en u heeft het voornemen van start te gaan met de bouw van uw mobiele website? En kunt u daarbij onze SEO adviezen gebruiken? Neem dan contact op met een van onze SEO specialisten.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 295.EmiroSmolders-Abovo25Jubileum-04633
Abovo Maxlead viert 25-jarig jubileum
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - 6W9A3131.jpg
De gamechanger voor B2B succes – Meld je aan
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - pexels-wdnet-106344
Alles wat je moet weten over de meetproblemen in Google Analytics
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - AB-6W9A7726_Abovo Maxlead klantendag 2024
Abovo Maxlead viert 25-jarig jubileum
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - view-man-handling-money-funds-wealth-prosperity
Attributie: pas op, reken jezelf niet rijk!
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Google_Update_OGT_1200x627
Websites worden hard geraakt door Google Updates. Is er nog hoop?
SEO
Blog
Nina
Nina
Maxlead - uitgelicht-Behoud third party cookies
Van uitstel komt afstel: third-party cookies blijven in Chrome
SEA
Blog
Lois
Lois
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag