SEO Vraagbaak deel 3: Waarom is content belangrijk?

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 1 augustus 2013Bewerkt op: 1 augustus 2013
Maxlead -Bedrijfslogo

Iedereen die wel eens iets met SEO gedaan heeft, weet dat content één van de pijlers is. Wie wel eens een cursus of workshop SEO gevolgd heeft of regelmatig de blogs leest kent de uitspraak ‘Content is King’. In deze vraagbaak gaan we dieper in op de vraag: Waarom is content zo belangrijk voor SEO?       Niveau: beginner/ starter

We zien dat er binnen de wereld van zoekmachine optimalisatie nog veel misverstanden bestaan over content en dat veel bedrijven zich afvragen waarom ze op bepaalde trefwoorden niet goed gevonden worden, terwijl het vaak bij de eerste stap al fout gaat: belangrijke content ontbreekt.

Content is belangrijk om meerdere redenen. In deze blog zullen we twee belangrijke functies bespreken van content als het aankomt op het verbeteren van de organische vindbaarheid:

 1. Content is nodig om relevant te zijn voor zoekvragen/ thema’s van de gebruiker
 2. Content staat aan de basis van een goede website, omdat het eenvoudiger is om links te verkrijgen als een website over goede (leuke, relevante, grappige, interessante, deelbare) content beschikt.
  Daarnaast is content natuurlijk van belang voor de bezoeker: deze moet de informatie kunnen vinden die gezocht wordt zodat de kans op conversie vergroot wordt.

Content en relevantie

Een zoekmachine spider die jouw website bekijkt en indexeert moet kunnen snappen waar jouw website in z’n geheel en elke pagina afzonderlijk over gaat. Dat gebeurt door middel van content. Hierdoor kan hij bepalen of jouw website relevant is (aansluit op) de zoekterm van een gebruiker.

We zullen dit toelichten aan de hand van een fictief voorbeeld: een online webshop voor parfums en make-up.

De eigenaar van de parfum & make-up webshop wil goed gevonden worden in de zoekmachines op thema’s (zoekopdrachten) zoals:

 • Parfum voor vrouwen/ damesparfums
 • Parfum voor heren/ herenparfums
 • Valentijn – Moederdag – Vaderdag cadeaus
 • Parfums van een specifiek merk
 • De naam van een specifiek parfum
 • Tips
  • Hoe goede eyeliner aan te brengen?
  • Hoe parfum op sprayen?
  • Trends

Om op deze termen vindbaar te zijn, is het hebben van content over deze onderwerpen de eerste voorwaarde. Om de inhoud van een pagina te bepalen is de eerste vraag: Welke informatie zoekt de bezoeker van deze pagina? Wat vindt hij of zij interessant? Het is belangrijk om daar onderzoek naar te doen zodat de aangeboden content ook aansluit op de behoeften van de bezoeker.

Voor de webshop in parfums en make-up kunnen de pagina’s over het thema ‘damesparfums’ de volgende onderwerpen bevatten:

 • Populairste parfums onder vrouwen en waarom? (top 10 parfums)
 • Welke soorten geuren zijn er?
  • Zoet
   • Voorbeelden van zoete parfums
  • Fris
   • Voorbeelden van frisse parfums
  • Kruidig
   • Voorbeelden van kruidige parfums
 • Waarom dragen vrouwen parfum?
 • Wat is het verschil tussen ‘Parfum’ en ‘Eau de toilette’?
 • Parfums do’s en don’ts!
  • Parfum en zonnen
  • Hoe vaak sprayen
  • Hoe dient parfum aangebracht te worden? In de nek? Op de polsen? Achter de oren?
  • Etiquette rondom parfum
  • Etcetera

Door interessante pagina’s te hebben over het thema/trefwoord met een SEO tweak (zoals het optimaliseren van URL’s, title-tags en headers) wordt voldaan aan de eerste voorwaarde voor vindbaarheid.

Relevante content is über-KING

Als er geen content is op een website en webpagina, zal vindbaarheid lastig zijn. In de basis geldt binnen zoekmachine optimalisatie namelijk nog steeds dat je dus moet schrijven over de onderwerpen waar je graag op gevonden wilt worden. Als je werkt bij of voor een attractiepark en graag gevonden wilt worden op het trefwoord ‘attractiepark’, is het van belang om deze term te gebruiken in je content. Zo wordt één van Nederlandse grootste attractieparken De Efteling, niet gevonden op de zoekterm ‘attractiepark’.
Dat De Efteling bij uitstek een attractiepark is en dus zeer relevant is voor deze zoekopdracht, kan Google maar in zeer geringe mate weten als deze term niet of nauwelijks gebruikt wordt op de website zelf.

Het streven van Google is om de meest relevante resultaten aan haar gebruikers te tonen. Relevant zijn is minimaal (er komt meer bij kijken) een interessante pagina hebben die over dat thema gaat. Kort gezegd is het dus beter om per trefwoord één relevante pagina te maken. Gebruik naast tekstuele content ook de mogelijkheid van video’s en afbeeldingen: deze zijn goed te optimaliseren en bieden veel kansen rondom organische vindbaarheid.

Content en Autoriteit (linkprofiel)

Om organisch verkeer te trekken is het van belang een goede positie in de zoekresultaten te hebben. Over het algemeen geldt natuurlijk de regel: hoe lager je positie in de zoekresultaten des te minder het bezoekersaantal. Het is het streven om getoond te worden op de eerste pagina van de zoekresultaten en het liefst zo hoog mogelijk. Bedenk hierbij wel dat hoe meer concurrentie er is op een zoekterm, hoe moeilijker het is wordt een goede positie te vergaren. Voorbeelden van zwaar beconcurreerde termen voor onze fictieve parfum/make-up webshop zijn:

 • Parfum
 • Make-up
 • Parfum online
 • Online parfum kopen

Een vereiste voor goede rankings is het hebben van een goed, degelijk en relevant linkprofiel.

(Houd in het achterhoofd dat rankings van met name Google steeds meer persoonsgebonden zijn. Afhankelijk van locatie, al dan niet ingelogd zijn, zoekgeschiedenis etcetera kunnen zoekresultaten per persoon verschillend zijn).

Achtergrond: Relevantie in linkprofiel belangrijk

Over linkprofielen en sterke links kunnen boeken volgeschreven worden en dan komen we nog pagina’s te kort. Daarom beperken we ons hier tot de kern. Hoe meer links van websites met een sterke autoriteit op het gebied van jouw thema, hoe groter de kans op goede rankings. Want: als autoriteiten op jouw thema naar jouw website linken, zal deze zeer waarschijnlijk relevant zijn voor hun bezoekers. Voor de zwaar beconcurreerde termen zoals hierboven is een ijzersterk linkprofiel vereist.

Het onderwerp ‘links’ kan met recht één van de lastigste onderdelen van SEO genoemd worden:

 1. Door de hoge mate van link spam is Google genoodzaakt stappen te ondernemen (Google Penguin)
 2. Vragen om een link is niet meer van deze tijd en de vraag op zich is ‘not done’
 3. Als het gaat om links ben je afhankelijk van een andere partij of de link daadwerkelijk geplaatst wordt
 4. De waarde van een link is algemeen bekend, dus zal deze niet snel op aanvraag (gratis) geplaatst worden

Zoals al gezegd: Het krijgen van een waardevolle link van relevante websites blijkt telkens één van de moeilijkste onderdelen van zoekmachine optimalisatie.

Content als basis voor een goed linkprofiel

Men kan een specifiek traject opzetten om links te verkrijgen (zoals het schrijven van blogs, public relations, nieuwsberichten, onderzoeken, infographics). Echter ligt de basis van een goed link profiel in het hebben van een relevante site: is jouw website interessant genoeg voor andere websites om hun bezoekers op jouw site te attenderen?

Dat is het moment waarop content weer van belang is: biedt jouw website leuke, interessante, grappige, nuttige informatie/ content die zodanig bijzonder of goed is dat andere mensen al van nature geneigd zijn om die informatie te delen en onder de aandacht van anderen te brengen? Voor de parfum webshop in deze blog kunnen relevante filmpjes een goede start zijn om interessante links te verkrijgen: goede, informatieve en duidelijke video’s met instructies over het aanbrengen van eyeliner of instructies hoe je een mooie oogschaduw kunt zetten kunnen heel deelbaar zijn.

Natuurlijk moet de waardevolle content wel aan de man gebracht worden, zodat men van het bestaan ervan weet.
Je kunt dit doen door je content onder de aandacht te brengen via social media zoals Facebook, Twitter en YouTube, via een netwerk van partners, door de content onder de aandacht te brengen van gerelateerde sites, persberichten etc. Vergeet ook niet je bezoekers de mogelijkheid te bieden om de content te delen: plaats een like/ share button bij je content.

SEO is een instrument

Na een periode van veel content schrijven, delen, vermarkten en goede links verdienen hopen we een hoge positie verworven te hebben in de zoekresultaten (Let op: natuurlijk is dit ook afhankelijk van andere factoren zoals de structuur van je website, de technische omgeving etc). Vanuit SEO zou je denken dat we alles hebben gedaan wat nodig is en dat we met de benen omhoog op het bureau kunnen gaan afwachten. Dat is echter niet zo. Zoals al eerder in deze blog gezegd: als de gebruiker niet converteert is alle moeite voor niets geweest. Daarnaast is het schrijven van waardevolle content, het uitbreiden van content en zicht houden op het linkprofiel is een ongoing proces: een activiteit zonder einde.

Organische vindbaarheid is slechts een middel om verkeer te trekken naar de website. Voor commerciele websites moet het doel te allen tijde een conversie zijn. Houd dus rekening met het feit dat je pagina ook aantrekkelijk is voor bezoekers; dat er gestuurd wordt op een conversie en dat het voor de bezoeker duidelijk is wat hij/zij op de pagina moet gaan doen. Pagina’s met alleen heel veel informatieve tekst, zijn met name voorbehouden aan Wikipedia en hobby- of kenniswebsites. Zeker voor webshops geldt dat pagina’s moeten voldoen aan de eisen voor een goede conversie. SEO is dus een instrument dat meehelpt aan het vergroten van het verkeer naar de site wat zich uiteindelijk moet vertalen naar meer (soft) conversies.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Maxlead - MXL-Google-Ads-conversiec_-scaled
Haal je het maximale uit je Google Ads conversie metingen?
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag