SEO Vraagbaak deel 4: Hoe werken sitelinks?

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 12 september 2013Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - online-marketing-blog-tekst

Er wordt ons regelmatig gevraagd om meer informatie over sitelinks en het beinvloeden ervan. De vragen die ons bereiken luiden vaak: Hoe bepaalt Google welke sitelinks getoond worden? Hoe kun je sitelinks beinvloeden? Kun je voorkomen dat bepaalde pagina’s als sitelink getoond worden? In deze vraagbaak geven we antwoord op deze meest gesteld vragen rondom sitelinks. Niveau: beginner/ starter

De links die onder sommige zoekresultaten worden weergegeven heten sitelinks. Je ziet hieronder 2 varianten zoals ze kunnen worden getoond in Google. Als kleine sitelinks, horizontaal:

Sitelinks in google

Of als grote sitelinks met een korte omschrijving:

Sitelinks in google

Ook Bing maakt gebruik van Sitelinks. Hieronder zie je een voorbeeld van sitelinks in de Bing zoekmachine:

In dit artikel gaan we voornamelijk in op het bewerken van sitelinks in Google omdat deze nog steeds verreweg de grootste zoekmachine in Nederland is. Voor de liefhebbers zullen we wel kort aanhalen hoe een en ander bij Bing werkt.

Google over sitelinks

Google zegt het volgende over sitelinks:

(Ze) zijn bedoeld om gebruikers te helpen door uw site te navigeren. Onze systemen analyseren de linkstructuur van uw site om kortere routes te vinden die gebruikers tijd besparen, zodat ze snel de informatie kunnen vinden die ze zoeken. (…)We geven alleen sitelinks weer voor resultaten wanneer we denken dat deze handig zijn voor de gebruiker.

Zoals Google zelf al aangeeft worden dus niet bij elke zoekopdracht sitelinks weergegeven en is het doel van sitelinks om gebruikers sneller op belangrijke plekken binnen de website te laten landen.

Over het algemeen zul je echt een autoriteit moeten zijn op een zoekterm, wil Google sitelinks tonen. Voor de meeste websites is dat de merknaam, maar er zijn ook sites waarvan Google op ‘non-brand’ zoektermen sitelinks laat zien. Dat gebeurt bij Zalando op de zoekterm ‘damesschoenen’ (zie eerste afbeelding bovenaan), maar ook bij de site van Apple op de zoekterm ‘iPad’:

Sitelinks op generieke zoekterm

Sitelinks worden in tegenstelling tot wat men vaak denkt, niet alleen bij het eerste zoekresultaat getoond; zie het voorbeeld hieronder. Omoda op plek 3 heeft ook het geluk dat Google sitelinks laat zien.

Sitelinks ook getoond op andere plekken in SERP

Om te bepalen welke pagina’s als sitelink kunnen worden aangeboden is het nodig dat de Google spiders goed door de structuur van de site kunnen gaan en pagina’s snel kunnen bereiken.
Welke pagina’s daadwerkelijk worden getoond als sitelink is vooralsnog een beslissing van Google. Wel kun je invloed uitoefenen, zie de tips hieronder. Zelf vermoed ik trouwens dat Google ook zou kunnen kijken naar pagina’s die populair zijn bij andere zoekopdrachten: bijvoorbeeld ‘damesschoenen zalando’. Als een dergelijke zoekopdracht maar vaak genoeg gedaan wordt, zou het mij niet verbazen dat Google direct ‘damesschoenen’ als sitelink toont wanneer enkel op ‘Zalando’ gezocht wordt. Hetzelfde zou ook kunnen gelden als zoekers naar ‘damesschoenen’ opvallend vaak het zoekresultaat van Zalando aan klikken.

Invloed uitoefenen op sitelinks

We weten dat er wel wat methodes zijn om invloed uit te oefenen om een bepaalde pagina als sitelink getoond te krijgen. Zo kan het afhangen van de plek van die pagina in de website. Over het algemeen geldt: hoe hoger een pagina in de navigatie, hoe groter de kans dat deze als sitelink wordt aangeboden. Een eerste stap kan dus zijn om deze pagina bereikbaar te maken binnen één klik vanaf de homepage.

Daarbij is het belangrijk dat de link gelegd wordt vanuit een goede plek. Dat kan een plek vanuit het menu zijn of een link vanuit een topmenu, als daar mee gewerkt wordt. Echter is het geen garantie dat Google deze pagina ook daadwerkelijk als sitelink laat zien, zoals altijd bij Google is ook het algoritme om sitelinks te bepalen niet openbaar en blijft het ‘trial and error’.

Sowieso is het wel goed om op de anchortekst te letten: de klikbare tekst van een link. De kans is groot dat de anchor tekst van de link als ‘titel’ wordt gebruikt in de sitelink. Maar let ook op de titel van de pagina zelf (title tag), deze benaming kan ook in de sitelink worden getoond als titel.

De tekst daaronder is vaak óf de inhoud van de meta description van de betreffende pagina óf de eerste zinnen op de pagina. Als deze tekst wordt weergegeven bij de sitelinks, is deze altijd korter dan in een gewone tekstresultaat.

Kan ik een pagina uitsluiten als sitelink?

Google biedt in Webmaster Tools de mogelijkheid om aan te geven dat je een bepaalde pagina liever niet als sitelink getoond wil hebben: dit wordt degraderen genoemd. Let goed op de benaming ‘liever niet’. Als je een pagina degradeert waarvan Google het belang hoog inschat, kan Google het degradatieverzoek alsnog negeren.

Sitelinks kun je degraderen in Google Webmaster Tools onder ‘Uiterlijk van Site Search’ en dan ‘Sitelinks’. Officieel zegt Google dat het enige dagen duurt voordat een degradatieverzoek wordt ingewilligd, onze ervaring is dat dit ‘overnight’ gebeurt. Je kunt tot 100 URL’s (pagina’s) degraderen en het verzoek blijft 90 dagen staan. Na die 90 dagen kunnen deze gedegradeerde pagina’s dus opnieuw verschijnen als sitelink.

Sitelinks degraderen in Google Webmaster Tools

Bing geeft in het programma Webmaster Tools ook de mogelijkheid om sitelinks te ‘blokkeren’ zoals ze dat noemen. In Bing heten sitelinks ‘Deeplinks’. Ook Bing heft de blokkade na 90 dagen weer op.

Sitelinks degarderen in Bing Webmaster Tools

Google negeert mijn verzoek, wat moet ik nu?

Het kan inderdaad gebeuren dat Google de sitelink blijft tonen ondanks het verzoek voor degradatie. Het doel van Google is altijd de meest relevante zoekresultaten aan te bieden aan de bezoekers. Als Google vindt dat een pagina belangrijk is voor de bezoekers, bestaat de kans dat het degradatieverzoek genegeerd wordt.
Er zijn wel directere manieren om pagina’s uit te sluiten als sitelink, echter hebben ze allemaal voor- en nadelen. Sommige methodes zijn wat rigoureuzer dan andere, maar elke oplossing is maatwerk.

Bezint eer gij begint

De eerste stap is om te bedenken waarom een pagina echt uitgesloten moet worden als sitelink. Besef dat een sitelink best wat verkeer kan trekken of je bezoekers kan helpen om sneller te vinden wat ze zoeken. Blijf je erbij dat je een bepaalde pagina niet langer als sitelink getoond wilt hebben, neem dan contact met ons op. Afhankelijk van je situatie, wensen en eisen zullen we bekijken wat de beste manier is om een pagina alsnog uit de sitelinks te halen en kunnen we je informeren wat de bijbehorende nadelen zijn.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 295.EmiroSmolders-Abovo25Jubileum-04633
Abovo Maxlead viert 25-jarig jubileum
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - 6W9A3131.jpg
De gamechanger voor B2B succes – Meld je aan
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - pexels-wdnet-106344
Alles wat je moet weten over de meetproblemen in Google Analytics
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - AB-6W9A7726_Abovo Maxlead klantendag 2024
Abovo Maxlead viert 25-jarig jubileum
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - view-man-handling-money-funds-wealth-prosperity
Attributie: pas op, reken jezelf niet rijk!
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Google_Update_OGT_1200x627
Websites worden hard geraakt door Google Updates. Is er nog hoop?
SEO
Blog
Nina
Nina
Maxlead - uitgelicht-Behoud third party cookies
Van uitstel komt afstel: third-party cookies blijven in Chrome
SEA
Blog
Lois
Lois
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag